21 boeken om verantwoord te lezen
Maandag 24 juli 2017
Het is zomer! Grote kans dat je nu aan het strand ligt, je je een weg door een jungle baant, een full moon party aan het vieren bent of een backpack op je rug draagt. En terecht, ook reizen is voor een geograaf leerzaam. Mocht je deze zomer toch een loos momentje hebben aan het strand, op de luchthaven, in de tuktuk, of gewoon thuis: wellicht dat je een van onderstaande boeken kunt openslaan. Om een beetje verantwoord je zomer door te komen..!
Fijne zomer,
De redactie
- Politiek geografischer dan dit wordt het bijna niet. Het boek zet met behulp van kaarten uiteen waarom wereldleiders de keuzes maken die ze maken.
- Voor veel studenten een verplicht studieboek: The Selfmade Land zet het ruimtelijk beleid van het meest ‘geplande’ land ter wereld uiteen.
- Hoe ontstond ons vakgebied? Hoe ontwikkelde het zich tot wat het nu is? Ben de Pater beantwoordt in dit boek alle denkbare vragen over sociale geografie.
- Een land in transitie, waar nog lang niet alles over bekend is. De auteur deed vijf jaar onderzoek in Myanmar en nam meer dan 500 interviews af met ‘het gewone volk’.
- De landen in Zuidoost-Azië zijn ons inmiddels niet meer zo onbekend, maar hoe zit het met de inheemse stammen die hier nog leven?
- Er zijn vroeger grote zeespiegelveranderingen geweest, met enorme gevolgen voor het leefmilieu. Kroonenberg vertelt welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen.
- Qua inwoneraantal bijna net zo groot als China, maar in onze schoolboeken toch veel minder belicht. Hoe is de grootste democratie ter wereld geworden tot wat ze is?
- Econoom Ha-Joon Chang maakt in dit boek korte metten met de grootste mythes over economie en de wereld van vandaag.
- Lonely Planet heeft het beste van alle reisgidsen gecombineerd in deze gids waarmee je vanaf je bank de hele wereld rond kan reizen.
- Jared Diamond legt uit dat volkeren zich verschillend hebben ontwikkeld als gevolg van klimatologische en bacteriologische factoren.
- Als geen ander kan Jelle Brandt Corstius de gekke en verrassende situaties waarin hij als inwoner van Rusland terechtkomt beschrijven.
- Een van de bekendste boeken uit ons vakgebied. Jane Jacobs zette vijftig jaar geleden haar visie op een succesvolle stad op papier. Een visie die volgens velen nog steeds actueel is.
- Jos Gadet, hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam, schreef in navolging van Jane Jacobs boek over Amerikaanse steden een eigen versie voor Nederland.
- De titel zegt eigenlijk alles. In dit boek worden de grootste steden ter wereld belicht. Van oude steden waar je nog nooit van hebt gehoord tot de grootste steden van nu.
- Er vallen jaarlijks duizenden doden door drugshandel in Mexico. Waarom? In dit boek wordt de drugshandel van Mexico in internationaal perspectief geplaatst. Wat is bijvoorbeeld de rol van de VS?
- Hoe zit de ruimtelijke ordening in Nederland in elkaar? Wie is verantwoordelijk? Op zoek naar antwoorden besloten de schrijvers van dit boek een tocht door Nederland te maken.
- Wie buiten Europa heeft gereisd zal weten dat er bijna geen steden lijken op de Europese. Hoe komt dit? Wat is het verhaal achter de Europese stad?
- Beleidsmakers maken keuzes die ons land veranderen. Maar wat vindt ‘de gewone bevolking’ daarvan? Een leerzaam boek voor beleidsmakers in spé.
- Over het ontstaan en de ontwikkeling van Amsterdam. Het verklaart waarom Amsterdam eruit ziet zoals het nu is.
- Nog een heerlijk leesboek geschreven door Jelle Brandt Corstius. Deze keer over de landen in de Kaukakus. Hilariteit gegarandeerd.
- China wordt een steeds belangrijkere grootmacht, maar er hangt nog altijd een boel mysterie rondom de natie. In dit boek worden je vraagtekens weggenomen.
Reacties