Ga door naar hoofdcontent
Artikelen35 jaar AGORA: hoe is het denkbeeld over sociaal-ruimtelijke vraagstukken veranderd?

35 jaar AGORA: hoe is het denkbeeld over sociaal-ruimtelijke vraagstukken veranderd?

Maandag 18 november 2019Afbeelding 35 jaar AGORA: hoe is het denkbeeld over sociaal-ruimtelijke vraagstukken veranderd?

AGORA Magazine viert feest! Het blad bestaat vijfendertig jaar en dat wordt gevierd met een speciale jubileumeditie. In dit onlangs verschenen nummer duikt de huidige redactie – met hier en daar wat hulp van oudgedienden – in het verleden van AGORA om, aan de hand van verschillende sociaal-ruimtelijke thema’s, vraagstukken te bespreken die vanaf de vroege jaren tachtig tot nu in het blad aan bod zijn gekomen.

Al vijfendertig jaar is AGORA een populair-wetenschappelijk magazine dat zich bezighoudt met actuele sociaal-ruimtelijke vraagstukken. De ambitie is om onderbelichte en actuele sociaal-ruimtelijke thema’s op een kritische en leesbare manier over het voetlicht te brengen. AGORA streeft ernaar deze thema’s te agenderen, een eigenzinnige visie te formuleren en ze in een breder kader plaatsen. AGORA is er voor studenten en gevorderde wetenschappers, voor wetenschap en praktijk, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Hoe het ooit begon

AGORA was een initiatief van een aantal afgestudeerde sociaal geografen en planologen van de Vrije Universiteit (VU), die vanuit Strabo (Stichting voor Ruimtelijk Advies Beleid en Onderzoek) het blad vrijwillig invulden. ‘Voor u ligt het nulnummer van AGORA’, opende het allereerste redactioneel in juli 1984, ‘een ontmoetingsplatform voor wetenschap en samenleving op het gebied van de ruimtelijke ordening.’  De helft van het nummer besloeg scriptie-verslagen, maar ook een interview met professor Bak over de mogelijkheden voor sociaal geografen en planologen.

Het was een tijd waarin de arbeidsmarkt voor sociaal geografen en planologen pessimistisch was gestemd en de kloof tussen de wetenschap en de praktijk groot was. Strabo en AGORA waren een plek waar afgestudeerden werkervaring konden opdoen, onderzoeken konden uitvoeren en deze op een toegankelijke manier in AGORA konden presenteren met als doel een brug te slaan tussen de wetenschap en de beleidspraktijk. De platformfunctie van AGORA was geboren.

Het archief

Vijfendertig jaar AGORA staat voor uiteenlopende onderwerpen en biedt vooral een vermakelijk inkijkje in de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Hoewel vijfendertig jaar een behoorlijke tijd is – veel van de huidige redacteuren waren nog niet eens geboren toen AGORA het levenslicht zag – lijkt er soms weinig veranderd. Als startpunt van het jubileumnummer dook de huidige redactie de archieven in om deze te digitaliseren. Het resultaat mag er zijn, niet langer liggen de AGORA’s te verstoffen in de krochten van de universiteitsbibliotheken van Utrecht en de VU, of ergens onderop de stapel met bewaarde magazines: het volledige archief is nu – met dank aan de Universiteit van Gent – overal en altijd eenvoudig online te lezen. Een goudmijn voor iedere sociaal geograaf of planoloog! 

Het nummer

In het jubileumnummer gaat de redactie aan de hand van artikelen, quotes en herinneringen uit het verleden na in hoeverre denkbeelden over verschillende sociaal-ruimtelijke vraagstukken zijn veranderd. Zo valt er onder andere te lezen hoe er in de jaren tachtig en negentig door toenmalige auteurs werd nagedacht over toerisme, erfgoed, mobiliteit, ruimtelijke ordening en woonbeleid. Op welke manieren zijn de gangbare ideeën hierover in de voorbije vijfendertig jaar veranderd, en in welk licht moeten dergelijke veranderingen gezien worden? In vijfendertig jaar tijd zijn voldoende hypes voorbij gekomen – waar redactieadviseurs Ben de Pater en Peter Pelzer een mooi tweeluik over schreven. Of blijken deze hypes bij een volgend jubileum toch voor een nieuwe werkelijkheid te staan?

De platformfunctie blijkt na vijfendertig jaar nog fier overeind te staan. Speciaal voor het jubileumnummer onderzochten Valerie De Craene, Jorn Koelemaij, Michiel van Meeteren en Egbert van der Zee het AGORA-netwerk van 1995 tot het heden. AGORA is, volgens hen, ‘in zekere mate een barometer van de sociaal-ruimtelijke sector in de Lage Landen’. Ook de ‘herinneringen aan’ die verspreid door het nummer staan, laten zien waar (oud-)redacteuren uitwaaieren. AGORA blijkt nog steeds een opstap tot een professionele carrière binnen het vakgebied, zij het in de wetenschap of de beleidspraktijk. En zo slaat het blad vijfendertig jaar nog steeds een brug tussen deze twee werelden; voldoende redenen voor een feestje. Het jubileumnummer is, samen met het aankomende nummer Cartografie 2.0 met een speciale jubileumkorting te bestellen via de website.

Ook deel uit maken van een netwerk van jonge ruimtelijke wetenschappers en professionals? AGORA is altijd op zoek naar nieuwe redacteuren die een bijdrage willen leveren aan nummers, zelf themanummers willen bedenken en organiseren of willen meedenken aan de toekomst van het blad. Stuur een berichtje naar agora.secretaris@gmail.com.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.