Ga door naar hoofdcontent
Artikelen3D-stadsmodel gemeente Groningen

3D-stadsmodel gemeente Groningen

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding 3D-stadsmodel gemeente Groningen

Digitalisering draagt bij aan het slimmer omgaan met de stad. De afdelingen Stadsingenieurs, Stadsontwerp en Geo&Data willen samen werken aan een digitaal 3D-model van Groningen, zowel boven- als ondergronds, aldus de gemeente Groningen. Vanuit deze gedachte is begonnen met het opzetten van een 3D-kopie van de Stad Groningen.

In 2020 heeft de gemeente Groningen de doelstelling uitgesproken om een 3D digitale kopie van haar stad te laten ontwikkelen. Sinds een aantal jaren probeert de gemeente 3D als standaard te nemen voor haar producten, en in navolging hierop zou een 3D-model van de stad helpen om ruimtelijke plannen sneller, kostenefficiënter en meer transparant uit te voeren. Daarnaast is de gemeente Groningen ervan overtuigd dat een 3D Digital City een uitstekend platform is voor communicatie, besluitvorming, ontwerp, realisatie, beheer en innovatie. Burgerparticipatie wordt belangrijker in communicatie en besluitvorming. Al deze zaken dragen bij aan de wens tot de opbouw van een 3D-stadsmodel.

Samenwerking

Om de beste aanbieding te kunnen verzorgen heeft Kavel 10 samengewerkt met haar partners vanuit het initiatief ‘Nederland in 3D’. Samen met Avineon en Future Insight geeft Kavel 10 invulling aan de uitgebreide uitvraag van de gemeente Groningen voor een 3D-kopie van de stad.

De uitvraag

De Gemeente Groningen stelt hoge eisen aan nauwkeurigheid van de eindproducten. Binnen het consortium van partijen in dit project is gekozen voor een inwinning met hoge overlap: 80/80% voor het centrum en 80/60% voor de overige wijken. Gekozen is voor een GSD van 2,5 centimeter voor het centrum, en 5 centimeter voor de overige wijken. We hebben in één vlucht de LiDAR-, nadir- en obliekbeelden ingewonnen.

De meervoudige inwinning zorgt ook voor meervoudig gebruik van de data. De nadirbeelden zijn verwerkt tot True-Orthofoto, die gebruikt wordt als onderlegger voor het model. De True-Ortho wordt over het terreinmodel gelegd, dat opgewerkt is uit de LiDAR-puntenwolk. De nadirbeelden zijn daarnaast ook verwerkt tot stereofoto’s die gebruikt zijn voor de modellering. Op de obliekbeelden is AeroTriangulatie (AT) uitgevoerd, een belangrijk element voor het textureren van de gebouwen.

Inwinning

Jaarlijks vliegt Kavel 10 met drie vliegtuigen meer dan 20.000 vierkante kilometer aan data in. De vliegtuigen die hiervoor gebruikt worden, zijn uitermate geschikt voor meervoudige inwinning omdat ze twee inspectieluiken hebben. Daardoor kan er gelijktijdig beeldmateriaal en LiDAR worden ingewonnen. Bij dit project is ervoor gekozen om in te winnen met hoge overlap en op lage inspectiehoogte. Deze combinatie zorgt voor een erg hoogwaardige dataset, met lage resolutie beelden en hoge puntdichtheid van de LiDAR-scanner.

Om alle data te controleren en in te passen, zijn er verspreid over het projectgebied paspunten gemeten. Deze paspunten worden tijdens de verwerking gebruikt om het beeldmateriaal en de LiDAR te controleren. De paspunten zijn ingemeten met de RTK GPS-methode.

3D-Stadsmodel

Op basis van al de ingewonnen data is er door Avineon een hoogwaardig 3D-stadsmodel opgewerkt. Het detailniveau van het model wordt ook wel uitgedrukt als detailniveau LOD2.3 (realistische modellering van daken, rekening houdend met dakkapellen en dakoverstekken voor gebouwen). De nauwkeurigheden van dit model zijn in z- nauwkeurigheid binnen de 10 centimeter. Tevens zullen de modellen foutloos worden uitgelijnd met de 2D grootschalige basiskaart. Bovendien zullen alle gebouwen voorzien worden van texturen. Omdat alle obliekbeelden door middel van een AeroTriangulatieproces (AT-proces) zijn nabewerkt, zijn deze beelden uitermate geschikt om de LODmodellen te voorzien van textuur.

Ontsluiting

Tenslotte zal alle ingewonnen en verwerkte 3D-data online beschikbaar gemaakt worden. Hierbij is rekening gehouden met de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ten eerste zullen de gegevens worden opgeslagen in een open 3D CityGML-database, en worden de verschillende aanvullende lagen in 3D-tiles gepubliceerd. Ook komt er een service om delen van het model te downloaden en beschikbaar te maken in eigen software zoals SketchUp- en AutoCADprogramma’s.

Over Kavel 10

Een vooruitstrevend familiebedrijf met mouwopstropers, grensverleggers en aanpakkers. Dat is waar Kavel 10 voor staat. Het is allemaal begonnen met de kennis en passie van twee broers. De één met kennis van landmeetkunde, de ander met een opleiding als piloot op de KLM-luchtvaartschool. De ideale combinatie om een bedrijf als Kavel 10 op te richten. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is Kavel 10 een toonaangevend bedrijf onder leiding van drie broers en hun zwager. Met 30 man sterk levert Kavel 10 sinds enkele jaren beeldmateriaal aan Nederlandse gemeentes, in de vorm van stereofoto’s, orthofotomozaïeken, obliekfoto’s, LiDAR en 3D-modellen.

Auteurs

Afbeelding voor Gerben Gort

Gerben Gort

Gerben Gort is internationaal sales specialist.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.    Gesponsorde berichten