Ga door naar hoofdcontent
Artikelen5 geografische uitjes om de kerstvakantie mee door te komen

5 geografische uitjes om de kerstvakantie mee door te komen

Maandag 16 december 2019Afbeelding 5 geografische uitjes om de kerstvakantie mee door te komen

Terwijl je nog met je neus in de boeken zit voor het laatste tentamen, of op je werk nog net even een aantal klussen afrondt, staan de feestdagen alweer voor de deur. En hoewel de kerstperiode voor velen uitdraait op gependel tussen verre en minder verre familieleden, vind je tussendoor misschien nog wel een moment om te ontspannen. Speciaal voor diegenen die de zware kerstmaaltijd even willen laten zakken, presenteert DEGEOGRAAF.com een lijst met zes geografisch verantwoorde uitjes om de kerstvakantie mee door te komen.

Onze Lieve Vrouwetoren – Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is wellicht niet de eerste suggestie die je in dit rijtje had verwacht. Toch zou iedere geograaf het ruim 98 meter hoge bouwwerk ten minste eens in zijn of haar leven moeten hebben bezocht. Niet alleen omdat de toren het op twee na hoogste laat-middeleeuwse gebouw van Nederland is, maar vooral omdat de locatie van de Onze Lieve Vrouwetoren het kadastrale middelpunt van Nederland vormt. Anders gezegd: voor de projectie van Nederlandse topografische kaarten is de toren aan de Krankeledenstraat aangewezen als meetkundig midden van Nederland. De x-as en y-as zijn in de bestrating aangegeven. En als je dan toch in Amersfoort bent, loop dan gelijk een rondje door de ommuurde stad. De geograaf in je zal niet worden teleurgesteld.

Geocaching – Overal

 width=
Een cache uit het gps-spel geocaching. Bron: Wikimedia Commons.

Ben je meer van zoete uitspraken zoals: ‘Het gaat niet om de bestemming, maar de reis ernaartoe.’ In dat geval is geocaching misschien wel iets voor jou. Geocaching is een soort schatzoeken. Via de app selecteer je een cache in de buurt – een soort schatkistje met een logboek erin – waarna je naar de aangegeven locatie navigeert. Eenmaal aangekomen op de locatie is het vaak even zoeken voordat je de cache vindt. Sommige caches zijn groter dan een schoenendoos, andere kleiner dan een usb-stick en daardoor lastig te vinden. Wereldwijd zijn er miljoenen caches en ook in Nederland liggen er een hoop verstopt. Zodra je een cache hebt gevonden schrijf je je naam in het logboek en soms bevat de box wat spulletjes die je kunt ruilen. Geocaching is bij uitstek een spel voor geografen, waarbij je je eigen omgeving weer eens van een heel andere kant ziet.

GeoFort – Herwijnen (twintig kilometer ten zuiden van Utrecht)

Bij degenen die op zoek zijn naar een dagje educatief vermaak zou het GeoFort hoog op het lijstje moeten staan. Het GeoFort is een interactief museum dat draait om de werking van de aarde. Je kunt er allerlei aardrijkskundige proeven uitvoeren. Zo kun je er bekijken wat de impact kan zijn van een aardbeving en kun je aan de hand van een foto van je eigen gezicht ontdekken welk effect het gebruik van verschillende kaartprojecties heeft op de vervorming. Het GeoFort is niet alleen de perfecte bestemming voor een dagje uit met kinderen, maar ook iedere geo-nerd kan er zijn of haar hart luchten.

Meer informatie: https://www.geofort.nl/

Madurodam – Den Haag

Voor iedereen die dol is op stedelijke inrichting is miniatuurstad Madurodam net een snoepwinkel. Het park bevat zo’n zevenhonderd maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland, zoals historische binnensteden, woonwijken, luchthavens, natuurgebieden en (spoor)wegen. Madurodam had zelfs een aantal primeurs. Zo was het vernieuwde treinstation Utrecht Centraal al te zien in de ministad nog voordat het origineel werd geopend. Daarnaast heeft Madurodam zelfs een eigen burgemeester. Voor degenen die inmiddels zijn uitgekeken op Madurodam: in Japan is inmiddels een Nederlands themapark gebouwd. Weliswaar geen miniatuurpark, maar nagebouwd op ware grote: Huis ten Bosch.

Meer informatie: https://www.madurodam.nl/nl

SimCity – Vanuit je luie stoel

Ben je een beetje uitgeblust door het drukke jaar en de minstens net zo drukke feestdagen? Misschien is het dan een goed idee om lekker even thuis te blijven. Zet een goede kop koffie, maak een tosti, trek een trainingsbroek aan en… pak SimCity er weer eens bij! Bouw een wereldstad vanuit je luie stoel en doe verder vooral eens helemaal niets.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.