Ga door naar hoofdcontent
Artikelen5 landen die hun hoofdstad verplaatsten

5 landen die hun hoofdstad verplaatsten

Woensdag 26 augustus 2020Afbeelding 5 landen die hun hoofdstad verplaatsten

Door het coronavirus zul je je plannen voor een verre reis helaas nog even in de koelkast moeten zetten. Veel landen hebben hun grenzen immers gesloten voor toeristen en overheden raden onnodige verplaatsingen af. De overheden van sommige landen uit het onderstaande rijtje zijn daarentegen dol op verplaatsingen: ze verplaatsten zelfs hun hoofdsteden.

Rusland

In 1712 maakte tsaar Peter I van Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland, ten koste van Moskou. Negen jaar eerder had hij die eerste stad gesticht om zich meer te kunnen oriënteren op West-Europa. Zijn waardering voor het Europese komt duidelijk naar voren in het stadsplan, want Sint-Petersburg doet met zijn grachten veel Europeser aan dan bijvoorbeeld Moskou. Uiteindelijk moest de stad, inmiddels Petrograd geheten, zijn hoofdstadstitel ruim tweehonderd jaar later uiteindelijk weer inleveren, nadat de communisten in 1918 de macht hadden gegrepen. Zij besloten dat Sint-Petersburg als hoofdstad te veel deed denken aan de tsarentijd, waarna Moskou wederom de hoofdstad werd van het grootste land ter wereld.

Palau

Je hoeft je niet te schamen als je niet van deze hoofdstadsverhuizing op de hoogte was, zelfs niet als echte geograaf. Vijftien jaar geleden nam Ngerulmud het stokje over van Koror. Die laatste is de grootste stad van de eilandrepubliek en huisvest met ruim 14.000 inwoners ongeveer zeventig procent van de bevolking van Palau. Geen onlogische keuze als hoofdstad dus. Maar in 1995 werd in de grondwet van Palau opgenomen dat de hoofdstad binnen tien jaar moest worden verhuisd naar het grootste eiland van de archipel, waardoor Ngerulmud in 2005 de status van hoofdstad kreeg toebedeeld. Saillant detail: Ngerulmud heeft nog geen driehonderd inwoners…

Indonesië

Het recentste voorbeeld van een land dat besloot zijn hoofdstad te verplaatsen is Indonesië. De huidige, Jakarta, is namelijk aan het verzakken – in sommige wijken tot wel twintig centimeter per jaar. Het voormalige Batavia verdwijnt daardoor letterlijk in zee. Bovendien zijn enorme verkeersopstoppingen er door overbevolking aan de orde van de dag en kampt Jakarta met enorme vervuiling; niet echt een plek waar je je land mee promoot. Er is alleen één obstakel: de nieuwe hoofdstad moet nog worden gebouwd. Vorig jaar onthulde de Indonesische president Joko Widodo dat het paradepaardje zal herrijzen in Oost-Kalimantan op Borneo. Die keuze stuit op veel weerstand, omdat de bouw van de nog naamloze stad ten koste zal gaan van bedreigde flora en fauna. Toch lijken de plannen te worden doorgezet: in 2024 moet er worden gestart met de verhuizing.

Brazilië

Het is de droom van elke geograaf: je eigen stad ontwerpen. In Indonesië zijn ze het van plan, maar in Brazilië deden ze het al. In 1960 werd de hoofdstad verplaatst van Rio de Janeiro naar het nieuwgebouwde Brasilia. De voornaamste reden? Het Braziliaanse binnenland een economische boost geven. Dat is behoorlijk goed gelukt, want Brasilia is inmiddels de stad met het hoogste bbp per hoofd van de bevolking van heel Latijns-Amerika. Er wonen ruim drie miljoen mensen en de metropool wordt gekenmerkt door veel moderne architectuur.

Kazachstan

In 1997 verloor Almaty, of Alma-Ata, zijn status als hoofdstad van Kazachstan, ten koste van een dorpje dat tot dan toe Aqmola heette. Dat dorpje werd een prestigeproject van de toenmalige president Noersoeltan Nazarbajev en al snel maakte de laagbouw plaats voor futuristische nieuwbouw. Ook werd de naam veranderd in Astana, wat letterlijk ‘hoofdstad’ betekent. Toen Nazarbajev vorig jaar plotseling besloot om af te treden als president onderging Astana wederom een naamsverandering: bij wijze van eerbetoon werd de hoofdstad voortaan Nur-Sultan genoemd.

Omslagfoto: Water photo van bearfotos via Freepik.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.