Ga door naar hoofdcontent
Artikelen6 plekken op aarde waar je maar beter niet kunt wonen

6 plekken op aarde waar je maar beter niet kunt wonen

Maandag 26 augustus 2019Afbeelding 6 plekken op aarde waar je maar beter niet kunt wonen

Het zomerweer is terug en de stranden lopen vol met mensen die op zoek zijn naar verkoeling. Misschien heb je zelf ook de grootste moeite om je kamer enigszins leefbaar te houden. Maar als je vannacht weer plakkend en zwetend naar het plafond ligt te staren: wellicht werkt het verzachtend dat er plekken bestaan waar de leefbaarheid onder veel grotere druk staat. Van vervuilde industriesteden tot afgelegen gehuchten in de woestijn: ze komen allemaal voorbij in dit lijstje met onleefbare steden.

1. Cook | Australië

Van sommige steden kun je je afvragen waarom ze ooit zijn gesticht op de plek waar ze zijn gesticht. Het Australische Cook kun je daar gerust onder scharen. Gelegen in de Nullarborvlakte (afgeleid van het Latijnse woord nullus, dat niets betekent…) moest Cook zo’n honderd jaar geleden dienen als ruststation voor treinpersoneel langs de Trans-Australian Highway. Voor de invoer van levensmiddelen waren de bewoners volledig afhankelijk van de trein, aangezien de gortdroge grond onder het stadje niet geschikt was voor landbouw. In 1997 werden de spoorwegen geprivatiseerd en werd het station als overbodig beschouwd. Daarmee stokte ook de invoer van producten. Als gevolg daarvan woonden er in 2009 nog slechts vier mensen in Cook. Ook het lokale ziekenhuis had te lijden onder de bevolkingskrimp, maar hoopte met een slogan potentiële patiënten te overtuigen voor hun ziekenhuis te kiezen: “If you’re crook, come to Cook. Our Hospital needs your help, get sick.”

2. Norilsk | Rusland

Een stad waar ze kunnen meepraten over de geïsoleerde ligging is Norilsk. Hoewel Norilsk na Moermansk de grootste stad is ten noorden van de poolcirkel – er wonen zo’n 130.000 mensen – is er geen trein- of wegverbinding met de rest van Rusland: slechts per boot of vliegtuig kun je de stad ontvluchten of bereiken. Het geboorteverhaal van Norilsk is al niet bijzonder fraai: de stad is ontstaan uit de nabijgelegen goelagkampen. Daar komt nog bij dat Norilsk vandaag de dag één van de sterkst vervuilde en vervuilende steden ter wereld is. Om een indruk te geven: de dagelijks uitstoot is bijna twee keer zo hoog als in Londen en naar verluidt hangt er bijna zestien keer meer zwaveldioxide in de lucht dan in heel Nederland. Maar om toch af te sluiten met een positieve noot: in Norilsk ligt een grote uitdaging op het gebied van city branding.

3. Steden rondom het Kivumeer | Rwanda en de Democratische Republiek Congo

Soms liggen natuurlijke factoren ten grondslag aan de (on)leefbaarheid van een plek. Rondom het Kivumeer weten ze dat als geen ander. Op de bodem van het meer liggen grote hoeveelheden methaangas en koolstofdioxide opgeslagen. Zelfs zo veel, dat er een continue vrees bestaat voor een limnische uitbarsting, waarbij vrijgekomen gas voor zo’n twee miljoen mensen rondom het meer de verstikkingsdood zou kunnen betekenen. In het Kameroense Nyos kunnen ze daarover meepraten. In 1986 overleden ruim 1700 mensen als gevolg van hetzelfde verschijnsel.

 width=

4. La Oroya | Peru

In La Oroya schijnt de zon niet, zowel letterlijk als figuurlijk. Niet een kerktoren vormt het herkenningspunt in het stadscentrum, maar de schoorsteen van een lood- en zinksmelterij. La Oroya is daardoor permanent gehuld in loodwolken en een groot deel van de bevolking kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Nagenoeg alle kinderen hebben te veel lood in hun bloed en de stad werd door het Amerikaanse Blacksmith Institute opgenomen in de top tien van sterkst vervuilde steden ter wereld. Cynisch genoeg is smelterij eigendom van Doe Run, jawel, een Amerikaans bedrijf.

5. Utqiaġvik | Amerika.

In Amerika zelf zijn ook niet alle steden even leefbaar. Een goed voorbeeld daarvan is Utqiaġvik, in het uiterste noorden van Alaska. De temperatuur ligt er gemiddeld meer dan 320 dagen per jaar onder nul en tijdens de winter komt de zon niet op. De opwarming van de aarde wordt in Utqiaġvik pijnlijk blootgelegd: waar de nabijgelegen Tsjoektsjenzee eerder permanent bevroren was, is er tijdens de zomermaanden tegenwoordig geen ijs meer te zien.

6. Las Vegas | Amerika

Als de leefbaarheid in een stad onder druk staat, heeft dat gelukkig niet altijd permanente gevolgen. Het zijn verzachtende woorden voor de inwoners van Las Vegas, dat momenteel gebukt gaat onder een sprinkhanenplaag. Hoewel Las Vegas vaker te maken heeft met sprinkhanenplagen en de beestjes ongevaarlijk zijn voor mensen, is niet iedereen in Sin City er gerust op. Sommige Amerikanen vrezen zelfs dat de sprinkhanen een Bijbelse plaag vormen. Of de doemdenkers gelijk hebben is nog even afwachten: naar verwachting is de plaag binnenkort voorbij.

Met een sterk groeiende wereldbevolking is leefbaarheid een belangrijk discussieonderwerp. Afgelopen april besteedde National Geographic Magazine daarom aandacht aan het vraagstuk. Je kunt het artikel over de onstuitbare stad hier vinden.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.