DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.
DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.
Al 20 jaar PRECIES. – Geomaat
Vrijdag 16 september 2022Geomaat is een landmeetkundig ingenieursbureau gespecialiseerd in het maatvoeren, inwinnen, analyseren en verwerken van data in het ruimtelijk domein. Zij zetten zich in voor projecten in de bouw, infrastructuur en alle andere geodetische vraagstukken. Dit jaar bestaat Geomaat alweer 20 jaar, een bijzondere mijlpaal. Ga met ons mee op reis door 20 jaar landmeetkundige innovatie….
Begonnen in de bouwkeet
Geomaat is 20 jaar geleden ontstaan als onder aanneming van verschillende aannemerijen. Eén maatvoerder voerde werkzaamheden uit voor de verschillende bedrijven. Om dit efficiënter in te richten hebben ze samen Geomaat opgericht.
De periode van 2005 tot en met 2008 noemen we de pioniersfase van Geomaat. Het woord pionieren zegt het eigenlijk al, het was een fase waarin er nog weinig tot niets structureel geregeld was. Zo vertelt directeur Jolle Jelle de Vries “Wat er op ons pad kwam dat losten we op. En bij een volgende keer maakten we daar dan weer gebruik van”.
De basis van Geomaat is maatvoering in de weg- en waterbouw. In de beginjaren hadden ze hier een hele grote klus, ongeveer 80% van al het werk kwam via deze partij. “Toen gingen we ons afvragen: wat als deze partij omvalt? Wat moeten we dan? Dat was het moment om onze horizon te gaan verbreden. Naast maatvoering gingen we toen ook landmeetkundige projecten uitvoeren” aldus Jolle Jelle.
Uitbreiding expertises
In 2008 was Geomaat de eerste partij in Europa met een Streetmapper, een mobiel 3D-laserscan systeem dat op een voertuig geplaatst wordt en al rijdend de omgeving inwint. Dit was een totaal nieuwe techniek waardoor het vak landmeten een nieuwe dimensie kreeg. Dit werd naast het maatvoeren en landmeten een expertise van Geomaat: Mobile Mapping. Na het mobiel 3D-laserscannen heeft Geomaat ook statische 3D-laserscanners aangeschaft. Toen is 3D-laserscannen ook toegevoegd als expertise.
Rond 2015 werden drones steeds populairder in de landmeetkunde. Dit is een snelle manier om gebieden en/of gebouwen vanuit de lucht in kaart te brengen. Ook komen drones op plekken waar de Streetmapper of statische scanner niet kunnen komen. Op een project kwamen ze in contact met Eyefly. Zo is de samenwerking begonnen, inmiddels is Eyefly alweer zes jaar een zusterbedrijf van Geomaat.
De eerste innovatieve stappen
Een eigenschap van de medewerkers van Geomaat is dat ze werkzaamheden altijd sneller en slimmer willen uitvoeren en producten van hoge kwaliteit willen leveren. “Dit hadden we al vanaf het eerste moment. Repeterende werkzaamheden willen we voorkomen, deze zijn vaak niet leuk om te doen en kosten veel tijd. Tijdens de pioniersfase zijn we hierover gaan nadenken. Het was een fase van pionieren en zo zijn we ook begonnen met het programmeren van onze eigen software en tools” aldus Jolle Jelle.
Onderscheidend karakter
Het zelf ontwikkelen van tools en software is uitgegroeid tot een volwaardige afdeling Proces & Innovatie. Het team is gestart met de gedachte ‘Iets wat je 10 keer handmatig moet doen, doet een computer veel sneller en beter’. Door het gebruik van tools gaat de kwaliteit van onze producten omhoog en wordt de doorlooptijd van de verwerking verkort.
Artificial intelligence & slim classificeren
Een punt in een 3D-puntwolk weet niet tot welk object het behoort, een punt heeft alleen een exact X, Y, Z coördinaat. De afdeling Proces & Innovatie heeft software ontwikkeld waardoor op basis van Artificial Intelligence de punten in een 3D-puntenwolk met elkaar verbonden worden en samen een object vormen zoals: een lantaarnpaal, en plaatst deze in de bijbehorende klasse. Op dit moment is Geomaat in staat om de onderdelen in de 3D-puntenwolk op te delen in zo’n 25 verschillende klassen. Voorbeelden hiervan zijn: maaiveld, wegdek, auto’s, wegmeubilair, bomen en bosschages, geleiderail.
“Door het gebruik van tools gaat de kwaliteit van onze producten omhoog en wordt de doorlooptijd van de verwerking verkort”
Jolle Jelle de Vries: “Onze huidige kernwaarden: vakmanschap, innovatie, herkenbaarheid en partnerschap, kun je heel mooi op de beginperiode van Geomaat projecteren. Vakmanschap: We waren echt met het vak bezig, als je dezelfde passie hebt dan gaat het vanzelf. Innovatie: we waren ook al bezig met het automatiseren van repeterende werkzaamheden. Partnerschap: ‘met elkaar gingen we ervoor’ ongeacht wie welke functie had, we hielpen elkaar. En herkenbaarheid: we gingen toen ook al werken met eenduidige Geomaat tekeningen. Ook kregen we een nieuw logo en kwam deze op onze auto’s te staan. Hierdoor gingen mensen ons herkennen. Deze vier woorden komen nu dagelijks voorbij op kantoor en in het werkveld en vinden hun grondslag in de eerste jaren van Geomaat”.
Bekijk de Geomaat tijdlijn om meer te lezen over alle ontwikkelingen in 20 jaar: www.20jaargeomaat.nl
Reacties