Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenAmsterdam: meer 3D met AHN4
Voorbeeld 2

Amsterdam: meer 3D met AHN4

Woensdag 1 april 2020Afbeelding Amsterdam: meer 3D met AHN4

De gemeente Amsterdam wil meer gaan doen met 3D-modellen: complete bouwplannen simuleren in 3D, kunstwerken zoals bruggen inmeten, maar ook inwoners laten meedenken over de inrichting van hun leefomgeving. Het AHN is hierbij onmisbaar. Sterker nog: hoe meer hoogtepunten, hoe meer mogelijkheden. De stad grijpt de komst van AHN4 dan ook aan om te participeren in hoogtedata met niet 10 maar wel 24 punten per vierkante meter.

“Beleving is hier het toverwoord”, zegt Wietse Balster, adviseur geo-informatie en product owner van het platform 3D Amsterdam. “Natuurlijk, 2D-beelden helpen ons als we bijvoorbeeld samen met bewoners een plein opnieuw willen ontwerpen, maar een digitale 3D-omgeving is veel duidelijker. Zeker als je een bestaande situatie wilt verrijken met nieuwe ontwerpen. We willen ook zichtbaar kunnen maken welke impact veranderingen op de omgeving hebben. Als er bijvoorbeeld een nieuw gebouw komt, hoe verandert bij een bepaalde woning dan de zoninval in de woonkamer of op het balkon? Mensen zijn hier vaak bezorgd over, 3D-simulaties kunnen ook geruststellen.”

Afbeelding 1 – Unesco-gebied, gecombineerd beeld AHN en foto (Foto: Louis van Amerongen).

Hogere puntdichtheid, preciezere modellen

Mee-investeren

Gemeente Amsterdam wil de interactieve 3D-modellen geautomatiseerd uit hoogtepuntenwolken halen. “Natuurlijk zouden we hiervoor zelf gedetailleerde hoogte-informatie kunnen inwinnen vanuit de lucht”, zegt Balster. “Alleen heeft dat nogal wat voeten in aarde. Zeker rondom Schiphol. Bovendien: Het Waterschapshuis vliegt sowieso over heel Nederland. Zij hebben de expertise in huis en meer punten meten is technisch mogelijk. Hier gaat het ons om, want hoe hoger de puntdichtheid, hoe preciezer onze modellen. Met gemiddeld 24 punten per vierkante meter ontstaat er een heel gedetailleerd beeld. Je ziet bijvoorbeeld niet alleen wáár huizen staan, je ziet zelfs de exacte vormen van gevels en dakkapellen. Gelukkig reageerde Het Waterschapshuis positief op ons participatievoorstel. De verwerkingskosten die wij financieren zijn marginaal ten opzichte van de totale inwinningskosten.”

Afbeelding 2 – Unesco-gebied, projectie van hoogbouw op ware grootte en positie. (Foto: Louis van Amerongen).

Hoogbouw versus Unesco

Een recent project waarbij een hogere puntdichtheid van het AHN al zeer welkom was geweest, werd uitgevoerd door Louis van Amerongen, 3D-specialist bij de gemeente. “Onze binnenstad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst”, vertelt hij. “Het beschermde stadsgezicht mag niet verstoord worden, dus toen er nieuwe hoogbouwplannen waren net buiten het centrum, wilden wij weten wat de impact zou zijn. Hoe zou de geplande bebouwing zich zou verhouden tot de bestaande bebouwing? Om hierachter te komen hebben we – gezien vanaf diverse locaties in de stad – de hoogbouwplannen visueel weergegeven in een coördinatensysteem waar ook de AHNpunten instaan. Met de 10 punten die AHN3 gemiddeld toont per vierkante meter zijn gebouwen en bomen globaal wel zichtbaar, maar we hebben foto’s gebruikt om de beelden helemaal uitgelijnd en compleet te maken. Al met al een behoorlijke klus, dus ik ben blij dat we straks eenvoudig vanaf elke willekeurige locatie in 3D om ons heen kunnen kijken. Overigens liep het goed af met onze positie op de Werelderfgoedlijst. De hoogbouw bleek hier en daar zichtbaar, maar het ontwerp werd uiteindelijk om andere redenen gewijzigd. Ons beschermde stadsgezicht blijft bestaan.”

Dankzij de gemeente Amsterdam wordt ongeveer een kwart van het totale AHN opgeleverd met gemiddeld 24 punten per vierkante meter.