Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenAvento group integreert BIM met GIS

Avento group integreert BIM met GIS

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding Avento group integreert BIM met GIS

Bouwbedrijven en met name bouwgerelateerde installatiebedrijven gaan hun ontwerpen steeds meer digitaal ontwerpen, berekenen, uitvoeren en onderhouden met BIM-modellen (van 2D naar 3D naar 9D). De BIM-modellen worden steeds meer op de kaart gezet voor het genereren van een maatvast Digital Twin. De komende tijd worden alle gebouwen gedigitaliseerd in 3D-modellen om faalkosten omlaag te brengen en beheer en onderhoud te vergemakkelijken.

Het is een enorm karwei, waarbij AVENTO Group met haar werkmaatschappijen Bee4BIM en Bee4GIS zeker een flink graantje wil meepikken. Directeur-eigenaar Henk Ensink uit Oldenzaal steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken: “Wij willen marktleider worden in het digitaliseren van bestaande woningen en hun omgeving.”

Marktleider Avento

is al marktleider in Nederland op het gebied van 3D-data voor Geografische Informatie Systemen (GIS) en voor Bouw Informatie Modellen (BIM). Rekening houdend met de wetgeving die zich op dit gebied sterk ontwikkelt, produceert en onderhoudt AVENTO Digitale Tweelingen (Digital Twins) van de werkelijkheid. Dit doet het bedrijf door zowel boven- als ondergronds geïntegreerde GeoBIMoplossingen en geavanceerde 3D-bouwtekeningen in de omgeving te plaatsen. AVENTO werkt met haar werkmaatschappij Bee4GIS voor de Nederlandse overheid om de data in de openbare ruimte op orde te houden. De andere werkmaatschappij Bee4BIM produceert BIM-modellen voor het BOUW-ecosysteem in Nederland.

AVENTO zet gebouwen als een Bouw Informatie Model (BIM) op de juiste geografische coördinaten (GIS) met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid en kwaliteit, en tegen de laagste kosten. AVENTO wil een bijdrage leveren aan de digitale wereld door de 3D-data van woningen en hun omgeving op een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige manier te leveren én te onderhouden ten behoeve van het complete Ecosysteem. Denk hierbij aan de Omgevingswet. Met passie werkt AVENTO aan het verhogen van de productiviteit en zekerheden, en aan de reductie van risico’s en kosten voor digitaliseringsoplossingen voor haar klanten. Met hightech-dataprocessing binnen GIS en BIM voorkomt het bedrijf ontwerpfouten, verbetert het de ontwerpkwaliteit, en reduceert het de bouwtijden en bouwkosten. Ook vereenvoudigt AVENTO de overdracht van bouwactiviteiten van 2D naar 3D.

Niet meer weg te denken

BIM staat voor: Building Information Modelling. Hiermee maken en beheren we digitale representaties van fysieke en functionele kenmerken van gebouwen. Door deze te combineren met Geografische Informatiesystemen (GIS) is eenduidige informatie uit te wisselen en te beheren met collega’s en samenwerkingspartners.

BIM en GIS zijn niet meer weg te denken in het werkproces van veel organisaties. Beide systemen raken elkaar steeds meer. In de praktijk werken de gebruikers ervan vaak samen. De omgevingsinformatie van GIS is namelijk relevant voor de objectinformatie van BIM, en andersom.

Bee4BIM is specialist in het elkaar laten aanvullen van deze BIM- en GIS-werelden De gedachte hierachter? Met een bouwmodel alleen, heb je slechts een deel van de informatie die je nodig hebt bij het effectief ontwikkelen van infrastructuur. Maar met behulp van geografische informatie weet je ook hoe een object in de omgeving past. Plus welke invloed het daarop heeft. Bee4BIM realiseert een naadloze integratie tussen de data en workflows van beide systemen.

Aantoonbare kostenbesparing

GIS en BIM zijn aanvullend: ze bieden beide iets wat de ander niet kan. Samen vormen zij daarom een completere informatiebron. De koppeling van een BIM met GIS, betekent dat betrokkenen in het bouwproces meer zeker kunnen zijn van hun project. Dit voorkomt dure verrassingen. Dat scheelt frustratie en vermindert de hoeveelheid nietgeraamde kosten tijdens de bouw.

De 3D-BIM-dienst van Bee4BIM zorgt ervoor dat samenwerking tussen GIS en BIM steeds concreter wordt. Met als praktisch doel: bouwmodellen verrijken met geografische informatie en ruimtelijke context. Dit levert een completer beeld op voor ontwerp en besluitvorming.

De implementatie van BIM en GIS in het bouwproces, lost veel uitdagingen op waarmee de bouw wordt geconfronteerd, zoals het voorkomen van ontwerpfouten, verbetering van de ontwerpkwaliteit, vermindering van bouwtijd en -kosten. Ook vergemakkelijkt het een naadloze overdracht van bouwactiviteiten van 2D naar 3D.

Leverbetrouwbaarheid

Bee4BIM past BIM en GIS toe in de vorm van geïntegreerde GeoBIM-oplossingen voor het produceren van geavanceerde 3D-bouwtekeningen, precisiemodellering op verschillende detailniveaus (LoDs), en het opschalen van de productiecapaciteit tegen betaalbare kosten.

BIM-technologieën spelen een belangrijke rol bij het oplossen van onverwachte omstandigheden en uitdagingen op de bouwplaats. Ze maken het mogelijk om activiteiten op en rondom de bouwplaats en bewegingen van arbeidskrachten uitgebreid te volgen. Dit helpt bij het delen en uitwisselen van gegevens, en bij het plannen en managen van het bouwproces, met name tijdens de ontwerp- en bouwfasen.

Geobim-oplossingen

Bee4BIM heeft met succes GeoBIMoplossingen toegepast in het gehele bouwproces voor een nauwkeurige kostenraming en procesplanning om kostenoverschrijdingen te voorkomen en faalkosten te verminderen. Bouw- en aan de bouw gerelateerde bedrijven hebben dergelijke digitaliseringsoplossingen omarmd. Hun productiviteit is hoger doordat ze gebruikmaken van de kracht van dataproducerende computertechnologieën bij werknemers, machines en materialen. GeoBIM helpt bij het faciliteren van deze geïntegreerde technologische oplossingen met AI, IoT, AR/ VR, Robotic Process Automation, scanning en BIM-technologieën.

Door hoogwaardige dataproductie maakt Bee4BIM 3D-BIM-modellen, waarmee de productiviteit op de bouwplaats wordt verhoogd en de machines efficiënter kunnen worden ingezet. Zo worden de kosten verlaagd. Dit zorgt voor een stijging van 50 procent in arbeidsproductiviteit, 25 procent in machineproductiviteit en 25 procent efficiënter gebruik van apparatuur en brandstof. Ook wordt de veiligheid verbeterd met speciale sensortechnologie met een gevarenwaarschuwing. Bovendien kunnen de faalkosten worden teruggebracht met wel 35 procent!

Afbeelding voor Henk Ensink

Henk Ensink

Henk Ensink is eigenaar van AVENTO Group. henk@aventogroup.nl

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Gesponsorde berichten