Ga door naar hoofdcontent
Artikelen“Bij FACTO GEO voel je je eigen baas binnen het bedrijf”
Bedrijfsreportage

“Bij FACTO GEO voel je je eigen baas binnen het bedrijf”

Vrijdag 8 december 2023

FACTO GEO is het grootste geodetische ingenieurs- en adviesbureau van Nederland, met zo’n 180 vakspecialisten in dienst. Het is een bedrijf waarin mensen voorop staan en vakmanschap wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

De mensen van FACTO GEO werken samen aan uitdagende landmeetkundi­ge- en Geo-Informatie projecten in heel Nederland. Daarbij gaat het om het leveren van diensten en producten die de inrichting, ontwikkeling en het beheer van de fysieke leefomgeving ondersteunen.

Vanuit een drietal specialistische teams ondersteunt FACTO GEO een breed scala aan opdrachtgevers in zowel de publieke als private sector.

Welke specialistische afdelingen heeft FACTO GEO?

Ron Rozema, directeur van FACTO GEO, legt uit: “Wij ondersteunen ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving met onze dienstverlening van A tot Z. Als er in het kader van de aanleg van een nieuwe weg of nieuwbouw van woningen ruimte nodig is, worden bestaande gronden aangekocht of herverkaveld door bijvoorbeeld een gemeente. Daarbij ontstaan nieuwe percelen. Onze landmeters leggen de nieuwe perceels­grenzen vast. Volgens de officiële richtlijnen van het Kadaster.”

Vervolgens voeren we metingen uit en begeleiden we bouwprojecten tijdens de uitvoering. “Een landmeetkundige verricht de maatvoering en uitzetwerkzaamheden met behulp van de meest geavanceerde en beschikbare meetapparatuur. Dit is precisie werk en als landmeter heb je hierbij veel verantwoordelijkheid, omdat zelfs een kleine fout grote gevolgen kan hebben op het bouwproces.”

Op het moment dat een project is gerealiseerd, moet de nieuwe situatie in kaart worden gebracht voor het beheer en onderhoud. Vervangen door: om de asset managers van onze opdrachtgevers te voorzien van de juiste informatie.

Wij stimuleren onze medewerkers om zich continu te blijven ontwikkelen

“Neem lichtmasten waarvan eens in de zo veel tijd een lamp moet worden vervangen. Een gemeente kan met behulp van een geografisch informatie systeem (GIS) de database bevragen op relevante informatie om preventief het onderhoud te plannen. Dat is kosten­technisch veel slimmer dan uitsluitend op storingen te reageren en af te wachten tot er iets stuk gaat.”

Waar is FACTO GEO naar op zoek?

Voor dat alles zijn praktisch ingestelde mbo-ers en hbo-ers nodig die ervan houden om in de buitenlucht of op kantoor te werken, weten wat ze doen, het een uitdaging vinden als iedere dag weer anders is en zich bezighouden met inwinning van ruimtelijke gegevens.

Op kantoor wordt het project voorbereid voor de landmeetkundige buiten en worden de gegevens digitaal geanaly­seerd en verwerkt naar bruikbare informatie voor de klant.

Geïnteresseerde Geo-professionals kunnen in dit vak bij FACTO GEO direct aan de slag en een goed belegde boterham verdienen. Toch is het een uitdaging om mensen te vinden. Hoe komt dat?

Ron: “Voor jongeren is vaak niet duidelijk wat het vak inhoudt. Landmeters zijn in hun ogen vooral mannen met rood-witte stokken die door een kijker staan te turen. Maar er komt veel meer bij kijken. Je gaat zelfstandig op pad met een auto, een veldcomputer en de meest geavanceerde, hoog nauwkeurige, meetapparatuur. Je hebt met klanten te maken, dus je moet ook overleggen, organiseren en bedenken hoe je het project veilig en slim aanpakt.

Eigenlijk ben je binnen ons bedrijf je eigen baas. Er is niemand die over je schouder meekijkt als je aan het werk bent en je bent in grote mate verant­woordelijk voor het eindresultaat.

Bovendien is het een vakgebied dat continu in beweging is, waarbij wij vaak voorop lopen op andere vakgebieden als het gaat om innoverend vermogen. Je werkt dan ook met de meest moderne technieken zoals satelliet plaatsbepaling, LIDAR puntenwolken, drones, 3D scanners, uitzetrobots en digitale fotobeelden.

Als mensen eenmaal bezig zijn in dit vak vinden ze het fantastisch!”

Mens centraal

Techniek alleen is echter niet zaligmakend. “Natuurlijk proberen we de meest moderne technologie in onze gereed­schapskist te krijgen, maar het vakman­schap van de mens staat bij ons centraal. Wij zoeken dan ook vakmensen die in staat zijn om de vraag van de klant helder te krijgen, klanten te adviseren over de beste aanpak en vervolgens het probleem van de klant ook echt op te lossen. De beschikbare techniek is daarbij een hulpmiddel. Mensen met een goede mix van ondernemerschap, leergierigheid, analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden zijn bij ons op hun plek.”

Daar zit nog een andere kant aan. Door de diversiteit aan werkzaamheden, zowel buiten als binnen voor een groot aantal opdrachtgevers, biedt FACTO GEO vele mogelijkheden.

“Wij stimuleren onze medewerkers om zich continu persoonlijk te ontwikkelen en meerdere kanten van het vak te leren kennen, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Kansen zijn er genoeg: leren van collega’s of door het volgen van trainingen. Zo lang het maar uit de mensen zelf komt.”

Voor mensen die het landmeetkundige vak in willen, biedt FACTO GEO stageplaatsen en een uitgebreid traineeprogramma met baangarantie en vaste aanstelling.

* FACTO heeft vestigingen in Deventer, Bunschoten, Eelde, Roermond en Sliedrecht.

Wat maakt FACTO GEO aantrekkelijk als je je wilt ontwikkelen tot geo-professional?

  • Landelijk werken met 5 kantoren, dus altijd wel een kantoorlocatie relatief dicht bij jouw woonplaats;
  • Dienstverlening bestaande uit meerdere specialisaties voor de markten Industrie, Bouw, Overheid en Vastgoed. Dit biedt mogelijkheden om te ontdekken waar jouw passie ligt en biedt perspectief voor doorgroei en variatie in werkzaamheden voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers;
  • Het vakmanschap van de medewerker staat centraal, waarbij de meest moderne inwin- en verwerkingstechnologie in de gereedschapskist beschikbaar is;
  • Uniek traineeprogramma met baangarantie en een vaste aanstelling.

FACTO GEO

Naam organisatie FACTO GEO
Adres Keulenstraat 17, 7418 ET Deventer
Telefoon 088 – 7181200
E-mailadres personeelszaken@facto-geo.nl
Website www.facto-geo.nl
Aantal medewerkers 180
Aantal vestigingen 5
Gevestigd in Nederland
Belangrijkste diensten Kadastrale metingen, maatvoering, basisregistraties, 3D inmetingen en asset-informatie
Belangrijkste opdrachtgevers Kadaster, Aannemers Bouw & Infra, Ingenieursbureaus, Netbeheerders, Industrie, Waterschappen en Overheden
Opleidingsachtergrond 5% VMBO, 60% MBO, 30% HBO, 5% WO
Opleidings-mogelijkheden Traineeship, stage, afstuderen, specialisatie en persoonlijke ontwikkeling,
Carrièrekansen Binnen de organisatie zijn er doorgroeimogelijkheden in inhoud, coördinatie en leidinggeven
Goed om te weten Een eerlijk advies voor de klant met een maatwerkoplossing is ons startpunt voor het uitvoeren van projecten. Het nakomen van afspraken vinden wij belangrijk. De uitdaging zoeken wij samen om het anders te doen dan anderen met oog voor duurzaamheid.

 

Onlangs verschenen

GeoCarrière Special 2023

Een bijzondere uitgave van Geo Informatie Nederland (GIN) om de lancering van het digitale arbeidsmarktplatform GeoCarrière te vieren.

Bekijk magazine GeoCarrière Special 2023
Afbeelding voor GeoCarrière Special 2023