Ga door naar hoofdcontent
Artikelen“Bij FACTO GEO voel je je eigen baas binnen het bedrijf”

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

Bedrijfsreportage

“Bij FACTO GEO voel je je eigen baas binnen het bedrijf”

Vrijdag 16 september 2022

FACTO GEO is het grootste geodetische ingenieurs- en adviesbureau van Nederland, met zo’n 150 vakspecialisten in dienst. Het is een bedrijf waarin mensen voorop staan en vakmanschap wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

De mensen van FACTO GEO werken samen aan uitdagende landmeetkundige- en Geo-Informatie projecten in heel Nederland. Daarbij gaat het om het leveren van diensten en producten die de inrichting, ontwikkeling en het beheer van de fysieke leefomgeving (natuur, bouwwerken, infrastructuur enz.) ondersteunen.

Vanuit een drietal specialistische teams ondersteunt FACTO GEO een breed scala aan opdrachtgevers in zowel de publieke als private sector.

Wat maakt FACTO GEO dan zo aantrekkelijk voor een kandidaat, die zich graag wil ontwikkelen tot Geo-professional?

  • Landelijk werken met 4 kantoren, dus altijd wel een kantoorlocatie relatief dicht bij de woonplaats;
  • Dienstverlening voor de markten Industrie, Bouw, Overheid en Vastgoed. Dit biedt mogelijkheden om te ontdekken waar jouw passie ligt, biedt perspectief voor doorgroei en variatie aan werkzaamheden voor grote diversiteit aan opdrachtgevers;
  • Het vakmanschap van de medewerker staat centraal, waarbij de meest moderne inwin- en verwerkingstechnologie in de gereedschapskist beschikbaar is;
  • Uniek traineeprogramma met baangarantie en een vaste aanstelling.

Welke specialistische afdelingen heeft FACTO GEO?

Ron Rozema, directeur van FACTO GEO, legt uit: “Wij ondersteunen ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving met onze dienstverlening van A tot Z. Als er in het kader van de aanleg van een nieuwe weg of nieuwbouw van woningen ruimte nodig is, worden bestaande gronden aangekocht of herverkaveld door bijvoorbeeld een gemeente. Daarbij ontstaan nieuwe percelen. Onze landmeters van de afdeling Eigendomsregistratie leggen de nieuwe perceelsgrenzen vast. Dit doen we volgens de officiële richtlijnen van het Kadaster.”

De afdeling Projectrealisatie voert metingen uit en begeleidt bouwprojecten tijdens de uitvoering. “Een landmeetkundige verricht de maatvoering en uitzetwerkzaamheden met behulp van moderne meetapparatuur. Dit is precisie werk en als landmeter heb je hierbij veel verantwoordelijkheid, omdat zelfs een kleine fout grote gevolgen kan hebben op het bouwproces.”

Op het moment dat een project is gerealiseerd, moet de nieuwe situatie in kaart worden gebracht voor het beheer en onderhoud. Dit wordt gedaan door de afdeling Asset Informatie. Zij legt de locatie en de eigenschappen van een ‘asset’ of voorziening vast in een database.

“Neem lichtmasten waarvan eens in de zo veel tijd een lamp moet worden vervangen. Een gemeente kan met behulp van een geografisch informatie systeem (GIS) de database bevragen op relevante informatie om preventief het onderhoud te plannen. Dat is kostentechnisch veel slimmer dan uitsluitend op storingen te reageren en af te wachten tot er iets stuk gaat.”

Waar is FACTO GEO naar op zoek?

Voor dat alles zijn praktisch ingestelde mbo-ers en hbo-ers nodig die ervan houden om in de buitenlucht of op kantoor te werken, weten wat ze doen, het een uitdaging vinden als iedere dag weer anders is en zich bezighouden met inwinning van ruimtelijke gegevens.

Op kantoor wordt het project voorbereid voor de landmeetkundige buiten en worden de gegevens digitaal geanalyseerd en verwerkt naar bruikbare informatie voor de klant.

Geïnteresseerde Geo-professionals kunnen in dit vak bij FACTO GEO direct aan de slag en een goed belegde boterham verdienen. Toch is het een uitdaging om mensen te vinden. Hoe komt dat?

Ron: “Voor jongeren is vaak niet duidelijk wat het vak inhoudt. Landmeters zijn in hun ogen vooral mannen met rood-witte stokken die door een kijker staan te turen. Maar er komt veel meer bij kijken. Je gaat zelfstandig op pad met een auto, een veldcomputer en de meest geavanceerde, hoog nauwkeurige, meetapparatuur. Je hebt met klanten te maken, dus je moet ook overleggen, organiseren en bedenken hoe je het project veilig en slim aanpakt.

Eigenlijk ben je binnen ons bedrijf je eigen baas. Er is niemand die over je schouder meekijkt als je aan het werk bent en je bent in grote mate verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Bovendien is het een vakgebied dat continu in beweging is, waarbij wij vaak voorop lopen op andere vakgebieden als het gaat om innoverend vermogen. Je werkt dan ook met de meest moderne technieken zoals satelliet plaatsbepaling, LIDAR puntenwolken, drones, 3D scanners, uitzetrobots en digitale fotobeelden.

Als mensen eenmaal bezig zijn in dit vak vinden ze het fantastisch!”

Mens centraal

Techniek alleen is echter niet zaligmakend. “Natuurlijk proberen we de meest moderne technologie in onze gereedschapskist te krijgen, maar het vakmanschap van de mens staat bij ons centraal. Wij zoeken dan ook vakmensen die in staat zijn om de vraag van de klant helder te krijgen, klanten te adviseren over de beste aanpak en vervolgens het probleem van de klant ook echt op te lossen. De beschikbare techniek is daarbij een hulpmiddel. Mensen met een goede mix van ondernemerschap, leergierigheid, analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden zijn bij ons op hun plek.”

Daar zit nog een andere kant aan. Door de diversiteit aan werkzaamheden, zowel buiten als binnen voor een groot aantal opdrachtgevers, biedt FACTO GEO vele mogelijkheden.

“Wij stimuleren onze medewerkers om zich continu persoonlijk te ontwikkelen en meerdere kanten van het vak te leren kennen, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Kansen zijn er genoeg: leren van collega’s of door het volgen van trainingen. Zo lang het maar uit de mensen zelf komt.”

Voor mensen die het landmeetkundige vak in willen, biedt FACTO GEO stageplaatsen en een uitgebreid traineeprogramma met baangarantie en vaste aanstelling.

Ben je geïnteresseerd?Kijk op www.facto-geo.nl om te zien wat we allemaal doen.
Stuur je CV voorzien van een motivatie aan: personeelszaken@facto-geo.nl

*FACTO GEO heeft vestigingen in Deventer (hoofdkantoor), Bunschoten, Eelde en Sliedrecht.

Naam organisatieFACTO GEO
AdresKeulenstraat 17, 7418 ET Deventer
Telefoon088 – 7181200
E-mailadrespersoneelszaken@facto-geo.nl
Websitewww.facto-geo.nl
Aantal medewerkers150
Aantal vestigingen4
Gevestigd in (landen)Nederland
Genderdiversiteit22% vrouw, 78% man
Belangrijkste dienstenKadastrale metingen, maatvoering, basisregistraties, 3D inmetingen en asset-informatie
Belangrijkste opdrachtgeversKadaster, Aannemers Bouw & Infra, Ingenieursbureaus, Netbeheerders, Industrie en Overheden
Opleidingsachtergrond5% VMBO, 60% MBO, 30% HBO, 5% WO
OpleidingsmogelijkhedenTraineeship, stage, afstuderen, specialisatie en persoonlijke ontwikkeling
CarrièrekansenBinnen de organisatie zijn er doorgroeimogelijkheden in inhoud, coördinatie en leidinggeven
Goed om te wetenEen eerlijk advies voor de klant met een maatwerkoplossing is ons startpunt voor het uitvoeren van projecten. Het nakomen van afspraken vinden wij belangrijk. De uitdaging zoeken wij samen om het anders te doen dan anderen met oog voor duurzaamheid.
Onlangs verschenen

GeoCarrière Special 2022

Een bijzondere uitgave van Geo Informatie Nederland (GIN) om de lancering van het digitale arbeidsmarktplatform GeoCarrière te vieren.

Bekijk magazine GeoCarrière Special 2022
Afbeelding voor GeoCarrière Special 2022