Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenBouwen binnen de stad: 4 spraakmakende gebiedsontwikkelingen

Bouwen binnen de stad: 4 spraakmakende gebiedsontwikkelingen

Maandag 6 mei 2019Afbeelding Bouwen binnen de stad: 4 spraakmakende gebiedsontwikkelingen

‘Sociaal geografen en planologen houden zich bezig met de inrichting van de ruimte om ons heen, de veranderingen die daarin plaatsvinden en de sturingsmechanismen om de ruimtelijke ontwikkeling te beïnvloeden’, staat er op de informatiepagina van de Universiteit Utrecht over onze studie. Niet verwonderlijk dus dat geografen en planologen houden van mooie projecten, zeker waar het de (binnen)stad betreft. Hoe dichter bevolkt het gebied, hoe groter de belangen en hoe groter de uitdaging om het gebied te (her)ontwikkelen.

Daarom lichten we vier spraakmakende gebiedsontwikkelingen uit, die je misschien – of misschien niet – al kende: het Bajes Kwartier in Amsterdam, Blue District in Utrecht, District E in Eindhoven en het Rijnhaven District in Rotterdam. Al deze megaprojecten worden in de komende tien jaar gerealiseerd.

1. Bajes Kwartier – Amsterdam

Het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam-Oost krijgt de komende jaren een compleet nieuwe functie. Er komt namelijk een energieneutrale en groene stadswijk: het Bajes Kwartier. In totaal worden er circa 1.350 woningen gebouwd, van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Daarnaast is er veel aandacht voor andere functies, zoals een designcluster, horeca en een gezondheidscentrum.

Circulariteit is een van de kernwaarden van het plan. Van de zes torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. De zesde toren – die behouden blijft – wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. 

 • Locatie: Amsterdam-Oost (nabij NS-station Amsterdam Amstel en naast metrostation Spaklerweg);
 • Programma: 1.350 woningen en circa 27.000 m² voorzieningen (waaronder designstudio’s, een gezondheidscentrum en kinderopvang);
 • Status: In voorbereiding (totale oplevering naar verwachting in 2023);
 • Ontwikkelaar: Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V., een consortium van AM, AT Capital en Cairn;
 • Website: Bajeskwartier.com.

2. Blue District – Utrecht

De Utrechtse Cartesiusdriehoek, een voormalig NS-werk- en rangeerterrein, wordt de komende jaren getransformeerd tot Blue District, de eerste ‘Urban Blue Zone’. Dit concept is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van Dan Buettner over Blue Zones, een aantal plekken op de wereld waar mensen beduidend langer en gelukkiger leven. In Blue District wordt de wetenschappelijke theorie van Dan Buettner over Blue Zones in de wereld voor het eerst toegepast in een stedelijke context, waarin een hechte community, ontmoeting, natuurlijke beweging, gezonde voeding en zingeving centraal staan.

In Blue District verrijzen circa 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen.

 • Locatie: Utrecht (nabij NS-station Utrecht Zuilen);
 • Programma: 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen;
 • Status: In voorbereiding (totale oplevering naar verwachting in 2026);
 • Ontwikkelaar: een consortium van MRP Development en Ballast Nedam Development;
 • Website: Mrpdevelopment.nl/projecten/blue-district-cartesiusdriehoek/.

3. District E – Eindhoven

Het Stationsplein in Eindhoven verandert van een versnipperd plein met weinig uitstraling in een hoogwaardig verblijfsgebied voor wonen, werken, uitgaan en recreëren: District E. Hierin komen drie torens van tussen de 76 en 158 meter, met daarin onder andere 450 woningen. Daarnaast is een derde van het totaal vloeroppervlak bestemd voor publieke en commerciële functies, waaronder een debat- en ontmoetingscentrum, een exporuimte en een ‘stadslobby’ met hotel. Verder komen er winkels, horeca en werk- en studeerplekken.

De jongste Eindhovenaren krijgen een straat met zogenaamde ’tinker spaces’, technische knutsel- en experimenteerruimtes voor de jeugd. District E biedt zo volop ruimte en kansen voor een echt Eindhovens programma dat techniek, design en kennis ademt.

 • Locatie: Eindhoven (Stationsomgeving Zuidplein);
 • Programma: circa 450 woningen, publieke en commerciële functies, parkeerkelder;
 • Status: In voorbereiding (opleveringsdatum nog niet bekend);
 • Ontwikkelaar: Amvest;
 • Website: District-E.nl.

4. Rijnhaven District – Rotterdam

Waar Katendrecht het ooit een rosse buurt was, is het vandaag de dag een populaire bestemming onder stadsbewoners en bezoekers. Culinair genieten, een kunst- of theatervoorstelling aanschouwen, het kan er allemaal al, maar het beste moet nog komen. Wie op zoek is naar meer luxe, kan in de toekomst terecht in het Rijnhaven District. Hier wordt namelijk een ‘design avenue’ gerealiseerd: een aantrekkelijke, creatieve wijk met een winkelgebied dat volledig is toegespitst op internationale fashion, design, kunst en architectuur.

Het monumentale koffiepakhuis Santos wordt in ere hersteld en krijgt naast een winkelbestemming – het Duitse designwarenhuis Stilwerk zal zich hierin vestigen – een gedeeltelijke woonfunctie. De bestaande Jumbo supermarkt wordt vervangen door een vergroot en compleet vernieuwd Jumbo filiaal van circa 3.000 m². Dit filiaal komt onder een circa 85 meter hoge woontoren te liggen. Aan de Rijnhavenkade wordt een hoogwaardig horeca-aanbod gecreëerd met diverse terrassen, groen en afwisselende bestrating. Om het gevoel van de metropool die Rotterdam is compleet te maken, wordt er naast Bay House een luxueus MGallery by Sofitel hotel gevestigd.

 • Locatie: Rotterdam-Zuid (Katendrecht);
 • Programma: circa 200 appartementen, een luxehotel met 200 kamers, horeca, winkels en een ondergrondse parkeergarage (totale gebiedsontwikkeling: 300.000 m2);
 • Status: in uitvoering (oplevering naar verwachting begin 2021);
 • Ontwikkelaar: Frame Vastgoed;
 • Website: Bayhouse.nl/rijnhaven-district.

Reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.