Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDe menselijke kant van software-ontwikkeling

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

Bedrijfsreportage

De menselijke kant van software-ontwikkeling

Vrijdag 16 september 2022

Steeds vaker worden gegevens over de locatie en eigenschappen van gebouwen, percelen, wegen, water en groen digitaal vastgelegd en bijgehouden, door bijvoorbeeld gemeentes en andere overheidsinstanties. Cadac Group maakt daar softwarepakketten voor. Geo- en IT-professionals met een praktische en ondernemende instelling zijn daarvoor harder nodig dan ooit.

Otto Huisman

“Cadac is begonnen als CAD-specialist”, legt product manager Otto Huisman uit. “De naam verwijst daar ook nog naar. CAD groeide uit tot BIM (Bouwwerk Informatie Modellen) voor de bouw, waarmee complete gebouwen op de computer kunnen worden ontworpen en gebouwd, zelfs beheerd. Een recente ontwikkeling op basis van GIS is  Geo-BIM, waarin Geo en BIM samenkomen en alle locaties van voorzieningen staan geregistreerd, maar geen technische details die alleen voor de bouwers interessant zijn. Dit maakt gedetailleerde tekeningen en schema’s inzichtelijk in een 3D model dat in de ruimte staat en vertalen dat ook naar een niveau dat bruikbaar is voor het inrichten en managen van onderhoudsprocessen.

Digitale kaart

Vanuit de CAD en achtergrond is Cadac doorgegroeid richting Geo en de ruimtelijke ordening. “We ontwikkelen software voor allerlei applicatiedomeinen, zoals overheden, waterschappen en infrabedrijven. We maken bijvoorbeeld softwarepakketten voor de Omgevingswet en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), dat is de nieuwe digitale kaart van Nederland. Daarop staan alle percelen, water, groen, gebouwen en wegen. Daar komt straks nog een laag overheen voor ‘asset management’: het slimme beheer van voorzieningen zoals straatverlichting, openbaar groen of ondergrondse leidingen.”

Samen met Esri (wereldwijde leverancier van GIS-software) werkt Cadac Group nu aan een vernieuwde BGT-oplossing. Nieuwe software met een nieuwe architectuur, zogenaamd “Software-as-a-service” of gewoon SaaS. “We groeien dus zeker de komende jaren en zijn altijd op zoek naar praktisch ingestelde software-ontwikkelaars. Denk aan studenten op hbo en wo-niveau die computer science, business informatics of het liefst nog geo-informatica (GIS) hebben gestudeerd.”

Cultuuromslag

Daarbij gaat het om mensen met méér dan alleen technische kennis. De organisatie is bezig met een flinke cultuuromslag, van traditionele IT-ontwikkelaar naar een schaalbare ‘agile’ aanpak, waarbij flexibel zijn en multidisciplinair werken centraal staan. Vakkennis en ervaring zijn daarbij belangrijk, maar ook een persoonlijke inbreng. Bouwen aan je persoonlijke ontwikkeling krijgt dan ook volop aandacht. “Het is echt heel gaaf om mee te maken”, zegt Chiron Rengers, people manager bij Cadac. “We investeren in nieuwe activiteiten, een nieuwer pand, een likje verf hier en daar, maar vooral in het leuker maken van het werk. Dat kan veel beter als je samenwerkt in teams waarin je van elkaar kunt leren en elkaar kunt uitdagen.”

“We hebben mensen nodig die kunnen omdenken, snel schakelen”

Arthur Slagt (zie kader)

Medewerkers worden dan ook begeleid door ‘people managers’, die hen begeleiden bij het vaststellen van hun drijfveren en wensen voor de toekomst. “Dat is echt een bijzonder pluspunt van dit bedrijf”, zegt Chiron. “Bij de meeste andere werkgevers krijg je alleen begeleiding op de inhoud van het werk. Hier kijken we naar de menselijke kant, of mensen wel echt op hun plek zitten. Het is een benadering die je in de IT-wereld niet veel tegenkomt. Je leert hier dan ook veel meer dan alleen development- of consultancy skills. En dat is nodig, omdat we een hele nieuwe applicatiestack gaan bouwen. De kennis en know how van mensen die hier al jaren werken zijn daarbij waardevol, maar we hebben ook mensen nodig die kunnen omdenken, snel schakelen en voor wie SaaS of webbased applicaties geen exotische begrippen zijn.”

Otto: “Ik ben zelf een paar maanden geleden aan boord gesprongen bij Cadac omdat ik dat een grote uitdaging vond om onderdeel te zijn van die cultuurverandering. Ik heb geen negen-tot-vijf mentaliteit, maar ben een probleemoplosser. Wij willen mensen aantrekken die daar hetzelfde in staan.” Chiron: “Je moet het vooral tof vinden om mee te bouwen aan iets nieuws. Waar we heen willen is heel gaaf. Als je nu aansluit, ben je daar onderdeel van. En het staat ook nog eens goed op je CV!”

‘Leuke banen genoeg’

Arthur Slagt (26) werkt bij Cadac Group als product owner Omgevingswet. Hij is geen IT’er, maar belandde door ambitie en leergierigheid in die rol. “Ik heb altijd affiniteit gehad met computers.”, zegt hij. “Van jongs af aan speelde ik computerspellen. Maar ik was ook geïnteresseerd in Aardrijkskunde en wilde mensen helpen. Daarom koos ik als studie voor Internationaal Land- en Waterbeheer bij Wageningen University, een soort Civiele Techniek voor ontwikkelingslanden. Daarna volgde ik de Master GeoInformation sciences (MGI) bij de WUR.”

 

Na zijn studie startte Arthur als consultant bij NedGraphics, een onderdeel van de Cadac Group. Hij reed het land rond om salesdemonstraties te geven van een nieuw product over de Omgevingswet. Omdat hij de techniek miste, stapte hij over naar Consultancy, waar hij product owner werd.

 

“Het is super interessant om strategische keuzes te maken en een team aan te sturen. Dat ligt me goed: op de universiteit nam ik ook altijd al min of meer de leiding. Maar mijn ambitie is uiteindelijk product owner van een keihard GIS product, of wat meer de inhoudskant op te gaan, zoals data-analyse. De perfecte rol voor mij zit precies tussen inhoudelijk en mensen aansturen in.”

 

Voor jongeren die nog twijfelen over een baan in de geo zegt hij: “Onderzoek vooraf wat voor werk je zoekt: de consultancy, de IT? Bij een bedrijf, de overheid, of juist een NGO? Dat had ik voor mijzelf niet helder aan het begin van mijn carrière. Je leert het spelenderwijs, maar let op dat het iets is wat je ligt. Durf te vragen wat het werk inhoudt. En wees niet bang om keuzes te maken, want er zijn leuke banen genoeg in de geo!”

Solliciteren bij Cadac Group? Neem contact op via de website www.cadac.com

Naam organisatieCadac Group
AdresLaanakkerweg 6, 4131 PA Vianen
Telefoon085 580 2288
E-mailadresvacature@cadac.com
Websitewww.cadac.com
Aantal medewerkers250
Aantal vestigingen18
Gevestigd in (landen)Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië
Belangrijkste dienstenCadac biedt ondersteuning om in de bouw en de overheid digitaal te transformeren
Belangrijkste opdrachtgeversVooruitstrevende partijen in de bouw en overheid die bezig zijn met de openbare ruimte, bouw & infra
OpleidingsmogelijkhedenSamen met jouw People Manager bepaal je jouw eigen carrièrepad bij Cadac Group
CarrièrekansenMaak deel uit van uitdagende projecten en krijg toegang tot een ruim netwerk van topbedrijven
Goed om te wetenEnabling digital. Dat is onze belofte aan de klanten en daar ligt een bijzondere cultuur binnen Cadac aan ten grondslag. Onze kernwaarden beschrijven de cultuur waarin we werken het beste: trustworthy, smart, leading & committed.