Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDe Metropoolregio Amsterdam groeit dicht: hoe blijft de stad bereikbaar?         

De Metropoolregio Amsterdam groeit dicht: hoe blijft de stad bereikbaar?         

Maandag 11 september 2017Afbeelding De Metropoolregio Amsterdam groeit dicht: hoe blijft de stad bereikbaar?         

Wie weleens op het Damrak loopt, op ’t Spui fietst of op de Stadhouderskade rijdt weet als geen ander: Amsterdam is druk, heel druk. De historische stad is niet gebouwd op zoveel verschillende verkeersstromen. De straten zijn simpelweg te smal voor een stoep, een fietspad, een trambaan én een autoweg. [Door: Iris Voorwerk en Ramon Holle.]

Álles groeit in Amsterdam: het aantal inwoners, het aantal toeristen, en dus ook het aantal mensen dat zich binnen de stad verplaatst. Ook het aantal mensen dat zich naar en vanuit de stad verplaatst neemt enorm toe. Het asfalt van de snelwegen rondom de stad is van boven amper meer te zien: files zijn de regel, niet de uitzondering. Het is zeker niet alleen Amsterdam – maar de hele regio! – die dichtgroeit.          

‘We staan stil’

Op maandag 4 september vond in Pakhuis de Zwijger een discussieavond plaats over de bereikbaarheid van de Metropoolregio. De avond was genaamd ‘We staan stil’: een verwijzing naar het stilstaande verkeer, maar ook naar het gebrek aan lopende projecten. ‘Wat zijn oplossingen voor dit alsmaar groeiende probleem?’ was hier de centrale vraag.

Voor de gelegenheid werd een (eenmalige) adviesraad samengesteld met twintig deskundigen die allemaal een verschillende expertise (omtrent mobiliteit) hebben. Onder andere de directeur van het GVB (Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam), een verkeerseconoom van de Vrije Universiteit van Amsterdam, een aantal architecten, vertegenwoordigers van deelvoertuigbedrijven en een raadslid van GroenLinks Amsterdam waren aanwezig.

Metrolijn naar Schiphol

De avond werd ingeleid door Geert Kloppenburg, een expert op het gebied van stedelijke mobiliteit. Wat direct opviel was zijn focus op openbaar vervoer. Hij legde de nadruk op afstanden tussen de 10 en 25 kilometer. Deze afstanden zijn voor de gemiddelde mens te groot voor de fiets en moeten met de auto of het openbaar vervoer afgelegd worden. Kloppenburg heeft grootse plannen. Als voorbeeld neemt hij Parijs en Londen, grootstedelijke regio’s waarvan de oppervlakte vergelijkbaar is met de Metropoolregio Amsterdam. Zo adviseert hij als de wiedeweerga nieuwe metrolijnen aan te leggen, te beginnen met een lijn naar Schiphol. Een metroverbinding die er volgens hem alláng had moeten zijn.

Vergeleken met Parijs en Londen is het metronetwerk van de Metropoolregio Amsterdam zeer beperkt, ook inclusief de nog niet afgeronde Noord/Zuidlijn (blauw).

Preken voor eigen parochie

Zodra de raad na Kloppenburgs presentatie begint te discussiëren, wordt de aard van het ‘stil staan’-probleem al snel duidelijk. Elke expert preekt voor eigen parochie. Iedereen lijkt te denken dat hij of zij dé oplossing heeft voor het probleem. De deelfiets-specialist zocht het antwoord in de deelfiets, de deelauto-expert in de deelauto en de GVB in meer openbaar vervoer.

Hoe interessant alle verschillende visies ook waren, er leek onmogelijk overeenstemming over de toekomst van de metropoolregio bereikt te kunnen worden. Kritiek op bestaande en aankomende projecten was niet mals. Een van de aanwezigen zei over de toekomstige brug over het IJ: ‘Dat is een brug van een plek waar je niet wil zijn, naar een plek waar je niet naartoe wil.’ Natuurlijk kreeg ook de Noord/Zuidlijn flink wat kritiek te verduren.

Sprong over het IJ
Een combinatie van vijf maatregelen moet ervoor zorgen dat meer reizigers te voet of op de fiets, snel en gemakkelijk naar de overkant kunnen. Bron: Gemeente Amsterdam.

Luisteren

Hoewel in alle verhalen van de experts een kern van waarheid zit en een deel van de oplossing schuilt, gaat het écht niet werken een regionaal masterplan te bedenken als ‘we’ alleen praten – en niet naar elkaar luisteren. Kloppenburg gaf na afloop van de discussie dan ook aan zeer teleurgesteld te zijn, met name doordat het gesprek al snel naar het centrum en de grachtengordel werd getrokken, terwijl hij juist zo graag een masterplan op regionaal niveau zou zien.

Het gevoel dat overheerste aan het einde van de avond was voornamelijk dat iedereen de held wil zijn die Amsterdam gaat redden. Wat Amsterdam echter nodig heeft is niet één held, maar een samenwerkingsverband van helden dat daadwerkelijk bereid is om tot een gezamenlijk plan te komen. Een plan mét lef en visie; zónder tegenstribbelen en kibbelen. De tijd dringt.

Denkers en dromers

Wat is volgens jou de oplossing? Deel het in een reactie hieronder. Wij bieden graag een platform aan denkers en dromers die willen beïnvloeden hoe ons land er in de toekomst uit komt te zien.

Hoofdfoto betreft de bouw van de Noord/Zuidlijn bij de Vijzelgracht in 2007.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.