Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDigitalTwin4NL in internationale context
Geospatial world forum 2021

DigitalTwin4NL in internationale context

Vrijdag 17 december 2021

Het was geen verrassing. Het Geospatial World Forum (GWF), een internationaal geo-evenement, stond voor een groot deel in het teken van Nederlandse ontwikkelingen. Het thema? Digital Twins!

Tot kort voor het evenement ‘dzjie dubbel joe ef’ gold er in enkele landen nog code zwart voor uitreizen naar Europa. Vele aanwezigen namen last minute hun besluit om te komen. Of ze bleven weg. Een relatief groot aantal aanwezige sprekers kwam daarom uit Nederland, Duitsland en België: overkomst gegarandeerd. Er was ook een meer strategische reden. De uit India afkomstige organisatoren willen al langer de banden met de Nederlandse sector aanhalen. In het verleden trok dit evenement veel bezoekers, maar slechts een bescheiden aantal Nederlanders. De coronacrisis bood een uitgelezen kans om dit te veranderen. Sponsoren met een NL-stempel: het Kadaster, Merkator en Cyclomedia.

Nederlands panel

Tijdens de eerste dag was er een volledig Nederlands panel met liefst negen deelnemers. Rob van de Velde van Geonovum bracht samenhang aan in dit geheel. Met zijn inleiding over GeoSamen deelde hij feitelijk de sprekers in. Frank Pauli van Cyclomedia, Robert Hoddenbach van Fugro en Douwe Blanksma van Ruimteschepper vertegenwoordigden het bedrijfsleven. Tirza van Daalen van TNO en Hanneke van der Klis van Deltares stonden voor het Nederlandse onderzoeks- en kennisnetwerk. Noud Hooyman van het ministerie van BZK en Rob Agelink van het Kadaster spraken namens de landelijke overheid. Vaste bezoekers van het GWF keken wellicht even vreemd op toen Dorine Burmanje, een vaste waarde tijdens eerdere edities, nu op het podium stond als burgemeester van Ermelo.

Internationale alledaagsheid

Natuurlijk verwachtte niemand dat het WebGIS van Ermelo een internationaal publiek van specialisten van de sokken blaast. De nuchtere presentatie van Burmanje sloot echter wonderwel aan op de internationale bijdragen. In afwezigheid van grote primeurs lieten eerbiedwaardige instituten zoals Die Autobahn, Ordnance Survey en USGIF vooral zien dat zij blij waren met overdachte oplossingen en technieken. Eerlijk is eerlijk. Los van elkaar hadden we het allemaal al wel eerder gezien. Wel zagen we nu opvallend goed functionerende systemen in plaats van pilots, proefballonnen of luchtfietserij. Het werkte gewoon voor ze. Dat gold ook voor een flitsende nieuwkomer als Booking.com.

Kadaster

Als hoofdsponsor kwam het Kadaster verschillende keren terug in het programma. Er was een workshop over Digital Twins, voorzitter van de raad van bestuur Frank Tierolff sprak tijdens de openingsdag de zaal toe. Tierolff tilde onze landelijke uitdagingen naar een internationaal niveau met voorbeelden uit de landbouwsector, de energietransitie, klimaatadaptatie, woningbouw en infrastructuur. Hij besprak de Digital Twin, het grote hoofdthema van het Geospatial World Forum met Amsterdam ArenA als voorbeeld.

Tijdens de openingsdag van het Geospatial World Forum schetste Frank Tierolff, hoofd raad van bestuur van het Kadaster, aan het internationale publiek de belangrijkste uitdagingen waar Nederland momenteel voor staat.

Een cookboek voor digital twins, BIM legal

Marcel Reuvers verzorgde een meer technische sessie namens het Kadaster. Hij presenteerde de inhoud van onze toekomstige Nationale Digital Twin als een ‘cookbook’, een verzameling programma’s die samen een impuls moeten geven aan de veranderingen waar we voor staan. Net als Frank Tierolff benoemde Reuvers de belangrijkste uitdagingen waar ons land voor staat. Met betrekking tot de ambities van het Kadaster om ook de Digital Twin in beheer te nemen, nam Reuvers een opmerkelijk uitstapje. Onder het kopje ‘BIM Legal’ gaf hij aan dat het Nederlandse notariaat op dit moment al gebruikmaakt van Bouwinformatiemanagement-, oftewel BIM-gegevens. De toevoeging van juridische gegevens in 3D is een prima argument voor een toekomstig kadastraal bronhouderschap van de Nationale Digital Twin.

Nationale digitale twin

Jan Roodzand van Ruimteschepper leidde een aantal presentaties in met betrekking tot onze Nationale Digital Twin. Deze parallelsessie kan gezien worden als vervolgsessie op het Nederlandse panel van dag 1. Ook hier vormde GeoSamen het fundament: overheid, bedrijfsleven en onderzoek. Thomas Pelzer van Cyclomedia presenteerde 3DNL, Ravi Peters van TUDelft toonde het onderzoeksproject 3DBAG. Hij sprak namens zijn team als winnaar van de Geospatial World Excellence Award in de categorie Content Platform. De internationale jury waardeerde de 3DBAG.nl-service die gedetailleerde 3D-modellen bevat van alle gebouwen in Nederland, automatisch gereconstrueerd uit de Nederlandse openbare BAG- en AHN-datasets.

Marcel Reuvers over het ‘cookbook’ voor de nationale digital twin en BIM Legal.

Digital twins 4Telcos

In een speciale sessie voor telecomspecialisten (‘4Telcos’) toonde John van Luijk van KPN dat een Digital Twin niet per se een gelikte uitstraling hoeft te hebben om adequaat te kunnen functioneren. Wel zorgt een goed gelijkend en actueel model voor een efficiëntere uitrol van uitbreidingen, minder storingstijd en de ondersteuning van onderhoudsprocessen. En dus, zo stelt Van Luijk, voor een betere marktpositie. De Digital Twin van de KPN leunt sterk op GIS. Bij de uitbreidingen die ‘in real-time’ effect gaan hebben, zien we bijvoorbeeld gps-routes voor monteurs. Interessant zijn de geautomatiseerde planningen. Daarbij tekende hij overigens aan dat een aantal van de getoonde functionaliteiten nog niet operationeel was: ze staan op het lijstje ‘wensen en eisen’. De Belgisch-Nederlandse dienstverlener Merkator haakte hierop in. ‘Automatiseren en orkestreren’, noemde Luc De Heyn het treffend. De Heyn signaleert verschillende visies van telecomspecialisten op hetzelfde netwerk. Voordat er sprake kan zijn van een waarlijk geautomatiseerde Digital Twin, moeten collega’s daarom eerst hun samenwerking stroomlijnen en het eens worden op welke wijze hun data moeten worden vormgegeven. Pas daarna spreekt Merkator over de Digital Twin als ‘product’, dat in hun geval Marlin is gedoopt.

John van Luijk legt uit wat de hoofdbestanddelen zijn voor een op GIS gebaseerde Digital Twin voor KPN.
Marlin, de Digital Twin volgens Merkator, drijft op een goede voorbereiding van data en organisatie, aldus Luc De Heyn.
Niels Reyngoud van de provincie Gelderland belichtte actuele facetten van assetmanagement vanuit een BIM-optiek.

Provincie Gelderland

De presentatie van Niels Reyngoud van de provincie Gelderland leek op het eerste gezicht bedoeld voor een bouwcongres zoals GeoBIM, of De Dag van de Openbare Ruimte. Hij sprak over het beheer van straten, paden, bomen, bushaltes, verkeerslichten en kunstwerken. Reyngouds integrale blik op assetmanagement en bouwinformatiemanagement sorteert echter voor op een soepel werkende Digital Twin. Net als de telecomspecialisten schetst Reyngoud secuur de randvoorwaarden. Hij haalt zijn inspiratie uit het BIMpro- initiatief. Daarin werken provincies en enkele grotere gemeenten aan een gezamenlijke Object Type Library (OTL), volgens het Informatiemodel Openbare Ruimte (IMBOR) en in 3D, het up-to-date houden van assets en het professionaliseren van contacten met aannemers.

Wind in de rug

Het gekozen thema van het Geospatial World Forum pakte goed uit voor ons land. We voelen het misschien zelf niet, maar we hebben de wind in de rug. Zonder al te veel politieke ‘last en ruggespraak’, zonder een Brexit of een wirwar van federale en regionale besturen zijn we ook nog eens een vrij overzichtelijk en klein land. Dat er momenteel, net als voorheen bij de BAG, bij de WION een versnippering plaatsvindt onder leveranciers en leveranciertjes die allen hun eigen Digital Twin in de etalage hebben staan, lijkt in dit geval niet eens een nadeel. Er gebeurt van alles, maar op hoofdlijnen sluit het meeste wonderwel op elkaar aan. Helaas viel dit Nederlandse feestje voor internationaal publiek in Zaanstad kleiner uit dan voorgaande edities. De organisatie telde vierhonderd unieke bezoekers over de drie evenementsdagen. Het is de algehele hoop dat de grote invloedrijke buitenlanden (lees: de sponsoren uit Amerika) in mei 2022 weer groots en meeslepend durven te zijn. Want dan is er alwéér een Geospatial World Forum.

Beeld: © GWF/ Richard Theemling

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.    Gesponsorde berichten