Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDocent in Volendam: ‘De weg naar het eindexamen is als een fietstocht’

Docent in Volendam: ‘De weg naar het eindexamen is als een fietstocht’

Donderdag 22 februari 2018Afbeelding Docent in Volendam: ‘De weg naar het eindexamen is als een fietstocht’

Docent aardrijkskunde is niet hetgeen waar mensen direct aan denken als baanuitkomst voor afgestudeerde studenten sociale geografie. Toch is het voor Bas (28) een bewuste keuze geweest om het onderwijs in te gaan en hij heeft er nog geen moment spijt van gehad, zegt hij zelf. De combinatie van een interesse in het onderwijs en de wat ongelukkige timing van het afronden van zijn studie hebben hem geleid naar de middelbare school Het Don Bosco College in Volendam.

In 2007 startte Bas de studie Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Met een kans van 95 procent op een baan in het vakgebied en natuurlijk een enorme interesse voor geografie, waarbij Bas benadrukt dat het tweede zijn belangrijkste motivatie was voor zijn keuze, was de studie op zijn lijf geschreven. Oorspronkelijk wilde Bas trainee worden voor de Metropoolregio Amsterdam, maar door het enorme aantal aanmeldingen besloot Bas een andere carrière te kiezen, die hij eigenlijk altijd al in zijn achterhoofd had: docent aardrijkskunde. “Toen dacht ik: waarom ga ik niet gewoon doen wat ik altijd leuk heb gevonden, het onderwijs in.”

Dit artikel is geschreven door Esther Koolstra, Rens van Wijk, Mathijs Jacobi en Anne Kempers, als onderdeel van een eerstejaarsvak van de opleiding Sociale geografie en planologie aan de UvA. De drie beste blogs worden deze maand gepubliceerd.

Educatie als rode draad

Naast Sociale Geografie bezit Bas twee Masters of Education. Gedurende zijn bachelor Sociale Geografie had Bas al een minor in educatie gedaan, omdat dit nieuw geïntroduceerde vak hem wel interessant leek. Tijdens die minor heeft hij zelf ook voor de klas gestaan, en dat beviel hem wel. Het fundament van zijn keuze was dus in principe al vastgelegd. Nadat Bas zijn bachelor had afgerond ging hij in eerste instantie nog voor een traineeship bij de gemeente Amsterdam, maar na een jaar solliciteren werd hij daar wel moedeloos van, en besloot om door te studeren voor het docentschap. Door zijn minor kon Bas de master eerder afsluiten en was hij al snel eerstegraads docent.

Eurekamoment

De grootste drijfveer voor Bas om docent te zijn, is de vooruitgang van zijn leerlingen. Hij heeft het dan niet over hoge cijfers, leerlingen die altijd hun huiswerk maken en leerlingen die de gehele les stil zijn, maar hij heeft het over het moment dat een leerling een ‘eurekamoment’ heeft. “Dat iemand helemaal zelf kan uitleggen hoe iets in elkaar zit, terwijl ze dat van tevoren helemaal niet bedacht hadden of voor mogelijk hadden gehouden dat ze het zouden kunnen snappen. Dat is het leukste van docent zijn.”

Bas vertelt ook dat er altijd wel leerlingen zijn die er geen zin in hebben, en dat snapt hij ook. Op zijn leeftijd lagen zijn interesses ook heel ergens anders, dan bij de stof die hij op school kreeg. Soms kan dat lastig zijn. Het is voor leerkrachten heel frustrerend om veel energie in een klas of in een leerling te stoppen, en dat je er vervolgens helemaal niks voor terug krijgt. Hij baalt dan niet van zichzelf, maar van zijn leerling. “Ze doen het allemaal voor zichzelf”, zegt hij duidelijk.

Fietstocht met tegenwind

Bas vergelijkt de middelbareschooltijd van leerlingen met een fietstocht. “Als je nou denkt: ‘Ik heb geen zin om hier te zitten’, zorg dan dat je er maar zo snel mogelijk doorheen fietst.” Met linksaf buigen in plaats van een stapje harder tegen de wind in fietsen gaat de fietstocht alleen maar langer duren. De grootste uitdaging ligt bij de bewustwording van leerlingen dat met je best doen, je het snelst bij je eindbestemming komt.”

Al met al zijn onwillige leerlingen maar een bijzaak voor Bas. “Het is iets wat erbij hoort”, vindt hij. De positieve kanten wegen veel zwaarder en hij beoefent zijn vak met veel plezier. Het is volgens Bas de mooiste baan om kinderen te mogen bijstaan tijdens hun fietstocht naar het eindexamen op de momenten dat het harder gaat waaien.

Bas (28) heeft in 2013 de studie Sociale Geografie aan de UvA afgerond en heeft daarna nog een master educatie behaald. Na het behalen van zijn eerstegraads, heeft Bas een halfjaar op een Purmerendse school gewerkt. Sinds 2,5 jaar geeft Bas les aan het Don Bosco College in Volendam. Hier gaf hij eerst alleen les aan onderbouwklassen, maar sinds dit jaar geeft hij ook les aan bovenbouwklassen, waaronder examenklassen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.