Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Duurzame mobiliteit is een populair thema’

‘Duurzame mobiliteit is een populair thema’

Donderdag 2 december 2021Afbeelding ‘Duurzame mobiliteit is een populair thema’

Twee jaar geleden nam Marieke (24) in Rotterdam deel aan een congres van Walk21, een internationale stichting die zich inzet voor voetgangersvriendelijke steden. Daar verwonderde ze zich over het grote aantal partijen dat zich bezighoudt met mobiliteitsvraagstukken. En het inspireerde haar om zelf met het thema mobiliteit aan de slag te gaan.

Destijds was Marieke net begonnen aan de master Environment and Society Studies aan de Radboud Universiteit, en zocht ze een stageplek. Nadat ze tijdens de Walk21-conferentie enthousiast was geworden over duurzame mobiliteit, besloot ze werk te maken van een afstudeerstage in deze richting.

Snelfietsroutes

In haar zoektocht stuitte ze op Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau dat onder andere actief is in infrastructuur, mobiliteit en energie. Ze stuurde verschillende medewerkers van het bedrijf een mailtje met de vraag of ze er stage kon lopen, en er haar scriptie kon schrijven. Met succes: niet veel later mocht ze langskomen voor een kop koffie en een kennismakingsgesprek. “Thema’s als duurzame mobiliteit en actieve mobiliteit vind ik interessant”, zegt Marieke. “En bij Royal HaskoningDHV was ruimte om daarmee aan de slag te gaan.”

In haar scriptieonderzoek richtte ze zich op de perceptie van snelfietsroutes door mensen met een lage sociaaleconomische status, waarvoor ze geregeld de wijk introk. “De gesprekken die ik voerde vond ik heel interessant en leerzaam”, vertelt Marieke. “Om vervolgens een theorie te vormen op basis van die bevindingen vond ik de grootste uitdaging.”

Verkeerskundige vraagstukken

Naast het schrijven van haar scriptie werkte Marieke tijdens haar stage mee aan projecten, en woonde ze veel online overleggen bij. “Op die manier kon ik een beetje proeven van wat het werk inhoudt.” Ze werd begeleid door twee collega’s binnen Royal HaskoningDHV. “Maar ik heb ook veel mogen leren van anderen. Iedereen was heel behulpzaam.”

Inmiddels heeft ze haar studie afgerond en werkt ze voor Royal HaskoningDHV als adviseur mobiliteit en infrastructuur. Momenteel is ze voor een aantal uur in de week gedetacheerd bij de provincie Gelderland. “Bij de provincie houd ik me vooral bezig met verkeerskundige vraagstukken en verkeersbesluiten.”

Mobiliteit en infrastructuur

Daarnaast werkt ze mee aan projecten intern bij Royal HaskoningDHV, waar ze zich onder andere buigt over mobiliteitsplannen, fiets- en verkeersveiligheidsprojecten, verkeersanalyses en parkeerstudies. “Duurzame mobiliteit is een populair thema. Ik vind het leuk dat ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie eindelijk in de praktijk kan brengen. Wanneer specialistische onderwerpen als fietsmobiliteit op tafel komen, merk ik dat ik daarover inmiddels goed kan meepraten”, vertelt Marieke.

Of ze in haar werkende leven altijd met mobiliteit bezig zal blijven, weet ze niet. “Voorlopig wel. Ik ben breed geïnteresseerd. Zo heb ik een aantal jaar geleden ook de educatieve minor aardrijkskunde gevolgd. En met een opleiding in de geografie kun je hoe dan ook veel verschillende kanten uit.”

Marieke volgde de bachelor geografie, planologie en milieu aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rondde de educatieve minor aardrijkskunde af. Aan dezelfde universiteit doorliep ze het masterprogramma Environment and Society Studies. Na eerst stage te hebben gelopen bij Royal HaskoningDHV is ze sinds februari bij hetzelfde bedrijf in dienst als adviseur mobiliteit en infrastructuur.

Auteurs

Afbeelding voor Kevin van Huët

Kevin van Huët

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.