Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenEen bestuursjaar bij Mundus: ‘Elke gelegenheid vraagt om een andere houding’

Een bestuursjaar bij Mundus: ‘Elke gelegenheid vraagt om een andere houding’

Maandag 6 augustus 2018Afbeelding Een bestuursjaar bij Mundus: ‘Elke gelegenheid vraagt om een andere houding’

‘Met deze hamerslag presenteer ik u het artikel over mijn bestuursjaar en voorzitterschap bij Studievereniging Mundus.’ Mijn naam is Romy en in dit artikel neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen, functie, uitdagingen en leerpunten van afgelopen collegejaar. Met de hamerslag op 11 september 2017 werden mijn mede-bestuursleden en ik officieel ingehamerd en daarmee begon het meest dynamische en leerzame jaar dat ik ooit heb gehad.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Romy Beukeboom.

Aan mijn nieuwe functie moest ik in het begin best wennen. Ineens ben je ‘het gezicht’ van je studievereniging, maar heb je minder duidelijk gedefinieerde taken dan je mede-bestuurders. Naast het leiden van de bestuursvergaderingen en Algemene Leden Vergaderingen was ik eindverantwoordelijke en moest ik overzicht houden over het reilen en zeilen binnen Mundus. Een belangrijk onderdeel daarvan was om goed te observeren of het bestuur haar taken (goed) uitvoert. Een waardevol leerpunt is dat ik me moest aanpassen aan de persoon met wie ik in één ruimte was. Een lid, een ander bestuurslid, een potentiële partner of de faculteitsdirecteur? Elke gelegenheid vraagt om een andere houding en je moet hier snel en geloofwaardig naar kunnen schakelen.

Tientallen activiteiten

Als je een bestuursjaar gaat doen, heeft dat voor- en nadelen. Zo moet je er bijvoorbeeld voor waken dat je je andere vrienden en je je familie niet verwaarloost. Daarnaast heb je een ‘golden ticket’ in handen voor alle activiteiten/borrels/reizen. Je mag – en moet – overal aanwezig zijn. En ik kan je vertellen dat je in zo’n jaar naar véél evenementen gaat. Drie constitutieborrels op één avond en van het begin tot het eind aanwezig zijn bij Mundus activiteiten. Daar komen af en toe wat fysieke en mentale ongemakken bij kijken, zeker als je bij nagenoeg alle vrijwillige gelegenheden jezelf ook op ‘aanwezig’ zet.

Gezondheid

Gedurende het jaar slaat de vermoeidheid toe, word je wat minder consistent en de katers heviger. Je vraagt je af hoe je vanaf september tot en met november elke avond in de stad zijn hebt kunnen volhouden. We werden moe, minder scherp en soms ziek, terwijl we de volgende dag wel weer aanwezig moesten zijn op de Munduskamer voor de kamerdienst. Gelukkig letten we goed op elkaar en namen we wel eens taken over en/of uit handen waar mogelijk. Ons doorzettingsvermogen en zelfkennis is er in ieder geval door toegenomen!

Studie

Naast al het feesten en sociaal doen moest er ook gestudeerd worden. De keuze om vier jaar over mijn bachelor te doen, gaf mij enigszins rust. Ik kon mijn scriptie uitstellen en had met mezelf afgesproken om minstens één vak per blok te doen. Uiteindelijk heb ik een minor van vier vakken afgerond en er nog twee vakken bij gedaan. Ik vond het belangrijk om nog in de ‘studie flow’ te blijven, maar moest mezelf wel vaak dwingen om naar college te gaan.

Het ‘zwarte gat’

Een alom bekend fenomeen bij oud-bestuurders is het zwarte gat. Hoe moet je weer zelf invulling gaan geven aan je dag/nacht, nu je niet meer wordt gedragen door de planning van de studievereniging? In mijn geval beviel een tijdje thuisthuis niks doen me prima en dat was ook goed te merken aan de nachten van 12 uur die ik daar heb gemaakt. In dit jaar ben ik er ook achter gekomen dat ik van constant bezig zijn in de buurt van enthousiaste mensen enorm veel energie krijg. Daarom heb ik tijdens mijn bestuursjaar al plannen gemaakt voor het komende semester, waar een Erasmus avontuur in Lissabon op me staat te wachten. Over een gevoel van leegte en een identiteitscrisis hoef ik me in ieder geval geen zorgen te maken..

In 2015 begon Romy aan de opleiding Geografie, Planologie en Milieu aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit jaar volgde ze de minor ‘Stedelijke Ontwikkeling, Innovatie en Ondernemerschap’ en was ze voorzitter van Studievereniging Mundus. Komend semester vertrekt ze voor een Erasmusuitwisseling naar Lissabon.

Heb je een vraag voor Romy? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.