Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenEen open 3D Digital Twin voor de toekomst

Een open 3D Digital Twin voor de toekomst

Vrijdag 17 december 2021Afbeelding Een open 3D Digital Twin voor de toekomst

Eigenlijk hoef je maar drie stappen te zetten voor een toekomstbestendige 3D Digital Twin. Natuurlijk is het niet makkelijk, maar de techniek is niet de uitdaging, en ook data zijn er genoeg. De kunst is om gewoon te beginnen, samen te werken en waar nodig hulp te vragen. Hoe? Daar gaat dit artikel over.

De hoeveelheid informatie die verzameld wordt is onvoorstelbaar, er is een enorme bak data beschikbaar, ook geodata. Met de huidige technologische ontwikkelingen zal dat in de toekomst niet minder worden. Alles wat we buiten zien, heeft zijn plek en er is over nagedacht. Elke weg, elke boom, elk gebouw tot aan elk paaltje of bordje langs de weg of in het bos. Alles heeft een ontwerp, een functie, een levensduur, een effect op de omgeving, en is informatie.

Het beheren en ontsluiten van die informatie heeft de afgelopen jaren al een technische vlucht genomen met allerlei verschillende (geografische informatie-)systemen en toepassingen. De technologische ontwikkeling heeft ons zoveel gebracht en onze manier van werken is erg veranderd. Het zal niemand verbazen dat het in de toekomst niet anders zal worden. En die toekomst is nu al gaande. Daar is deze editie van Geo-Info het bewijs van, want we gaan in de digitale transitie van 2D naar 3D. Technisch is er veel mogelijk, maar waarom hebben niet alle organisaties dan een 3D Digital Twin?

Daar hebben wij van Future Insight wel ideeën over, en wij geloven dat iedereen tot een 3D Digital Twin kan komen. De data en techniek zijn er immers al. Hoe? Daar willen wij je in meenemen.

Waar begin je?

Steeds meer organisaties zien dat de digitale transitie naar een 3D Digital Twin onontkoombaar is. En met een 3D Digital Twin bedoelen we dan meer dan een 3D-viewer met incidenteel ingewonnen data. We bedoelen echt een omvangrijke complete en actuele centrale 3D-data- infrastructuur, een digitaal ecosysteem. Dat is de basis van je 3D Digital Twin ,en die bouw je stap voor stap op. Dit ecosysteem is onafhankelijk van specifieke softwaretools, en zo opgebouwd dat het dagelijkse werkprocessen verbetert en vereenvoudigt. Hiervoor is het noodzakelijk om open standaarden te gebruiken, zodat je 3D Digital Twin schaalbaar en flexibel blijft in de toekomst en dus aansluit bij allerlei softwaretools.

Het begint met een goede generieke basis: een open centraal 3D-ecosysteem. Een basis die bestaat uit verschillende informatielagen. Deze lagen moeten beheerd worden zodat informatie altijd actueel blijft. Denk bijvoorbeeld aan informatielagen als gebouwen en terreinen, maar ook aan specifieke informatielagen zoals bomen en riolering. Of denk aan toekomstige ontwerpen op basis van BIM. Voorbeelden van gebruikte open standaarden in dit ecosysteem zijn CityGML voor het stadsmodel en IFC voor de BIM ontwerpen. Vanuit deze basis kun je de 3D Digital Twin steeds verder uitbouwen met nieuwe informatielagen, waar op dat moment behoefte ligt bij de gebruikers.

Vanuit het centrale 3D-ecosysteem kunnen verschillende toepassingen bediend worden, een 3D-viewer, maar bijvoorbeeld ook een wateroverlastsimulatie of visualisatietoepassing voor burgerparticipatie. Uiteindelijk kan het systeem zo in elke fase van een project en in allerlei toepassingen en tools gebruikt worden.

Deze aanpak zetten wij onder andere in bij de gemeente Rotterdam. Samen met de gemeente geven wij invulling aan hun digitale visie en hun ecosysteem, de Digitale Stad. Dit resulteert in een 3D Digital Twin die steeds groter groeit, niet alleen in gebied, maar juist in informatielagen. Met deze manier van werken loopt Rotterdam voorop en maakt ze zich klaar voor de toekomst.

Viewer Rotterdam 3D met ondergrond.

Hoe maak je samen een succes van je 3D Digital Twin?

Ze werden net al genoemd: gebruikers en toepassingen. Al die verzamelde informatie wordt op verschillende manieren en in verschillende formaten ingewonnen en opgeslagen. Specifieke informatie wordt vaak maar door één afdeling gebruikt, die werkt met een specifiek programma, voor een specifiek doel, en wat ze niet nodig hebben gaat weg. Dit terwijl andere afdelingen hier hun voordeel uit kunnen halen voor een andere opgave.

Samenwerken brengt je 3D Digital Twin verder. Naast het beheren en opbouwen van een 3D Digital Twin heb je toepassingen nodig, zodat het geheel nog meer waarde krijgt voor je organisatie. Denk aan analyses, zoals schaduw of hittestress, maar ook simulaties van bijvoorbeeld wateroverlast. Je kan de 3D Digital Twin inzetten voor de ontsluiting van sensordata van groenbeheer, de smart lantaarnpalen in de stad, of voor de automatisering van vergunningverlening. De voorbeelden hoe je in je organisatie de samenwerking aan kan gaan, zijn eindeloos. Met die succesvolle voorbeelden kan je de rest van je organisatie overtuigen en meenemen in de toegevoegde waarde van de 3D Digital Twin.

Zeeland, overstromingsscenario’s

Bij de opbouw van je 3D Digital Twin is samenwerking onmisbaar. We zien het bij de gemeente Groningen, waar we samen optrekken met onze partners voor de inwinning van luchtdata (Kavel10), het verwerken van die data tot modellen (Avineon), en het toevoegen van specialistische data en kennis over bomen (Cobra Groenzicht) en water & klimaat (Nelen & Schuurmans). Onze rol als Future Insight is de gemeente Groningen ondersteunen bij het opzetten van het beheer van al die data. Vervolgens ontsluiten wij alle ingewonnen en opgebouwde informatie via ons platform op basis van open standaarden. Door de aanpak met open standaarden kunnen we onze krachten bundelen om een betrouwbaar, schaalbaar en flexibel 3D-ecosysteem te ontwikkelen, dat klaar is voor de toekomst en de toekomstige toepassingen die de organisatie en iedereen daarbuiten nodig heeft.

Stad Groningen in 3D.

En wat doe je als je het even niet meer weet?

We hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Deze editie staat er vol mee, er zijn veel meer organisaties die al een start hebben gemaakt. Als Future Insight helpen wij je met adviestrajecten en ondersteuning in de opstartfase, en met het opbouwen van de fundering, het ecosysteem op basis van open standaarden. Zodat de 3D-transitie waar je vandaag aan werkt, aansluit op de toekomst en het 3D-ecosysteem dat je organisatie zal helpen bij de beleids- en besluitvorming van nu en later.

Zo’n toekomstplaatje is de ‘BIM based permit check’ die we voor het ministerie van Economische Zaken in Estland hebben ontwikkeld. Vanuit een succesvolle proof of concept ontwikkelen we nu een tool die bij BIM-ontwerpen een controle doet op een groot aantal vergunningseisen. De automatisering van dat proces scheelt zowel ontwerpers als vergunningverleners een hoop werk! Door gewoon te beginnen en samen op te trekken kom je verder.

BIM-based permit check Estonia.

In één keer zet je geen 3D Digital Twin op, dat gaat geleidelijk. Hoe je start en hoe je groeit in dat proces, is onze corebusiness als het gaat om 3D Digital Twins. Door onze jarenlange kennis en praktijkervaring bij onder andere de gemeente Rotterdam, weten wij hoe je de start- en groeifase ingaat. Samen nemen we de beschikbare data, de benodigde techniek en de processen die spelen in jouw organisatie onder de loep. Waar moet de 3D Digital Twin aan voldoen? Welke eisen heb je? Welke technische oplossingen wil je daarbij inzetten en hoe krijgen we de hele organisatie – van bestuur tot gebruiker – mee in de 3D-transitie?

Blijf daarnaast leren! Want de technologische ontwikkelingen gaan door. Lees je in, volg presentaties of trainingen. Met enige regelmaat geven wij trainingen en webinars over de 3D-transitie, 3D-stadsmodellen, 3D Digital Twins en BIM. Als je ons volgt op LinkedIn of kijkt op onze website, blijf je op de hoogte. Een andere tip is om je op LinkedIn aan te sluiten bij ons gezamenlijke initiatief: Nederland in 3D. En wij zijn natuurlijk niet de enigen, dus laat je informeren, maar vooral: ga aan de slag!

Auteurs

Afbeelding voor Joska Geerts

Joska Geerts

Joska Geerts is projectleider met een achtergrond in sociale geografie en GIS.

Afbeelding voor Casper van Vulpen

Casper van Vulpen

Casper van Vulpen is Director Business Development.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.    Gesponsorde berichten