Ga door naar hoofdcontent
Artikelen“Er zullen altijd landmeters nodig zijn”

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

Bedrijfsreportage

“Er zullen altijd landmeters nodig zijn”

Vrijdag 16 september 2022

Plaatsbepalingen verrichten voor offshore windmolenparken of schepen. Huizen inmeten voor het energiebedrijf. Puntenwolken maken van gebouwen in de stad. Of tandwielen voor vrachtauto’s inscannen in 3D. Het is bij Ingenieursbureau Coenradie dagelijks werk.

Wouter Coenradie

Vanuit Breda, Waddinxveen en het hoofdkantoor in Oirschot werkt Coenradie met zo’n 55 medewer­kers en de modernste apparatuur aan innovatieve maatwerkoplossingen in diverse branches over de hele wereld. Daarbij gaat het om maatvoering, uitzetwerk, inmeten, controlemetingen, reverse engineering en 3D-laserscan­nen. Kortom: meetwerk.

Landmeter Wouter Coenradie begon in 1989 als ZZP’er voor het Brabantse elektriciteitsbedrijf PNEM. Een jaar later sloot zijn vader, ook landmeter, zich bij hem aan en was Ingenieursbureau Coenradie geboren. Wouter, inmiddels directeur: “In het begin zijn we langzaam gegroeid. We zijn maatvoering erbij gaan doen voor de bouw. Toen kwam er industrie bij. Inmiddels hebben wij meetkamers waarin we met een nauwkeurigheid van een duizendste millimeter producten controleren. Feitelijk verschilt het inmeten van een tandwiel voor een DAF Truck niet zo veel van het inmeten van een rotonde voor de gemeente. Beide 3D, in X, Y en Z coördinaten, alleen de nauwkeurigheden verschillen.”

Toekomst

Nieuwbouw Lidl Almere

In de loop der jaren werden de activiteiten verder uitgebreid door een aantal kleine bedrijfjes over te nemen: Invar Survey in Vlissingen en Geovisie in Gorinchem. Dat laatste bedrijf doet ook veel offshore werk: het uitzetten van windmolenparken, het reuzenrad London Eye, het Wembley stadion, schepen in het Midden-Oosten. “Voor de toekomst is het voor ons ook wel prettig om niet op één paard te wedden. Een jaar of 10, 12 geleden raakte de bouw bijvoorbeeld in een crisis, terwijl de scheepsbouw en de olie-en gaswinning steeds drukker werd. Daardoor hoefde ik destijds niemand te ontslaan, maar kon ik mensen die voorheen op bouwprojecten had staan nu op een schip of een olieplatform inzetten. En zo kom je in dit werk op allerlei locaties.”

Afwisseling genoeg. Het zwaartepunt van de focus ligt echter op werken in Noord-Brabant en de Randstad. ‘Daar wonen ook onze mensen. En ze zitten dicht bij de opdrachtgevers. Omdat we natuurlijk op locatie moeten meten.” Daarvoor worden voornamelijk mede­werkers met MBO(plus) niveau ingezet: “Mensen die het leuk vinden om bij de buitendienst te werken. Ze moeten zelfstandig zijn en nauwkeurig kunnen werken. En bereid zijn om overal te komen: de ene keer op een schip, de andere keer bij ASML of in een andere grote fabriek en dan weer voor een tuinarchitect in de tuin.”

Intern opleiden

In totaal werken momenteel rond 55 mensen bij Coenradie. Jaarlijks komen er zo’n 5 of 6 vacatures om personeel dat met pensioen gaat en omzetgroei op te vangen. Hoe kan het dat het zo moeilijk is om daar mensen voor te vinden? “Er zijn te weinig MBO’ers en we vissen allemaal in dezelfde vijver. We concurreren met installateurs, elektriciens, werktuig­bouwkundigen, bouwkundigen… De meeste mensen in ons bedrijf zijn het vak binnengerold omdat hun vader, hun oom of een kennis landmeter was. En een aantal kwam in het vak terecht terwijl ze eigenlijk iets anders wilden doen, maar de MTS Elektrotechniek zat vol. Momenteel is er niet eens meer een MBO-opleiding tot landmeter, dus we leiden onze mensen intern op. Het is echt een uitdaging voor onze business om dit vak aantrekkelijker te maken en aan nieuwe mensen te komen.”

“Werken met drones is nog een van de saaiste onderdelen van ons vak”

Nieuwe technieken kunnen daar een rol in spelen. Zo werkt Coenradie ook met drones. Klinkt überhip. “Als je dat aan jongeren vertelt, gaan de ogen twinkelen. Maar het is een van de saaiste onderdelen van ons vak. Je werkt met een vliegplan dat van te voren is geprogrammeerd, de drone maakt automatisch zijn rondje en je bent weer weg. Het wordt pas echt leuk als je iets gaat doen met de verzamelde data. En er zijn zeker interessante ontwikke­lingen, denk aan robotiseren of het maken van 3D modellen en simulatiesoftware, zoals het Bouw Informatie Model (BIM). Zodat we voor we een huis bouwen het vooraf al op het beeld­scherm simuleren om te kijken of het buiten goed gaat. Dat wordt steeds belangrijker, want we hebben straks niet meer de handen, of de materialen, om het buiten op te lossen of om fouten nog een keer over te doen.”

“Het is wel goed om van te voren heel zo’n bouwproces in kaart te brengen. Dat maakt het wel interessant. We zullen dan ook meer mensen nodig hebben die met data kunnen werken. Maar ook het landmeten op locatie. Dat moet altijd blijven worden gedaan.”

Solliciteren bij ingenieursbureau Coenradie? Neem contact op via de website: www.coenradie.nl

Naam organisatieIngenieursbureau Coenradie BV
Adres  Moorland 8, 5688 GA OIRSCHOT
Telefoon0499-577202
E-mailadresinfo@coenradie.nl
Websitewww.coenradie.nl
Aantal medewerkers55
Aantal vestigingen5 (inclusief Geovisie en Invar Survey)
Gevestigd inNederland
Genderdiversiteit16% vrouw, 84% man
Belangrijkste dienstenInnovatief landmeten en maatvoeren, 3D-laserscannen, reverse engineering, industriële metingen, visualisatie en animatie
Belangrijkste opdrachtgeversASML, Fokker Aerostructures, Equans, SPIE, Daf, Volvo, Bouwbedrijven, Gemeenten, Woningcorporaties
Opleidingsachtergrond75% MBO, 25% HBO
OpleidingsmogelijkhedenIngenieursbureau Coenradie biedt de mogelijkheid om interne en externe opleidingen te volgen. O.a. via Coenradie Academy.
CarrièrekansenEr zijn voldoende mogelijkheden om binnen Ingenieursbureau Coenradie door te stromen naar senior functies.
Wat bieden wij?Bij Coenradie werk je samen met een enthousiast team. Onze klanten noemen ons Pietje Precies en dat is exact waarom ze ons inschakelen. Kwaliteit staat voorop, vlak gevolgd door praktische oplossingen en vakmanschap. Vanaf je eerste werkdag zorgen we ervoor dat jij je werk optimaal kunt uitvoeren. Dat betekent dat je een bedrijfsauto, smartphone en tablet of laptop krijgt en werkt met de laatste technische meetinstrumenten en systemen.
1-2-3 BeloningDe beloning bestaat bij Coenradie uit 3 onderdelen:
• Een salaris waar je tevreden over kan zijn
• Een bonus als je klanten tevreden over jou zijn
• Een extra bonus als je je goed ontwikkelt in je vak
Onlangs verschenen

GeoCarrière Special 2022

Een bijzondere uitgave van Geo Informatie Nederland (GIN) om de lancering van het digitale arbeidsmarktplatform GeoCarrière te vieren.

Bekijk magazine GeoCarrière Special 2022
Afbeelding voor GeoCarrière Special 2022