Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenEven voorstellen: nieuwe redactieleden Geo-Info

Even voorstellen: nieuwe redactieleden Geo-Info

Zaterdag 1 februari 2020Afbeelding Even voorstellen: nieuwe redactieleden Geo-Info

Peter Weenink

Ik ben met de fysieke kaart grootgebracht. Geboren in het land van de oorsprong van de democratie en getogen in Nigeria. De UK en Brunei hebben mij de vreugde van de kaart gebracht. Op de vele reizen met mijn ouders, mijn werk en privé waren de geografische kaarten, atlassen en globes interessant en fijn reisgezelschap. Verre landen en uitdagende oorden waren zichtbaar op de kaart alsof ze ‘om de hoek’ lagen.

Of het om wetenschappelijke, interactieve of kunst-creatieve kaarten gaat, voor mij zijn ze allemaal interessant. Na een studie Kartografie dacht ik zelf kaarten te kunnen creëren. Dat kon, ik ben echter de kaart gaan zien als communicatiemiddel. De kunst van het weglaten en er mee liegen, iedereen kent het wel. Ik ben geen ‘GIS’er’, maar kan wel vanaf ‘scratch’ menigeen een kaart meegeven waarbij iedereen begrijpt wat er gecommuniceerd wordt. Dat laatste laat in de digitale vorm nog weleens te wensen over. Ik houd van kennisoverdracht. Mede door kleur, projectie en overige technische visualisatie is een kaart bij uitstek geschikt om de maatschappij thematisch te kunnen informeren. Tijdens verschillende lezingen, presentaties, lessen en kleine tentoonstellingen bied ik nationaal en internationaal met behulp van kaarten en atlassen de noodzakelijke of gewenste informatie aan. Dit alles ondersteund door geografische achtergronden en een groot internationaal LinkedIn-netwerk. Inmiddels werk ik ook bij een landelijk plantenen bomenbedrijf. De natuur communiceert net zoals de kaart: ook hier geven kleur, vorm en grootte direct aan, zonder te liegen, om welk ‘product’ het gaat. Om de trends van bij en op de kaart bij te kunnen houden volg ik dagelijks de innovaties en ontwikkelingen van een ruime 100-tal (inter)nationale bedrijven, diverse influencers, social media gebruikers en overige medewerkers uit het geo-domein. Een fraaie digitale zoektocht over onze globe. Relevante resultaten sla ik op in een databank die dan weer voor eenieder beschikbaar is.

Inge La Rivière

Bijna 20 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met geo-informatie. Ik werkte toen aan locatiegegevens voor meldkamersystemen van hulpdiensten. Daar kreeg ik contact met het voormalige Centrum voor Geoinformatie in Wageningen. Het idee om me te verder te kunnen verdiepen in geo-informatie binnen een groen instituut sprak mij enorm aan, vanwege mijn oorspronkelijke opleiding als botanisch/ecologisch analist. Toen de gelegenheid zich voortdeed ben ik – 12 jaar geleden – overgestapt.

Als onderzoeker/software engineer krijg ik energie door de bijdrage die ik lever aan maatschappelijke vragen over onder andere biodiversiteit, natuur en landbouw. Nieuwe inzichten en noodzakelijke ontwikkelingen vragen om ondersteuning met hulpmiddelen voor planning en monitoring. Ik onderzoek hoe we met geo-informatie, tooling en visualisaties een bijdrage kunnen leveren hieraan. Ik hoop de wereld een beetje beter of weerbaarder te maken. Het inzetten van geo-informatie om (positieve) veranderingen teweeg te brengen wil ik graag in mijn bijdragen aan Geo-Info terug laten komen.

Gesponsorde berichten