Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGa op missie met MapSwipe en zet kwetsbare mensen op de kaart

Ga op missie met MapSwipe en zet kwetsbare mensen op de kaart

Woensdag 1 april 2020Afbeelding Ga op missie met MapSwipe en zet kwetsbare mensen op de kaart

MapSwipe is oorspronkelijk ontwikkeld door Artsen zonder Grenzen als onderdeel van het Missing Maps-project van het Rode Kruis. In het Missing Maps-project worden kaarten voor gebieden aan de hand van satellietbeelden ingetekend en worden humanitaire organisaties geholpen om mensen te vinden en te helpen na bijvoorbeeld rampen of gedurende crises. Met de app ‘swipe’ je door satellietbeelden en geef je aan of je objecten herkent in de beelden. Jouw voorselectie zorgt ervoor dat de kaartmakers minder werk hebben.

Missing Maps Missing Maps organiseert bijeenkomsten om gezamenlijk informatie toe te voegen aan Open Streetmap. Dit zijn de zogenaamde mapathons. In 2019 zijn er in Nederland 45 geweest voor gebieden in Mozambique, Haïti, Kenya, Uganda, Mali, Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. Ook voor 2020 staan er mapathons op het programma. Koos Krijnders (winnaar Geo Prestige Award 2017 in de categorie geo-professionals) en Ries Visser trekken de organisatie hiervan. De werkzaamheden gedurende een mapathon bestaan, naast het eten van pizza, uit het intekenen van objecten in Open Streetmap en het valideren daarvan. Met deze laatste stap wordt gezorgd dat een extra paar ogen naar het werk kijkt en of deze aan de kwaliteitseisen voldoen voordat ze aan de buitenwereld ter beschikking worden gesteld. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam en bij WebMapper in Utrecht zijn vierwekelijkse sessies. Daarnaast kun je ook je eigen mapathon (laten) organiseren. Kijk voor meer informatie op www.missingmaps.nl of mail voor meer informatie naar info@missingmaps.nl.

Voor welk probleem is deze Geo-app een oplossing?

MapSwipe ondersteunt jou in het selecteren van beelden waardoor de inspanning van kaartmakers voor goede doelen gerichter en efficiënter wordt. Gebruikers van de app geven aan op welke luchtfotobeelden objecten (features) te zien zijn. Dit voorkomt dat kaartmakers zelf door al die beelden met onbewoond bos en struikgewas moeten bladeren. Alleen voor kaartbeelden die door jou en andere appgebruikers aangeklikt worden, hoeven kaartmakers gedetailleerde kaarten in te tekenen. De kaarten helpen humanitaire organisaties om sneller hulp te bieden. Het is dus heel nuttig werk en de app ondersteunt in die taak. MapSwipe is er niet om jou te helpen of jouw probleem op te lossen, maar hiermee help je anderen.

Ik ben mijn bijdrage voor de rubriek Geo- Apps begonnen met de app MapSwipe. Ik wil hier graag aandacht geven aan de maatschappelijk relevante bijdrage aan de internationale crisisbestrijding. Ook hoop ik de organisatie van Missing Maps mapathons wat extra wind in de rug te geven. Ik beveel deze app van harte aan aan de lezers van Geo-Info en hoop dat jullie als geo-minded mensen af en toe wat beelden aanklikken en swipen in de verloren momenten.

Wat doet het en hoe werkt het?

Na het installeren van MapSwipe vanuit Google Play of Apple App Store kun je kiezen voor een missie gebied. Dit geeft toegang tot een korte omschrijving en de voortgang op het project. Vervolgens kun je kiezen voor een interactieve handleiding of om aan de slag te gaan met satellietbeelden van het gebied. Per pagina zie je een satellietbeeld opgedeeld in een aantal vlakken. De vlakken waarop gezochte features, zoals huizen en wegen, zichtbaar zijn klik je aan en vervolgens swipe je de pagina naar links. Je kunt ook aangeven of je niet zeker bent van je waarneming en of beelden ontbreken dan wel wolken laten zien. Het aanklikken en swipen werkt heel eenvoudig. De eerste keer dat ik er van hoorde, werd het aangeprezen om tijdens wachttijden voor bus of trein te gebruiken, en ja zo eenvoudig werkt het inderdaad. Doordat er een schaalbalk zichtbaar is, heb ik een gevoel van grote bij de objecten. Daarnaast kan je een beeld langer aanklikken waardoor een vergroot beeld zichtbaar wordt. Naast dat de app je ondersteunt, zijn er ook game-aspecten om het gebruik te stimuleren. Zo zie je wat je al gedaan hebt, op welk ‘level’ je zit en hoeveel je nog moet doen om het volgende level te halen.

Achtergrond

De mobiele app is gratis. De eerste versie van de app is in 2016 uitgekomen en sinds oktober 2019 is een volledig vernieuwde versie 2 beschikbaar. In de Google Play Store krijgt de app gemiddeld een rating van 4,4 uit 5 van 274 reviews en 4,2 uit 5 van 9 ratings in de Apple App Store. Bij de app hoort een backend, waarin humanitaire organisaties projecten importeren.

Gesponsorde berichten