De Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI) beheert de geodetische infrastructuur in Nederland. Deze bestaat uit NAP-peilmerken, GNSS-referentiestations, GNSS-kernnetpunten en RD-punten. Omdat NSGI voor het beheer hiervan het komende decennium beleid wil opstellen – zowel voor de punten/ stations buiten, als voor de informatievoorziening – is zicht nodig op de behoeftes van gebruikers. Hiervoor is een onderzoek opgezet.
De hoofdvraag van het onderzoek is: hoe houden we de fysieke infrastructuur voor RD en NAP bruikbaar, beschikbaar en bereikbaar voor de gebruikers in de komende tien jaar?
Het onderzoek ging in op de volgende onderwerpen: wie zijn de gebruikers van de fysieke punten en coördinaten in NAP, RD en ETRS89? Op welke wijze worden de fysieke punten en referentiestations gebruikt? En hoe vaak? Zijn de gebruikers bekend met de kwaliteit van de infrastructuur en de daarbij behorende beperkingen? Wat zijn de wensen van de gebruikers ten aanzien van actualiteit, beschikbaarheid en nauwkeurigheid? Hoe worden de gegevens van de punten en stations, die de NSGI op diverse manieren beschikbaar stellen, gebruikt? Welke aanvullende gegevens hebben de gebruikers nodig? Wat is de impact van aanpassingen aan de infrastructuur, zoals een herziening van de coördinaten door een nieuwe realisatie van RD, NAP of ETRS89?
Log in of registreer om het artikel te lezen.
Wilt u een account aanmaken?
Registreer