Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeo-Apps Waterinfo
Inzicht in waterstanden

Geo-Apps Waterinfo

Vrijdag 17 september 2021Afbeelding Geo-Apps Waterinfo

Voor de Geo-Apps rubriek wilde ik dit keer aansluiten bij de actualiteit door een app te bespreken die inzicht geeft in waterstanden en hoog water. Bij mijn zoektocht vond ik vooral apps die gebruikt worden voor kustnavigatie en je informeren over eb en vloed, dus hoog en laag water aan zee. Ik vond ook een app van het Waterschap Limburg. Helaas liep de app ‘WaterstandLimburg’ op mijn telefoon vast en kon ik deze niet bekijken, anders dan de informatie in de store.

WaterstandLimburg

De intro van de app en de informatie vanuit de store geven een indruk van wat je met de app kan, namelijk het raadplegen van de waterstand en de afvoer van meetpunten in Limburgse beken. Tevens is ook de waterstand van de Maas inzichtelijk via waterdata die afkomstig zijn van Rijkswaterstaat. Dit bracht mij op het idee om me verder te verdiepen in Waterinfo van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat Waterinfo is geen app maar een website. Deze webapp is responsive (past zich aan aan de afmetingen van het scherm) en geeft op mijn smartphone een vergelijkbare beleving als bij een app. Overigens ontdekte ik pas later dat er ook een website is voor WaterstandLimburg.

Rijkswaterstaat Waterinfo

Ik heb jaren gebruikgemaakt van de informatie die Rijkswaterstaat heeft voor het meetstation ‘Amerongen boven’. Voor waterscouting gebruikte ik de watertemperatuur om te bepalen of het verstandig was om een reddingsvest te dragen bij het voeren van het commando bij roeien (op de dode arm). Door de pagina met specifi eke informatie van een bepaalde locatie vanuit je browser op te slaan op je startscherm, kun je deze als een verkorte keuze steeds opnieuw raadplegen.

Oplossing voor welk probleem?

De Waterinfo app geeft inzicht in de actuele gemeten, en soms ook historische en verwachte, watergegevens. De app ontsluit gegevens zoals watertemperatuur, stroomsnelheid, waterstand en chemische parameters. Door de gegevens van de meest dichtstbijzijnde bovenstroomse locatie op te vragen kun je deze als een benadering voor je eigen locatie gebruiken. Tenminste daar waar het gaat om de Rijkswateren. Mijn interesse gaat ook uit naar andere wateren.

Wat doet het? Hoe werkt het?

Wanneer je de webapp start, begin je op de kaart van Nederland. Je kunt daar een keuze maken voor een kaart vanuit een drietal groepen:

  • Basis, bevat de meest populaire keuzes
  • Thema’s, geeft thematische combinatiekaarten
  • Expert, geeft alle mogelijke kaarten, ook om zelf te combineren

De gekozen watergegevens worden weergegeven op de kaart. Door met pinch gestures in te zoomen worden meer gegevens zichtbaar. Op de kaart zijn knoppen om de kaart te verversen, informatie over de (combinatie)kaarten op te vragen, de kaart als link te delen en een tijdsperiode te selecteren. Deze laatste knop laat een keuzebalk zien als dat van toepassing is. Anders doet deze knop niets. Verder is er een legendaknop die de klasse-kleurindeling verklaart. Afhankelijk van de gekozen kaart, worden symbolen of zelfs pijlen (windrichtingen) getoond.

Door te klikken op een marker verschijnt meer informatie en kun je meer details opvragen. Die wordt weergegeven in een grafiek (zoals de watertemperatuur van Amerongen boven) of een tabel met gegevens volgens een te kiezen tijdsperiode. Je kunt de gegevens delen of exporteren.

Mijn tip is om een aantal keuzes die je vaker zou willen gebruiken, op te slaan op je startscherm en deze vervolgens te ordenen naar mapjes per locatie of juist type watergegevens. De top gaat uit naar de rijkdom aan gegevens die als open data beschikbaar zijn.

Achtergrond

De WaterstandLimburg app is gratis voor Android en iOS en is ook beschikbaar als website in de browser via: waterstandlimburg. nl. In de Google Play Store zijn de ratings niet geweldig, 2,7 uit 5 op basis van 35 recensies. De app heeft via 5.000+ installaties. Voor de iPhone en iPad is de rating 2,0 uit 5 voor 2 recensies. De laatste versie is van maart 2021.

Rijkswaterstaat Waterinfo is te raadplegen via waterinfo.rws.nl.

Tenslotte

Naast de app heeft Rijkswaterstaat ook een e-mailservice met scheepvaartberichten en waterstanden. Met name deze laatste vallen onder het jeugdsentiment, omdat we als gezin vroeger de waterstanden op de radio luisterden en gingen raden wat het verschil was.

Afbeelding voor Inge La Rivière

Inge La Rivière

Volledige biografie

Gesponsorde berichten