Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeo-BIM voor de gebouwde omgeving
Voorbeschouwing OGC Delft

Geo-BIM voor de gebouwde omgeving

Vrijdag 15 maart 2024

De volgende OGC-ledenvergadering, de 128e van OGC, wordt gehouden bij de TU Delft van 25 tot 28 maart 2024. Het thema van de bijeenkomst past bij de TU Delft en bij Nederland: Geo-BIM voor de gebouwde omgeving.

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwerpt, test en verfijnt al dertig jaar geostandaarden met behulp van een standaardontwikkelingsproces gebaseerd op consensus. De gratis en open standaarden van OGC worden door duizenden organisaties over de hele wereld gebruikt. Standaarden garanderen interoperabiliteit, ze vergroten de waarde van georuimtelijke gegevens en bieden een stabiel uitgangspunt voor georuimtelijke innovatie.

OGC houdt elk jaar drie ledenvergaderingen – in Europa, Noord- of Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Daar komen de Standards Working Groups (SWG’s), Domain Working Groups (DWG’s), leden en andere geo-experts bijeen. Zij verbeteren de standaarden en geven feedback op initiatieven die worden uitgevoerd binnen het Collaborative Solutions and Innovation (COSI) Programma. Verder horen ze over de laatste gebeurtenissen bij OGC en netwerken ze met prominenten van de geogemeenschap.

Wereldleider

Archiefbeeld: OGC Chief Standards Officer Scott Simmons opent de 125e ledenvergadering in het ESA Centrum voor Aardobservatie in Frascati, Italië

‘Delft’ is niet willekeurig gekozen. “In veel opzichten is Nederland echt wereldleider. Dan denk ik aan het gebruik van geavanceerde integratie van gebouwgegevens en gedetailleerde stadskartering, maar ook aan het gebruik van open standaarden en open API’s om met die gegevens te communiceren om burgerdiensten te verlenen.” Aan het woord is Scott Simmons, Chief Standards Officer van OGC.

“Meer specifiek: juist de TU Delft is een toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van Geo-BIM-integratie. En Geonovum, een van de sponsors van de bijeenkomst, heeft veel gedaan om het effectieve gebruik van Open Standaarden door overheid en e-overheid te bevorderen. Daar hoort ook bij: het documenteren van bewijs dat Open Standaarden ervoor zorgen dat dingen beter, sneller en goedkoper werken.”

Vooruitblik op sessies

De OGC-ledenvergadering omvat verschillende sessies over de gebouwde omgeving en de integratie van ruimtelijke en bouwinformatiemodellen (BIM). Daarnaast is er een speciale sessie voor landbeheer. Het OGC Europe Forum presenteert onder meer sessies overrapportage-indicatoren en observatiegegevens. Ook is er een vooruitblikkende ‘Today’s Innovations, Tomorrow’s Technologies’ Future Directions Session.

De onderwerpen van de werkgroepbijeenkomsten variëren van API’s tot landbouw, en van de zeebodem tot de ruimte. De meeste sessies zijn open voor het publiek. Voor niet-OGC-leden is er bovendien de speciale aanbeveling om de Geo-BIM Summit en de bijeenkomsten van de Domain Working Group bij te wonen. Zoals altijd bestaat de openingssessie uit presentaties van lokale organisaties. Nederlandse organisaties dus.

Geo-BIM-top

De Geo-BIM Summit richt zich op de integratie van geografische data en Building Information Models (BIM). “In de wereld van Building Information Modeling (BIM) worden geografische gegevens over de omgeving van de constructie steeds belangrijker”, zegt Jantien Stoter. Zij is voorzitter van de OGC 3D Information Management DWG, en maakt deel uit van het organiserend comité voor de Geo-BIM-sessie.

“Op dezelfde manier groeit ook in het geodomein de behoefte aan gedetailleerde informatie over gebouwen. Er zijn veel initiatieven om oplossingen te ontwikkelen die deze integratie beter faciliteren. Inclusief projecten die deze integratie voor een specifieke use case realiseren. Denk aan geautomatiseerde conversie van gegevens tussen de twee domeinen, of methoden om BIM-bestanden op een gestandaardiseerde en eenvoudige manier te georefereren. Ook zijn er profielen voor standaarden die de integratie voor specifieke gebruiksscenario’s tot stand brengen. Tijdens de Geo-BIM-sessie willen we de vraag beantwoorden: wat is er verder nog nodig om de integratie te verbeteren? Het antwoord zal de ‘road map’ van het OGC en van BuildingSMART vormgeven, en zal zeker ook bijdragen aan de best practices die momenteel in ontwikkeling zijn.”

In de BIM-wereld worden geografische gegevens over de omgeving steeds belangrijker

Gezamenlijke sessies

Naast inhoudelijke presentaties zijn er tijdens de OGC-ledenvergaderingen ook netwerkevenementen

Er zijn twee sessies over de gebouwde omgeving. De eerste is getiteld ‘De toekomst van landinfra’. Daarin wordt besproken wat er moet gebeuren om gegevens over de gebouwde infrastructuur te standaardiseren. Het gaat dan over het bijwerken, verbeteren of toevoegen van gegevens aan de Standards Portfolio. Daarnaast gaat de sessie over verschillende OGC-activiteiten. De daaropvolgende sessie, ‘Wat Urban Digital Twins betekenen voor OGC’, richt zich op het bredere werk dat OGC in de ruimtevaartsector doet, en hoe de Digital Twins-werkgroep kan helpen dit te harmoniseren. De sessie omvat ook een werkgroepdiscussie over het lopende Urban Digital Twins Position Paper. Daarnaast is er een presentatie door Binyu Lei, onderzoeker bij het Urban Analytics Lab van de National University of Singapore, getiteld ‘Mensen als sensoren in stedelijke Digital Twins’.

Sessie voor landbeheerders

De 128e OGC Ledenvergadering wordt gehouden bij de TU Delft omdat die plek een wereldwijd toonaangevend onderzoeksinstituut is op het gebied van Geo-BIM-integratie. (Foto: Lectoraat 3D Geoinformatie, TU Delft).

De OGC Land Administration (Land Admin) Domain Working Group (DWG) organiseert een speciale Land Admin-sessie. “Wereldwijd zijn er voortdurend zorgen over het grondbeheer; we springen niet effectief en efficiënt om met de bodem. Dat belemmert de economische groei en het eigendomsrecht”, aldus Eva-Maria Unger, medevoorzitter van deze werkgroep. “Om stappen te kunnen zetten hebben we een volwassen landinformatiesysteem nodig. Slechts een beperkt aantal landen beschikt daar op dit moment over.”

Het is een primeur: het wordt de eerste bijeenkomst van de nieuwgevormde OGC Land Administration Domain Model (LADM) Standard Working Group (SWG). “Dit is een belangrijke sessie. Het is het begin van de creatie van een mondiaal relevante coderingsstandaard voor landbeheergegevens”, legt Simmons uit. “Het is geweldig om in Nederland te starten. Het Kadaster is een van de wereldleiders in het leveren van expertise rondom vastgoedadministratie en de modernisering daarvan. Niet alleen voor Europa, ook voor ontwikkelingslanden is het een enorme kans dat de expertise van het Kadaster hier samenkomt met de kennis die vertegenwoordigers van alle niveaus van over de hele wereld meebrengen.”

Archiefbeeld: Rune Floberghagen, hoofd van de afdeling Wetenschap, Toepassingen en Klimaat van het Directoraat voor Aardobservatieprogramma’s ESA, tijdens de openingssessie van de 125e Ledenvergadering in Frascati, Italië.

Grote stap voorwaarts

Peter van Oosterom, die naast zijn positie aan de TU Delft medevoorzitter is van de Land Administration DWG bij het OGC, zegt: “De nieuwe SWG zal werken aan de Land Administration Domain Model (LADM) Implementatiestandaard in OGC. Die zal worden opgenomen als deel 6 van de bestaande ISO 19152-serie standaarden. Het klinkt bescheiden, maar het is een grote stap voorwaarts. De LADM-normen zijn tegenwoordig slechts conceptuele modellen. Dat betekent dat landen die ze implementeren hun eigen oplossingen moeten vinden voor het ontwikkelen van hun landenbestand, technische coderingen, codelijstwaarden, processen/ workflows, enzovoort. Een open LADM-implementatiestandaard zal niet alleen de implementatiekosten verlagen door het aanbieden van gratis, bewezen technische coderingen, maar stelt leveranciers van oplossingen ook in staat om commerciële kant-en-klare software te leveren die in meerdere landen/rechtsgebieden werkt. Ze hoeven die dus niet aan te passen aan elke unieke aanpak.”

Auteurs

Afbeelding voor Simon Chester

Simon Chester

Simon Chester is communicatiemanager bij het Open Geospatial Consortium (OGC). schester@ogc.org

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *