Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeo Experience 2024
Verslag

Geo Experience 2024

Vrijdag 14 juni 2024

Op donderdag 18 april 2024 stroomde HAS green academy in Den Bosch vol met ongeveer 400 enthousiaste bezoekers die wilden ervaren wat de nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen zijn op het gebied van geodata. De ontmoetingen tussen bedrijven, overheden, docenten en studenten stonden centraal. Het was een bruisende dag waarop de grenzeloze mogelijkheden van geo-informatie en haar toepassingen werden verkend in de volle breedte en diepte.

Een wereldbol met daarop de Mercator-kaart afgebeeld, fouter kan eigenlijk niet.

Bart Rietjes, adjunct-directeur cluster Leefomgeving en Natuur, waar de opleiding Applied Geo-Information Science een onderdeel van is, trapte het event af. Hij legde de nadruk op het feit dat onderwijs en werkveld eigenlijk verkenners zijn van de steeds sneller veranderende wereld. Wim Bozelie (ITHAX) illustreerde tijdens zijn presentatie de ontwikkelingen van AI in geotoepassingen, terwijl Fenna Woudstra en Emily Daemen (The Green Land) muziek als metafoor gebruikten om data-ethiek te belichten.

Door een kort intermezzo op de cello door Maurits Dorlandt werd data-ethiek neergezet als de combi van een muziekstuk (data), muzikant (GIS-specialist) en het publiek (de gebruiker). Hierna demonstreerde docent en onderzoeker Kenny Meesters de praktische toepassing van geo-informatie in crisismanagement. We maakten een liveverbinding met het Emergency Response Coordination Centre (ERCC) in Brussel, en kregen ins en outs over het belang van kaarten in het vakgebied en welke rol die spelen in processen op het moment van een crisis.

Een mooie aansluiting qua onderwerp was de mededeling van Jan Willem van Eck. Hij feliciteerde de vierdejaars AGIS-student Sayfeddine Khatem met de Esri Young Scholar Award die hij kreeg voor zijn storymap over de aardbeving in Marokko.

Sayfeddine Khatem, winnaar van de Esri Young Scholar Award.

Pitches

De Geo Experience kan niet zonder sponsoren. Daarom nam Jacob Schut namens hoofdsponsor Avineon Tensing ons mee in de breedte en diepte van geo-informatie binnen dit bedrijf. Het ochtendprogramma werd afgesloten met pitches van diverse bedrijven onder leiding van de energieke dagvoorzitter Karin van Groenestijn. Na een lunch met gezonde broodjes en een portie friet met m-AI-o, waren de bezoekers vrij om rond te lopen, gesprekken te voeren, demo’s te volgen in ons Digital Innovation Lab en zelfs prijzen te winnen. Sommige studenten vonden stageplekken, terwijl anderen vervolgopleidingen verkenden. Ook presenteerden onze vierdejaars AGIS-studenten hun afstudeeropdrachten, waar gesprekken uit voortkwamen over diverse onderwerpen zoals toepassingen, softwareproblemen en het beheren van data. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, waar discussies over geodata nog tot laat in de middag doorgingen.

Tensing tijdens de HAS Geo Experience 2024.

Klik hier voor de aftermovie HAS GEO Experience 2024

 

Op naar GEO Experience 2025! Meld je hier aan

Auteur

Afbeelding voor Marien de Bakker

Marien de Bakker

is senior docent en projectmanager Applied Geo-Information Science aan de HAS green academy en redacteur vanGeo-Info. m.debakker@has.nl

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *