Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeo Prestige Award 2020

Geo Prestige Award 2020

Dinsdag 1 december 2020Afbeelding Geo Prestige Award 2020

De jury, bestaande uit Niene Boeijen, Koos Krijnders en Erik Meerburg, kwam op 4 november digitaal bij elkaar om de voorgestelde kandidaten voor de Geo Prestige Award 2020 uitgebreid te bespreken.

We nomineren geen drie, maar twee kandidaten voor de publieksstemming en daarmee wijken we in ons advies af van de vraag die ons is voorgelegd. Hiervoor geven we graag deze toelichting. Er zijn zes kandidaten aan de jury voorgelegd. Daarvan heeft er één zitting in de jury, en is daarmee uitgesloten.

Voor de overige vijf kandidaten hebben we goed gekeken naar de doelstelling van de Geo Prestige Award. Op de website staat de tekst: Deze jaarlijkse zoektocht naar de beste Nederlandse geoprofessional van 2020 is in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, om innovatie te stimuleren en om de volgende generatie aan het geo-domein te binden.

De jury heeft daar de interpretatie aan verbonden dat deze award géén ouvreprijs is. In de oorspronkelijke opzet was er ruimte voor drie categorieën (start-ups, organisaties, professionals). In de jaren daarna is steeds één algemene award uitgereikt. Ons vakgebied kent zoveel mensen met een geweldige staat van dienst, dat er eigenlijk altijd een life-time-achievement-award kan worden uitgereikt, maar wij zijn van mening dat dat niet de Geo Prestige Award moet zijn. Met enig pijn in het hart moeten we dan ook Martien Molenaar afwijzen als kandidaat. Wel denken we dat hij een voordracht als erelid van GIN verdient, als dat nog niet het geval is. Dat laatste is wat lastig controleren, aangezien de ereleden niet (vindbaar) gepubliceerd staan op de website van GIN. Als jury geven we dan ook graag ongevraagd advies dat in orde te maken, en trots op de ereleden uit te stralen.

Terugkomend op de leidende elementen voor de Geo Prestige Award, zien we een combinatie van vakmanschap, stimuleren van innovatie, en de volgende generatie aanspreken. Als we die drie elementen bekijken, dan zien we dat eigenlijk met name terug bij Iris Reimerink. Zij verdient in het oordeel van de jury dan ook een voordracht. Sterker, als we een winnaar zouden mogen aanwijzen was zij het zonder twijfel geworden. Daar willen we graag de volgende tekst aan toevoegen:

Iris heeft in het geo-vakgebied praktisch gebruik van AI gebracht, en laten zien dat dat op meerdere gebieden inzetbaar is. Daarnaast heeft ze het niet alleen technisch bijzonder vaardig uitgevoerd, maar heeft ze ook in verschillende aansprekende en maatschappelijk relevante projecten getoond meerdere partijen aan deze doelen te kunnen binden. Dat ze het ook voor elkaar heeft gekregen om zichzelf vrij te spelen om op zeer korte termijn dit ook voor het Rode Kruis te doen bij rampenbestrijding is een extra pré voor de jury.

Als andere keuze willen we aan het publiek ook Tjeerd Kooy voordragen.

Tjeerd is al 25 jaar actief op het kruispunt van ruimtelijke ordening en geo-informatie, waarvan meer dan 15 jaar als zelfstandig ondernemer. Een duidelijk pré is voor de jury dat hij is voorgedragen door alle collega’s van de door hem opgezette bedrijven, waaruit waardering spreekt. Hij draagt nog dagelijks bij aan het inzichtelijk maken van geo-informatie, met name voor mensen buiten de traditionele geo-sector, onder meer door het platform planviewer. Maatschappelijk relevant is ook zijn inzet voor de energietranisitie.

Voor de compleetheid noemen we ook de andere kandidaten: Ingeborg van der Giessen is – aan de nominatie te zien – iemand die haar werk goed en bevlogen doet. Dat zijn zonder twijfel belangrijke randvoorwaarden, maar in de beleving van de jury nog onvoldoende om voor de GPA in aanmerking te komen. Wouter van Dijke heeft inderdaad een bijzonder verslavend geo-gerelateerd spel gemaakt, maar hij is verder niet actief in het geo-werkveld. Het zou vreemd zijn hem op basis van één game te nomineren voor een prijs in een werkveld dat verder niet het zijne is.

Vriendelijke groet, namens de jury, Erik Meerburg

Auteurs

Afbeelding voor Erik Meerburg

Erik Meerburg

Erik Meerburg is Customer Success Manager bij B3Partners.

Volledige biografie