Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeografen op banenjacht: tips voor een sterk cv

Geografen op banenjacht: tips voor een sterk cv

Maandag 3 september 2018Afbeelding Geografen op banenjacht: tips voor een sterk cv

Geografen zijn gewild op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit cijfers van de Arbeidsmarktmonitor. Zeventig procent van de net-afgestudeerde geografen vindt al binnen drie maanden een baan. Maar hoe vergroot je de kans op succes bij de zoektocht naar een leuke startersfunctie of stageplek? Een belangrijke tool is het opstellen van een sterk en helder curriculum vitae. Het vergroot je zichtbaarheid in de stapel met sollicitaties en daarmee de kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek. DEGEOGRAAF.com zette op een rijtje hoe je een sterk (geografisch) cv kunt opstellen.

de structuur is heilig

Volgens onderzoek van The Ladders, een Amerikaans bureau voor carrièrenieuws en -advies, kijken recruiters gemiddeld slechts zes seconden naar een cv om tot een eerste oordeel te komen. Er is in eerste instantie dus maar weinig tijd om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Een overzichtelijke structuur is daarom een essentieel onderdeel van een goed cv. Het oog van de ontvanger moet direct vallen op de meest relevante passages van je cv, dan is de kans immers groter dat je sollicitatie op de goede stapel terecht komt.

Maak bijvoorbeeld gebruik van tussenkopjes en opsommingstekens en gebruik kleuren of cursieve letters om de aandacht te vestigen op op bepaalde informatie, zoals je meest recente werkervaring of opleiding. Plaats de meest relevante informatie bovenaan. Om je te helpen hebben we hier alvast een cv-sjabloon opgesteld.

Personaliseren en analyseren

Een goed cv toont aan waarom juist jíj de aangewezen persoon bent om een vacature in te vullen. Aan jou de taak om die boodschap zo helder mogelijk over te brengen. Het personaliseren van je cv kan daaraan bijdragen. Oftewel: stem je cv af op de vacature waarvoor je solliciteert. Zo kan het voorkomen dat je voor twee sollicitaties twee verschillende cv’s moet opstellen. Voor een functie als junior projectmedewerker bij een gemeente worden immers andere kwaliteiten gevraagd dan voor een baan als data-analist bij een commerciële organisatie. Ga bij het opstellen van je cv na welke van je kwaliteiten, ervaringen of prestaties het beste aansluiten op de betreffende functie en benadruk ze.

Het analyseren van de vacature kan daaraan bijdragen. In de geest van de lees-eerst-goed-de-vraag-tip van docenten bij tentamens: lees eerst goed de vacature door om na te gaan wat er van je wordt verwacht. Gebruik die informatie als rode draad voor het opstellen van je cv (en het schrijven van een eventuele motivatiebrief). Kijk vooral niet alleen naar het hoofdstuk wie ben jij?, waar alle clichés als je hebt geen negen-tot-vijfmentaliteit en je bent een teamplayer worden opgerakeld. Maar bekijk ook nauwkeurig wat de functie precies inhoudt en welke kwaliteiten jij daarvoor denkt nodig te hebben. Wordt er verwacht dat je in teams gaat werken? Dien je over kennis van de vastgoedmarkt te beschikken? Is het belangrijk dat je organisatorisch talent hebt? Probeer in je cv aan te haken op dergelijke aanknopingspunten. Heb je tijdens je stage bijvoorbeeld kennis over de vastgoedmarkt opgedaan? Of heb je tijdens een eerdere baan events georganiseerd?

Een aantrekkelijke opmaak

Als starter kan het soms lastig zijn om je inhoudelijk te onderscheiden van alle ervaren krachten. Waar je het in ieder geval niet op hoeft te verliezen is het visuele aspect. Maak gebruik van kleuren om de aandacht te vestigen op je cv. Let wel: je cv is een formeel document. Blijf professioneel en maak van je cv geen kleurplaat. Zelf solliciteerde ik eens voor een stagefunctie op de redactie van National Geographic. Om op te vallen tussen de andere sollicitaties had ik om mijn cv een geel kader geplaatst, het beeldmerk van National Geographic. Vrij subtiel maar toch opvallend. Of gebruik de kleur uit het logo van je potentiële werkgever voor je tussenkoppen.

Onbetaald werk is ook werk

Niet alleen betaalde functies zijn relevante ervaringen om op je cv te plaatsen. Ga bij jezelf na welke professionele ervaringen je op je cv kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, functies bij de studievereniging, (thesis)onderzoeken tijdens je opleiding of andere certificaten. Ook de opgedane ervaringen tijdens stages zijn het vermelden waard. Ruim 45 procent van de geografen uit onze database heeft tijdens de bachelor of master stage gelopen. Grijp die ervaringen aan!

contactgegevens

Tot slot een enorme open deur: zorg dat je contactgegevens kloppen. Je cv kan nog zo sterk zijn; als je niet te bereiken bent wordt de kans van slagen toch wel vrij laag. Zet je contactgegevens bij voorkeur bovenaan en laat zowel je telefoonnummer als e-mailadres achter.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.