Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Help! Ik studeer af, maar wat kan ik eigenlijk?’

‘Help! Ik studeer af, maar wat kan ik eigenlijk?’

Maandag 3 december 2018Afbeelding ‘Help! Ik studeer af, maar wat kan ik eigenlijk?’

Geografie is een breed vakgebied; de baan ‘geograaf’ bestaat eigenlijk niet. In tegenstelling tot studies als psychologie, tandheelkunde, rechten of geneeskunde weet je – als ik even mag generaliseren – aan het begin van de studie nog niet precies wat je gaat worden. Het is daarom een veelgehoorde zorg onder geografen als ze afstuderen: wat kán ik nou eigenlijk? Ben ik wel klaar voor de arbeidsmarkt?

Zelf had ik hier ook last van. Halverwege 2016 studeerde ik af en besloot ik samen met studiegenoot David deze onzekerheid over de start van onze loopbaan om te zetten in iets positiefs: een platform dat laat zien wat geografen doen én kunnen. Dat is het platform waarop je nu dit artikel leest.

Hier zijn drie tips om deze onzekerheid weg te nemen:

Tip 1: Realiseer je waar je voorkeur naar uitgaat: de (semi-)overheid, de commercie of de academische wereld

Eerder schreven we een artikel over wat je kunt worden met sociale geografie. Uit dit artikel blijkt dat de keuze reuze is, maar om het overzichtelijk te houden zou je het werkveld kunnen verdelen in drie groepen: overheden, marktpartijen en onderwijsinstellingen (uitzonderingen daargelaten). Voor alle drie de stromingen kom je als geograaf in aanmerking, maar het helpt wel om je tijdens de studie in een bepaalde richting te begeven.

  • Wil je bij de (semi-)overheid aan de slag, zoals een gemeente, provincie, ministerie of woningcorporatie? Dan is het handig om enkele planologische vakken te kiezen, waarin je de kneepjes leert over ruimtelijke ordening: bestemmingsplannen en structuurvisies bijvoorbeeld.
  • Wil je bij een commerciële partij aan de slag? Dan heb je veel keuze. Het is een hele grote en bonte groep, maar de meeste geografen komen terecht bij onderzoeks- en adviesbureaus. Het helpt om je dan veel op onderzoeksvaardigheden te richten tijdens de studie. En een paar vakken in de richting van commercie, marketing of communicatie komen ook altijd van pas.
  • Wil je bij een onderwijsinstelling aan de slag? Dan is het de vraag of je echt voor het onderwijs gaat, of voor het onderzoek. Je kunt namelijk leraar worden op een middelbare school, maar ook aan de slag gaan bij een universiteit. In dat laatste geval hoeft doceren niet de hoofdfocus te zijn, maar is het ook belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te doen. Het helpt hierbij om een minor educatie te doen en je onderzoeksvaardigheden te trainen.

Tip 2: Een stage geeft je een beeld van wat je kunt (en wat niet)

Het zal je vast niet verbazen, maar een stage is te allen tijde raadzaam. Het wordt niet per definitie gepromoot tijdens de bachelor, maar tijdens de meeste masters wel. Vanaf je derde studiejaar is het een goed moment om één of misschien zelfs twee stages te doen, zodat je werkervaring krijgt en straks bij het solliciteren met het beste cv aan tafel zit. Wil je tips voor het opstellen van een sterk cv? Die vind je hier.

Tip 3: Leg je erbij neer dat je niet alles kunt (weten)

Staat er in een (starters)vacature dat er gezocht wordt naar iemand met een achtergrond in (bijvoorbeeld) geografie, maar twijfel je of je de benodigde kennis en ervaring wel hebt? Dit komt vaak voor. In een vacature staan vaak een aantal lijstjes: ‘dit vragen wij van jou’ en ‘dit bieden we jou’. In dat eerste lijstje staan vaak een aantal punten die je aan het twijfelen brengen, maar leg je erbij neer dat je niet alles kunt (weten). Het is per slot van rekening een startersfunctie en er wordt gezocht naar een geograaf, dus je valt gewoon binnen de doelgroep. Lees je waar nodig – voor een sollicitatiegesprek – in over de thema’s en tast tijdens het gesprek verder af. Vaak blijkt het dan allemaal best mee te vallen. Krijg je de baan? Wees open en eerlijk over je kunnen. Je collega’s zullen je graag helpen en verwachten niet dat je alles direct kunt. Zelfs een oudere werknemer heeft tijd nodig om ingewerkt te worden.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.