Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHet allereerste GIN Webinar over Landmeetkunde

Het allereerste GIN Webinar over Landmeetkunde

Donderdag 1 oktober 2020Afbeelding Het allereerste GIN Webinar over Landmeetkunde

Op 1 september 2020 vond het allereerste GIN Webinar plaats over Landmeetkunde. Er waren ruim 70 mensen digitaal aanwezig. De eerste pollvraag gaf inzicht in de achtergrond van de deelnemers.

Screenshot webinar.

Geheel coronaproof (met een scherm tussen hen in) beginnen sprekers Stephan de Rooij, afdelingsleider Geodesie Heijmans en Jolle Jelle de Vries, directeur Geomaat aan het webinar. Met als ondertitel: Toekomst van de landmeetkundige out of business of gouden toekomst?

Rond 1997 werd het gebruik van GPS steeds gebruikelijker. Van 100-500 punten met een tachymeter naar 500-1000 met GPS en tegenwoordig met alle nieuwe technieken miljoenen meetpunten per seconde. Vroeger ging je met drie man op pad, tegenwoordig alleen. Met behulp van een robotplotter bijvoorbeeld. Ook werken we steeds meer digitaal, bijvoorbeeld met autonome drones of satellietbeelden schouwen. Met deze grote hoeveelheid nauwkeurige landmetingen kan het vakgebied goed op de maatschappelijke ontwikkelingen inspelen.

3D-stadsmodellen

3D-stadsmodellen zijn interessant om in de energietransitie de juiste keuzes te maken. Waar zitten raam- en dakpartijen, potentiële warmtebronnen, etc. Men kan zo zien op welke plekken in de stad problemen zijn met de lucht, maar ook welke plekken mogelijk nog kunnen verduurzamen. Landmetingen resulteren in een nauwkeuriger beeld dan de subjectieve beleving van de mens. Bijvoorbeeld om de stad klimaatadaptief te maken. Zonder deze landmetingen zou het een stuk lastiger zijn. In dit webinar probeert Jolle Jelle het belang van dit punt te benadrukken.

Achtergrond van de deelnemers.

Onderwijs

Het volgende onderwerp dat wordt besproken betreft het onderwijs op het gebied van landmeetkunde. De stelling was of we kennis aan het verliezen zijn op het gebied van landmeetkunde. Persoonlijk ben ik het eens met deze stelling. Zelf studeer ik Watermanagement op de HZ University of Applied Sciences in Middelburg, en een vak zoals GIS is een vak wat regelmatig terugkomt in de studie. Zoals Jolle Jelle zo mooi zegt: “We vinden het allemaal heel gewoon dat we 3D-modellen tot onze beschikking hebben.”

Sprekers Jelle Jolle de Vries (links) en Stephan de Rooij (rechts) in de studio.

Ik zie dit zelf heel veel terug in mijn studie. Inhoudelijk gezien leren wij op de studie hoe we kaarten moeten maken op GIS, maar voor ons studenten wordt het als vanzelfsprekend gezien dat we deze geodata tot onze beschikking hebben. Maar hoe men tot de geodata komt, daar wordt nauwelijks aandacht aan gegeven.

De vertaalslag richting de jeugd is een belangrijk onderwerp. Op dit moment is de grootste richting binnen de landmeetkunde, data-analyses uitvoeren. Belangrijk is de combinatie tussen landmeetkunde en data-analyse. Er moeten toegankelijke studies gecreëerd worden zodat steeds meer mensen enthousiast worden over dit vakgebied. De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs moeten de handen in een slaan en een nieuwe opleiding creëren.

Heb je feedback of leuke ideeën voor een webinar? Laat het ons dan weten via info@geo-info.nl. Wil je het webinar terugkijken? Dat kan via de QR-code.

Afbeelding voor Sarah van Hulten

Sarah van Hulten

Volledige biografie