Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHet ‘Geograaf Startpakket’: hoe hoog scoor jij?        

Het ‘Geograaf Startpakket’: hoe hoog scoor jij?        

Maandag 21 januari 2019Afbeelding Het ‘Geograaf Startpakket’: hoe hoog scoor jij?        

Geografen zijn er in alle soorten en maten, maar ze hebben een aantal zaken gemeen. Eerder zetten we al eens de eigenschappen die we met elkaar delen op een rij, nu is het tijd voor de materiële zaken. Hoeveel van deze 10 objecten bezit jij?

1. Een wereldbol en/of wereldkaarten

Geografen zijn doorgaans gek op kaarten. Grote kans dus dat jij een of meerdere kaarten aan de muur hebt en/of een wereldbol op je bureau. Kun je er altijd even naar turen.

2. ArcGIS

Voor geografen is kaartenbewerkingsprogramma ArcGIS (of gewoon ‘GIS’ in de geografenvolksmond) toch wel een van de meest praktische tools om op je computer hebben. In de bachelor heb je er urenlang mee zitten werken. Heb jij ook (nog steeds) een versie op je computer?

 width=

3. Het boek ‘Social Research Methods’van Bryman

Ken je het boek van Bryman nog? Dikke kans dat je het hebt vervloekt tijdens je colleges over methoden en technieken voor wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk ligt het ergens onder een laag stof verborgen in je boekenkast, waar het ligt te wachten tot je ooit weer wilt weten wat ook alweer een regressieanalyse is. (Tot in de eeuwigheid dus?)

4. Een atlas

Je hebt ze in allerlei soorten en maten en jij hebt er ongetwijfeld een in huis. Of het nou een ‘klassieke’ Bosatlas is die de hele wereld beslaat, of een meer specifieke versie zoals de Atlas van Afgelegen Eilanden.

5. SimCity

Je bent er vast mee opgegroeid: het legendarische computerspel SimCity. Hierin kon je jezelf als een ware stedenbouwer ontwikkelen door een stad vanuit het niets te bouwen. Of je het nou nog speelt of niet, er staat vast een exemplaar op je computer of er ligt ergens een SimCity-CD in huis.

 width=

6. Een scratchmap

Wij proberen de eerste geograaf die niet van reizen houdt nog te vinden. De wereld verkennen is onlosmakelijk verbonden met geografie. Of het nou ver is of dichtbij, reizen hoort erbij. Geografen houden ervan zo veel mogelijk (nieuwe) bestemmingen aan te doen en deze bij te houden. Bijvoorbeeld op de populaire scratchmap, waarop je al je bezochte landen kunt wegkrassen.

7. Een backpack

Zoals al eerder benoemd, houden geografen van reizen. Maar niet per se van ‘gewone’ reizen. Een all-inclusive naar Turkije is, hoewel heerlijk, meestal niet de eerste keuze. Het liefst gaan geografen naar ‘gekke’ bestemmingen – bestemmingen waar (nog) niet iedereen komt. Daar hoort natuurlijk een backpack bij. Met een koffer in een Jeep door de Kaukasus trekken is toch net wat minder geografisch verantwoord dan met een versleten backpack in de achterbak van een Lada.

8. Boeken met ’top-lijstjes’

Je hebt ze vast wel in de boekenkast: boeken met lijstjes van reisbestemmingen. Vast cadeau gehad van familie. Bijvoorbeeld ‘De 100 mooiste steden van de wereld’, ‘1000 plekken die je echt gezien moet hebben’ en ’25 wereldroutes die je gedaan moet hebben’.

9. De skyscanner-app

Vaak en ver reizen is een kostbare hobby, daarom is het noodzaak zo goedkoop mogelijk te reizen. Het grootste prijsverschil kun je maken bij het boeken van de vliegtickets en daarvoor is de Skyscanner-app erg handig. Nou zullen zeker niet alleen geografen deze app hebben, maar het verschil zit ‘m in het gebruik. Een geograaf kijkt niet naar vliegtickets op gezette data naar één bestemming. Nee, een geograaf zal met een volledig open blik de sky scannen, net zo lang totdat er een goede deal uitrolt. Zonder voorbedachte bestemming of vluchtdata dus.

 width=

10. Een rug- of draagtas van De Geograaf!

Als echte geograaf ben je natuurlijk #GEOGRAAF! Dit houdt in dat je abonnee bent op DEGEOGRAAF.com. Naast toegang tot exclusieve interviews en enkele andere diensten, krijg je ook een rug- of draagtas als welkomstcadeau. Daarmee kun je de hele wereld laten zien dat je een trotse geograaf bent! Abonneren kost slechts 15 euro en kan hier.

Bonuspunten: een ingelijste portretfoto van Jane Jacobs en/of Richard Florida.

Tijd om je punten op te tellen! Hoe hoog scoor jij?

0-3: Ben jij wel een geograaf? Heb je wel de goede studie gekozen? Of hou je er niet van om ‘mainstream’ te zijn? Bij jou thuis zijn in elk geval weinig sporen te ontdekken die aantonen dat je een geograaf bent. Maakt niet uit hoor, even goede vrienden.

4-6: Jij bent een beetje als een 5.5 op een tentamen. Het is voldoende en dus genoeg – maar er is ruimte voor verbetering. Je bent geen mega uitgesproken geograaf, maar hebt wel de ‘essentials’ in huis.

7-8: Lekker bezig! Als je bij jou thuiskomt kun je meteen zien wat je vakgebied is. Je houdt van geografie en je bent er trots op. Als cijfer voor een tentamen zou je ook altijd tekenen voor een 7 of 8 toch? Zo niet, dan kun je wellicht nog wat objecten aanschaffen om in de volgende categorie te vallen, want de potentie is er wel.

9+: Wauw! Jij bent Dé Geograaf waarnaar onze website vernoemd is! Jij voert geografie door in alles wat je doet. Misschien worden niet-geografen weleens een beetje moe van je. Maar bij je verjaardag, met sinterklaas of met kerst, zijn ze ineens heel blij. Voor jou is namelijk altijd wel een geografisch cadeautje te vinden. Lekker makkelijk! We <3 you. #GEOLOVE

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.