Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHet Kadaster geeft zekerheid over ruimte

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

Bedrijfsreportage

Het Kadaster geeft zekerheid over ruimte

Vrijdag 16 september 2022

Bij het Kadaster werk je samen aan uitdagende, maatschappelijke vraagstukken. Met de nieuwste technologieën en een schat aan data over vastgoed en ruimte. Maar hoe is het nu om bij het Kadaster te werken?

Wat is het Kadaster?

Het Kadaster registreert wie welke rechten heeft over grond, woningen en gebouwen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook over schepen, vliegtuigen en (ondergrondse) kabelnetten. Maar het Kadaster houdt ook diverse (basis)registraties bij en verzorgt het Nederlandse coördinaatstelsel: het Rijksdriehoeksstelsel. Kadasterdata helpen particulieren, bedrijven en (semi)overheidsorganisaties bij het maken van belangrijke keuzes.

3D weergave van vesting Naarden/Ketelmeer (foto Kadaster)

“Wij zorgen dat de helikopters van Defensie veilig laag kunnen vliegen”

Carolien Roeten, Kadaster
Carolien Roeten

Carolien Roeten (36) studeerde Grafische Vormgeving in Deventer, maar werkt nu bij het Kadaster in Zwolle als senior data-analist/controleur. Geen voor de hand liggende carrièrestap. “Na mijn studie was er weinig werk in de grafische wereld en ik had wel technisch inzicht”, zegt zij. “Het is heel mooi dat het Kadaster echt kijkt naar wat iemand in huis heeft en op basis daarvan kansen geeft.”

Op projectbasis begon Carolien zeven jaar geleden op de afdeling MGCP, voluit het ‘Multinational Geospatial Co-production Program’. Hierin werken meer dan 30 landen samen aan de productie van topografische kaarten van hoge resolutie van zeer interessante gebieden over de hele wereld. Daarna groeide ze door naar een functie als data-integrator/beheerder bij de afdeling Topografie dat de basiskaart van Nederland (BRT) bijhoudt en vervolgens naar senior data-analist/controleur bij het Team TOPspecials van de afdeling Geo-informatie.

“Ons team maakt luchtvaartkaarten voor Defensie. Denk aan de Aeronautical Obstacle Chart, een kaart waarop alle hoge obstakels in Nederland staan, zoals gebouwen, hoogspanningsmasten en windturbines. Dat is belangrijk zodat bijvoorbeeld helikopterpiloten weten waar ze veilig laag kunnen vliegen. Er zit heel veel data in zo’n kaart, uit verschillende bronnen, waaronder de wereldwijde ‘AIXM’ luchtvaartdatabase en een obstakeldatabase van het Kadaster zelf.”

“In dit vak leg ik ook veel technische kennis van collega’s vast en we werken samen aan de optimalisatie van processen. Verder vind ik het nog steeds leuk om bezig te zijn met de laatste fase van het kaarten maken: alles mooi uitlijnen, de legenda checken, zorgen dat de kaarten er verzorgd uitzien en goed leesbaar zijn. Toch zou ik jongeren die denken over een baan in de geosector adviseren eerst een studie in de richting van de geo-ICT te zoeken, want programmeerkennis heb je in steeds meer vakken nodig.”

“Een kans om mijn werk relevant te maken”

Bhavya Kausika

Bhavya Kausika (33) is geodata specialist bij het Geo-Expertise Centre van het Kadaster (afdeling Ruimte en Vastgoed). Zij houdt zich vooral bezig met beeldherkenning. Remote sensing, image processing en AI worden daarbij gebruikt om objecten te detecteren op luchtfoto’s of satellietbeelden, om zo het topografische domein en de energietransitie te ondersteunen.

Na het volgen van de opleiding Geo-information Science and Earth Observation (specialisatie Geoinformatics) een gezamenlijk masterprogramma van het Indian Institute of Remote Sensing (IIRS) in India en ITC Twente in Nederland, werkte Bhavya eerst als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Ze stapte over naar het Kadaster en promoveerde recent op de integratie van GIS voor zonne-energie.

“Het Kadaster levert een grote bijdrage aan veel geoproducten in Nederland. Ik zag dat als een kans om mijn onderzoek relevant te maken, door het toe te kunnen passen in de praktijk”, zegt ze. “Werken in zo’n dynamisch domein waar de ontwikkelingen een directe impact hebben op de maatschappij is zeker motiverend. Voor mij gaat het vooral om het creëren van krachtige datavisualisaties, om de effecten van beleid te tonen, nog voordat het wordt uitgevoerd. Maar deze sector is breder, met topografische kaartproducten (BRT), bouwgegevens (BAG), 3D enz. De geosector heeft een enorme reikwijdte en biedt je veel kansen om te leren en te groeien. Dat wordt bij het Kadaster ook zeker gestimuleerd.”

“Het is super goed geregeld voor zij-instromers”

Inge Vliegenthart

Na een bezoek aan de jaarlijkse Meet&Greet voor nieuwe landmeters bij het Kadaster stopte Inge Vliegenthart (53) met haar eigen ICT-bedrijf. Zij begon als zij-instromer aan de opleiding tot landmeter. Via de interne opleiding behaalde zij haar ‘aanwijs’: het vaststellen van perceelgrenzen in overleg met de koper en verkoper van grond.

“De mensen die hier werken zijn ontzettend gevarieerd qua leeftijd en achtergrond”, zegt ze. “Ik heb collega’s van 25 tot 55 jaar. Er zit een ex-hovenier bij die graag buiten werkt, maar last kreeg van zijn rug. Een dame die werkte in een fotowinkel en iets anders wilde. En ikzelf ben ICT’er, maar had er genoeg van om dag-in-dag-uit in mijn eentje te zitten programmeren. Dit is de ideale combi voor mij: ik ben veel buiten, maak mijn eigen afspraken, ga bij de mensen langs en doe daarna de administratie op de laptop. Dat je baas over je eigen agenda bent, is heerlijk.”

Daar komt bij dat zij-instromers van het begin af aan betaald krijgen én een elektrische bedrijfsauto meekrijgen. “Het is allemaal super goed geregeld bij het Kadaster!”

Mensen die nog twijfelen over het beroep, moeten volgens Inge beslist eens naar de jaarlijkse Meet&Greet van het Kadaster komen. “Of kijk eens op de internetpagina Werken bij het Kadaster. Er is genoeg behoefte aan personeel!”

“Veel leuker dan een kantoorbaan”

William Donks

William Donks (50) is landmeter/specialist grensreconstructie. Naast het inmeten van nieuwe percelen, stelt hij ook bestaande grenzen vast aan de hand van metingen, onderzoek op locatie en oude documenten. “Het is heel gevarieerd werk, meestal in opdracht van particulieren. Het is ook niet gebonden aan 9 tot 5 tijden. Die vrijheid is super.” 

Je kan wel te maken krijgen met onenigheid tussen buren. “Dat is gelukkig nog nooit echt uit de hand gelopen. Ik vertel rustig wat ik kom doen. Ik bepaal niet of de grond eigendom is van de een of de ander, dat laat ik aan de rechter over. Ik meet alleen waar de grens ligt die ooit is afgesproken. Thuis of op kantoor controleer ik mijn berekeningen nog eens en maak ik een verslag. Bij twijfel overleg ik met een collega.”

Ruim dertig jaar geleden koos William voor de beroepsopleiding MTS Landmeetkunde en vijf jaar geleden voor een interne opleiding tot landmeter en specialist bij het Kadaster. “Ik heb het vak geleerd met meetbanden, spiegeltjes en jalons. Dat geeft je een bredere basis dan wanneer je alleen met digitale apparatuur werkt”, zegt hij. Dankzij zijn jarenlange ervaring is hij ook coach en mentor voor landmeters die nog niet zo lang in het vak zitten. Bovendien geeft hij lessen in rekenen en klassieke meetmethoden. “Dit werk blijf ik zeker doen tot mijn pensioen. Ik vind dit vak veel te leuk om over te stappen naar een kantoorbaan.”

“Ik vertaal de wensen van de werkvloer naar IT en andersom”

Marcel Dozij

De interne opleiding tot landmeter triggerde Marcel Dozij (47) om zich verder te verdiepen in het geo-vak. Op eigen initiatief volgde hij naast zijn werk de hbo-opleiding Geodesie en Geo-informatica. Nu is hij adviseur operationeel informatie management (OIM) bij het Kadaster

“De studie was superleuk en heb er veel van geleerd”, zegt hij. “Nu ben ik met mijn team verantwoordelijk voor het functioneel beheer van de landmeetkundige applicaties die het Kadaster zelf ontwikkelt. Het komt erop neer dat ik de wensen van landmeters die met die applicaties werken vertaal naar IT en andersom. Ik zit dus tussen de gebruikers en de programmeurs in. Hier voel ik me als een vis in het water. Dagelijks ben ik met mensen in contact en schakel ik tussen de verschillende teams. Het is echt een voordeel dat ik weet waar een landmeter in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt. We betrekken landmeters meer dan ooit bij de software-ontwikkelingen.”

Een tip voor mensen die twijfelen over een baan bij het Kadaster? “Wij bieden de uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen. Je kunt binnenkomen als leerling landmeter en krijgt al betaald tijdens je opleiding. En als je zelf denkt ‘ik kan meer’, leer een specialisatie of begin een vervolgopleiding. Uiteindelijk maak je zelf je ideale werkplek!”

“Ik had geen idee wat landmeten was”

Jelle van Iperen (28) werkte bijna vijf jaar als uitzendkracht toen zijn vader hem een advertentie van het Kadaster onder de neus schoof. “Ik had geen idee wat landmeten inhield, maar ben naar de Meet&Greet voor nieuwe landmeters van het Kadaster gegaan, raakte enthousiast en heb gesolliciteerd.”

Jelle mist zijn linkerhand vanwege een aangeboren afwijking. “Sommige andere bedrijven zijn daar sceptisch over, maar binnen het Kadaster kreeg ik een kans en daar ben ik dankbaar voor.” Nu sjouwt hij net zo makkelijk als zijn collega’s rond met een zwaar statief met tachymeter. Daarmee oogst hij respect.

“Het werk is heel gevarieerd”, zegt hij. “Je hebt zowel binnen- als buitenwerkzaamheden. En je regelt bijna alles zelf: afspraken maken met klanten, kadastrale erfgrenzen inmeten, het juridisch registreren en archiveren van je metingen. Als je goed werk levert en de productiecijfers haalt, mag je gewoon zelf je werk indelen. En als je net als ik graag buiten bent, is wel het allermooiste dat de zon begint te schijnen terwijl je aan het meten bent. Dus grijp deze kans!”

Solliciteren bij het Kadaster? Neem contact op via de website www.werkenbijhetkadaster.nl

Naam organisatieKadaster
AdresHofstraat 110, 7311 KZ Apeldoorn
Telefoon088-1832000
E-mailadrescommunicatie@kadaster.nl
Websitewww.kadaster.nl
Aantal medewerkers1.811
Aantal vestigingen8
Gevestigd in (landen)Nederland
Genderdiversiteit37% vrouwen, 63% mannen
Belangrijkste dienstenHet Kadaster biedt zekerheid door transparantie over eigendom en gebruik van vastgoed en ruimte. Dat is onze wettelijke taak, aangestuurd vanuit het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). We beheren onder meer de Basisregistraties Kadaster en Topografie. We beheren gegevensvoorzieningen in het stelsel van basisregistraties, zoals de Landelijke Voorziening WOZ en Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Aan de hand van onze betrouwbare data, dragen wij bij aan maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld de energietransitie, de huizenmarkt of een systeem voor landrechten in Colombia of Benin. Dit maakt het werken bij het Kadaster divers. Wil je meer weten? Volg ons op LinkedIn.
Belangrijkste opdrachtgeversOverheden zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, provincies, gemeenten, financiële instellingen , notariaat, makelaars, waterschappen en particulieren.
OpleidingsachtergrondGeodesie, Landmeetkunde, Geo, onderzoek, woningmarkt (vastgoed), GIS, cartografie
OpleidingsmogelijkhedenDe Kadasteracademie ondersteunt collega’s actief in hun persoonlijke ontwikkeling. Of het nu gaat om een talenten- en motivatie analyse, persoonlijke coaching, training of opleiding. Daarnaast heeft iedere collega een persoonlijk opleidingsbudget.
CarrièrekansenHet Kadaster biedt volop mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. Dit kan richting een management functie, een specialisme maar ook bij een andere afdeling waar vaak behoefte is aan (Kadaster) specifieke kennis.
Onlangs verschenen

GeoCarrière Special 2022

Een bijzondere uitgave van Geo Informatie Nederland (GIN) om de lancering van het digitale arbeidsmarktplatform GeoCarrière te vieren.

Bekijk magazine GeoCarrière Special 2022
Afbeelding voor GeoCarrière Special 2022