Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Het moet je echt liggen om zzp’er te worden’

‘Het moet je echt liggen om zzp’er te worden’

Maandag 16 juli 2018Afbeelding ‘Het moet je echt liggen om zzp’er te worden’

Bertus Krooder werkt als adviseur en interim-manager voor ruimtelijke vraagstukken. Na zijn studie Ruimtelijke Ordening & Planologie aan de HTS in Utrecht, heeft hij voor verschillende werkgevers gewerkt. In 2008 richtte hij Krooder advies & management B.V. op. Sindsdien is hij met veel verschillende projecten bezig geweest,waar hij met veel passie over kan vertellen.

Deel I: Studie en eerste werkervaring

Hoe heeft je studieloopbaan er ongeveer uitgezien?
Eerst heb ik VWO gedaan. Vervolgens ben ik bij de marine gegaan, maar dat bleek toch niet helemaal iets voor mij. Na een jaar ben ik ermee gestopt. Ik kwam toen bij een open dag van ruimtelijk ordening en planologie aan de HTS Utrecht en dat vond ik meteen leuk. Het was een heel brede opleiding. Ik heb stage gelopen bij twee adviesbureaus die zich bezig hielden met ruimtelijke ordening. Dit was heel erg leerzaam.

Wat ben je na de studie gaan doen?
Ik heb daarna vier jaar bij een adviesbureau gewerkt, waar ik begon als planeconoom. Dit kan ik iedereen aanraden die in de ruimtelijke ordening aan de slag wil gaan. Heel veel ingrepen die we in de gebouwde omgeving doen, gaan uiteindelijk toch altijd over geld. Daarna ben ik als conceptontwikkelaar gestart bij projectontwikkelaar Johan Matser (heet nu Synchroon). Ik heb daar 8 jaar gewerkt als conceptontwikkelaar, gebiedsontwikkelaar en vastgoedontwikkelaar. Ze deden daar soms ook gekke en bijzondere dingen. Dat is wel in me blijven zitten. Je moet gewoon durven. Je kan best wel wat verschil maken als marktpartij, maar ook als gemeente. In 2008 ben ik begonnen als zzp’er. Momenteel werk ik voor de gemeente Amsterdam waar ik met name bezig ben met het Amstelkwartier in het stadsdeel Oost. Ook werk ik voor de gemeente Amersfoort. Als zzp’er kan je je soms best eenzaam voelen, omdat je geen vaste groep collega’s hebt. Daarom heb ik een soort netwerk opgericht met mensen die elkaar kunnen aanvullen. Ik ben nu met drie andere mensen samen. De één is een planeconoom, de ander werkt op het gebied van winkelplanning en winkelontwikkeling, ik zit in de gebiedsontwikkeling en de ander zit op de advisering van bedrijven. We vullen elkaar aan waar het kan, maar werken ook zelfstandig.

“Als zzp’er kan je soms best eenzaam voelen. Daarom  heb ik een netwerk opgericht van mensen die elkaar kunnen aanvullen waar nodig.”

Heb je een voorbeeld van een project dat jullie samen doen?
In de gemeente Stichtse Vecht hebben we een strategieontwikkeling gedaan voor de gemeente. Het was in Breukelen en betrof zaken als winkels, wonen en parkeren onder de grond. Echt een hoogstedelijk ambitieus project in een dorp. Door de crisis was dit helemaal vastgelopen. De gemeente wilde echter toch nog iets doen met de locatie. We zijn toen aan de slag gegaan door met alle verschillende stakeholders te gaan praten om te inventariseren of er überhaupt draagvlak was voor een project en wat de beschikbare financiële middelen waren. Uiteindelijk kwamen we terecht bij twee partijen die daar wel wat wilden gaan doen en op basis daarvan hebben we een plan gemaakt. Het was erg leuk om op die manier te werken. Daarnaast doe ik met diezelfde persoon nu een eigen ontwikkeling. We reden in Wageningen langs een oud postkantoor en zagen dat het te koop stond. We zijn plannen gaan maken en uiteindelijk hebben we een aannemer, een financierder en een afnemer van dat plan erbij gehaald. Als je als starter zzp’er wil worden, heeft het echt heel veel voordelen om je aan te sluiten bij een dergelijk netwerk. Je leert van elkaar, ik weet bijvoorbeeld ook niet alles.

Zou je wat kunnen vertellen hoe je concrete dingen uit je studie hebt kunnen gebruiken bij eventueel je eerste baan maar ook in je verdere carrière, al is je studie misschien wel al een tijdje terug?
Wat ik voornamelijk heb geleerd is dat ruimtelijke ordening nooit bestaat uit maar één onderdeel. Het is niet alleen maar planologie en berekeningen maken over hoeveel vierkante meters een supermarkt kan uitbreiden. Het heeft met meerdere aspecten te maken; met stedenbouw, met financiën, met bestuursrecht. Het is zo belangrijk om je bijvoorbeeld als geograaf heel breed te oriënteren. Het gaat niet alleen maar om dat ene stukje. Hoe past het binnen een gebied, wie zijn de mensen die het voor het zeggen hebben, hoe gaan de bewoners ermee om? Het is echt een samenspel.

Ik ben echt een doener, ik wil graag dingen oppakken.”

Heb je iets gemist in je studie?
Ik denk het eigenlijk niet. Wat wij toen al deden, en dat was erg leuk, dat noemden ze integrale projectoefeningen. We kregen dan een opdracht die bestond uit een locatie en een opgave. Iedereen moest vanuit verschillende vakdisciplines komen tot een ontwerp. Je leerde samenwerken en moest de verschillende belangen kunnen mixen. Ik ben echt een doener. Ik wil graag dingen oppakken. Ik had soms misschien wat dieper op de materie in willen gaan. Ik vind de ontstaansgeschiedenis van de ruimtelijke ordening heel interessant. Wij hadden toen de eerste nota van de ruimtelijke ordening en de tweede nota en dergelijke allemaal wel behandeld, maar echt de ontwikkeling en de geschiedenis ervan niet. Ik had hier graag meer van willen weten, want nu in mijn werk komt ik dat ook vaak tegen.

Deel II: Eigen bedrijf

Wat zijn jouw drijfveren geweest om een eigen bedrijf te beginnen?
Met name echt vrijheid. Tuurlijk komt er ook een stukje onzekerheid bij, maar ik wilde graag zelf bepalen dat ik alleen de dingen kan doen die ik leuk vind. Dat zie je ook aan de dingen die ik heb gedaan, ik heb best wel veel verschillende dingen gedaan. Het moet je ook liggen om zzp’er te worden, niet iedereen voelt zich hier prettig bij. Soms doe je ook dingen die minder leuk zijn, er moet namelijk ook gewoon geld verdiend worden. Over het algemeen heb ik tot nu toe echt alleen leuke dingen gedaan.

Amstelkwartier-1.jpg
Een van de projecten waar Bertus mee bezig is, is het Amstelkwartier bij de gemeente Amsterdam

Zou je iets kunnen vertellen over de projecten waar je nu mee bezig bent, in Amersfoort en Amsterdam?
In Amsterdam werk ik bij Grond & Ontwikkeling. Daarmee regel ik in feite dat alle kaders om te bouwen worden geregeld. Ik zorg ervoor dat er marktpartijen worden geselecteerd die uiteindelijk gaan bouwen. Daarnaast ben ik aanspreekpersoon voor alle externe partijen. Heel simpel gezegd ben ik een soort dealmaker, ik doe alles wat betreft geld en contracten. In Amersfoort ben ik met een heel ander type project bezig. Amersfoort heeft weinig uitbreidingsgebieden, dus er moet heel veel ingebreid worden. De gemeente Amersfoort heeft als beleid dat ze geen panden of locaties opkopen. Ze laten dit allemaal aan de markt over. Wanneer er een marktpartij komt om dit te doen, dan komen ze eigenlijk bij mij terecht. Ik zorg dan dat de ambities van de gemeente in de plannen komen. Dat is dus een heel andere rol weer. In Amsterdam kan ik ook veel meer op mijn strepen staan, maar in Amersfoort gaat het meer om samen de dingen voor elkaar krijgen. Het werk als projectmanager is dus echt heel afwisselend, hetgeen het heel leuk maakt.

“Het moet je echt liggen om zzp’er te worden,  niet iedereen voelt zich daar prettig bij.”

Wat is voor jou het allerleukste project dat je ooit hebt gedaan?
Ja, die weet ik wel. Ik ben daar ook heel erg trots op. Het was in Loenen aan de Vecht. Het plan was om 100 woningen te ontwikkelen. Het ging om projectmatige woningen, deze worden dus ontwikkeld door een projectontwikkelaar, en om losse kavels. Er was bedacht om een nieuwe Loenen aan de Vecht te maken. Het idee was dat het een eigentijdse buurt moest worden met de uitstraling van Loenen aan de Vecht. Elke kavel was anders en elke woning die gerealiseerd moest worden, zou er ook anders uit zien. Ik had dus te maken met allemaal kavelbouwers die allemaal iets anders wilden, maar in het projectmatige deel waren er ook vier verschillende architecten. Twee kwamen er uit België, eentje kwam er uit Breda en eentje uit Maastricht. Al die verschillende meningen waren zo’n puzzel. Er is uiteindelijk een resultaat uit gekomen waar ik echt heel trots op ben.

Loenen-1.jpg
Een impressie van het project in Loenen aan de Vecht.

Heb je ook wel eens minder leuke dingen meegemaakt in je werk of zaken die je misschien anders had willen doen?
Ik heb dat wel een aantal keer gehad. In Culemborg was er een keer een prijsvraag, die had ik gedaan voor een ontwikkelende bouwer. Er lag een mooi plan waar iedereen enthousiast over was. De crisis was toen al een beetje bezig maar iedereen ging ervanuit dat het wel goed kwam. Die bouwer kwam er op een gegeven moment toch niet helemaal meer uit, waardoor de stekker eruit getrokken werd. Dat vind ik echt heel jammer, ik geloofde echt in het project. Verder heb ik weinig slechte ervaringen gehad vanwege de crisis. Met name voor gebiedsontwikkeling is er een wat langere adem. In Veenendaal bijvoorbeeld is een project gewoon doorgelopen tot 2013/2014. We hadden daar geprognotiseerd dat we 200 tot 250 woningen zouden produceren, maar in de crisis zakte dat aantal in tot 50 woningen. Uiteindelijk is dat plan waar ik aan heb meegewerkt gelukkig gewoon uitgevoerd.

Deel III: Persoonlijke ervaringen

Waar zou je zeggen dat jouw kracht ligt in de verschillende dingen die je doet?
Mijn kracht zit hem in dat ik voor zowel marktpartijen als voor gemeenten heb gewerkt. Ik weet precies hoe een ontwikkelaar werkt en rekent, maar ik weet ook hoe een gemeente werkt. Je weet daardoor elkaars belangen goed te duiden, daar gaat het uiteindelijk om. Dat verbinden van die twee werelden is echt waar mijn kracht ligt. Een tweede sterk punt is dat ik heel veel baat heb gehad bij mijn financiële onderbouwingen. Doordat ik planeconoom ben geweest ben ik ook hierin thuis. Ik heb niet echt een beeld van wat ik in de toekomst nog zou willen doen. Ik laat meestal dingen gewoon een beetje op me afkomen. Ik heb heel veel woningbouw gedaan, maar ik zou wel graag een keertje gewoon echt iets anders willen doen in een ander segment waarin ik heel veel zou kunnen leren. Als iets een beetje standaard wordt, dan raak ik snel afgeleid.

“Mijn kracht ligt in mijn ervaring bij zowel private als overheidspartijen.”

Is er nog iets waar we het niet over gehad hebben wat je graag wil delen?
Nou, ik vond Veenendaal-Oost een heel mooi project. Er was gewoon een weiland en we hadden niets. Wat ik had bedacht was dat we een plan moesten maken dat crisis bestendig is. Wanneer het goed gaat met de markt moeten we het versneld kunnen uitvoeren en woningen kunnen maken maar wanneer het minder goed gaat, moeten we het snel terug kunnen dringen met in het achterhoofd dat de wijk gewoon door kan functioneren. Er is toen een concept gemaakt met allemaal eilanden, maar de ontwikkelaars vonden constant dat het beter kon. Ze wilden nog een keer een sessie doen om met een beter plan te komen. Uiteindelijk is hier precies hetzelfde plan uitgekomen. Dit wordt nu zo uitgevoerd, precies het plan dat ik in 2008 had bedacht. Er werd begonnen met een eiland en nu de markt aantrekt worden de anderen ook ontwikkeld.

Veenendaal-2
Het project in Veenendaal-Oost dat bestaat uit allemaal verschillende eilandjes.

Heb je nog tips voor mensen die nu nog aan het studeren zijn of die net zijn begonnen met werken?
Kijk vooral om je heen. Probeer niet te job-hoppen, want dat kan ook tegen je werken. Als je wat verder bent in je carrière, dan kan het wat gek overkomen als je overal maar een half jaartje hebt gewerkt. Probeer echter wel voor verschillende bedrijven of gemeenten te werken. Het vergroot je kennis enorm en geeft je meer inzicht in hoe dingen werken. Doe dit dus met beleid maar wees niet bang om een stap te maken om iets anders te gaan ontdekken, ook als je al ergens zit. Doe voornamelijk de dingen die leuk vindt en die bij je passen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.