Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenICA’s 30e internationale kartografische conferentie 14-18 december 2021 – Florence, Italië

ICA’s 30e internationale kartografische conferentie 14-18 december 2021 – Florence, Italië

Dinsdag 29 maart 2022Afbeelding ICA’s 30e internationale kartografische conferentie 14-18 december 2021 – Florence, Italië

Ondanks de pandemie heeft de ICA haar 30e internationale conferentie kunnen organiseren. Oorspronkelijk zou deze in juni 2021 plaatsvinden, maar door welbekende redenen werd deze verplaatst naar december. De conferentie is in een hybride vorm georganiseerd. Men kon zowel lokaal – in de fraaie renaissancestad Florence – als online deelnemen. Dit gold zowel voor de toehoorders als voor de presentatoren.

De opening in het Palazzo Vecchio.

Van de in totaal 630 deelnemers waren er 309 ter plaatse. De meeste deelnemers kwamen uit gastland Italië (59), gevolgd door Tsjechië (34) en de Verenigde Staten (33). Vanuit Nederland waren er slechts 6 deelnemers in Florence. De uitstekende faciliteiten van de universiteit dienden als decor voor het wetenschappelijke programma en maakten de hybride versie mogelijk.

ICA-conferenties verlopen, net als vele andere, volgens een traditioneel patroon: een officiële opening, de opening van de kaarttentoonstellingen, het wetenschappelijke programma, diverse bijeenkomsten georganiseerd door de commissies, en de sluiting. Daarnaast zijn er workshops georganiseerd door de commissies, vaak in de dagen voor aanvang van de conferentie. Minder gebruikelijk, maar voor ICA-conferenties traditie sinds 1999, is de oriënteringsloop. Zaterdagmorgen, na de avond van het traditionele conferentiediner, voltooide een twintigtal deelnemers deze loop in een park langs de rivier de Arno.

Eén van de zaaltjes van de universiteit had een fraai uitzicht op de Duomo van Florence.

Opening

De opening vond plaats in het Palazzo Vecchio, in een zaal met wand- en plafondschildering van Michelangelo. Verveling uitgesloten. Tijdens de opening werden twee Mannerfelt Gold Medals (de hoogste ICA-onderscheiding) uitgereikt aan respectievelijk de Duitse collega Ulrich Freitag, die enkele dagen na zijn negentigste verjaardag hiervoor persoonlijk naar Florence was afgereisd, en aan de Amerikaanse collega Alan MacEachren, die helaas geen kans zag persoonlijk aanwezig te zijn.

Inspirerende kaarten

De kaartententoonstelling was georganiseerd in het Italiaanse Geografische Militaire Instituut. 32 landen en geaffilieerde leden presenteerden samen meer dan 400 kartografische producten zoals atlassen, onderwijsproducten, kaarten op panelen en digitale producten. Het bezoek aan dergelijke tentoonstellingen is altijd zeer inspirerend omdat de meest innovatieve kaartontwerpen worden getoond. Helaas konden niet alle landen hun producten op tijd in Florence krijgen, deels door reisrestricties, quarantaines, of visaproblemen. Zoals altijd werden er ook weer prijzen uitgereikt aan de beste producten, beoordeeld door een vakjury. Prijzen werden ook toegekend in de Barbara Petchenik Competitie, waar 178 kinderen in diverse leeftijdscategorieën uit 32 verschillende landen hun kartografische kunsten vertoonden.

Opvallend bij de tentoonstelling was de hoeveelheid fysieke 3D-kaarten. Dit is de winnaar van een Map Award: een kaart van het Franse eiland La Réunion.

Presentaties

Het voordeel van de hybride benadering is dat het wetenschappelijke deel van het programma in zijn geheel kan worden teruggekeken via www.icc2021.net. De 563 presentaties, verdeeld over 80 sessies, zijn ook terug te vinden via het digitale programmaoverzicht www.icc2021.net/programme met links naar de diverse speciale conferentiepublicaties. Het gaat hierbij om de ICA-publicatiereeksen Advances of the ICA (bit.ly/ICAVolume3-2021), Proceedings of the ICA (bit.ly/ICAVolume4-2021) en Abstracts of the ICA (bit.ly/ICAVolume3-2021Abstracts). En daarnaast om twee speciale uitgaven van het International Journal of Cartography (Volume 7, Issue 3 (2021) en Volume 8, Issue 1 (2022)).

Er waren ook diverse speciale sessies, waaronder één voor nationale karteringsinstellingen. Bij de vele praatjes was een achttal kartografen uit Nederland betrokken. Het was ook mooi om te zien dat de MSc-Carto-opleiding (een initiatief van vier internationale universiteiten, waaronder de Universiteit Twente) goed vertegenwoordigd was; maar liefst 6 studenten presenteerden hun onderzoek.

De pandemie speelde ook een rol in de Barbara Petchenik competitie. Matvei Pilko uit Israël is de winnaar in de categorie 9-12 jaar.

Link met verenigde naties

Er waren twee keynotes die inhoudelijk gekoppeld waren aan de geografische en kartografische activiteiten van de Verenigde Naties, en die ook terug te kijken zijn. De eerste keynote werd gepresenteerd door Greg Scott met als titel ‘Cartography In An Age Of Digital Transformation’. De tweede keynote werd gepresenteerd door Menno- Jan Kraak met als titel: ‘Open Map Knowledge – ICA’s Contribution To The SDGs’. Deze laatste bouwde inhoudelijk voort op het recent verschenen boek ‘Mapping for a sustainable world’, dat ook in diverse andere sessies de nodige aandacht kreeg. De papieren versie van dit boek vonden alle deelnemers ter plaatse in hun conferentietas. De digitale versie is vrij beschikbaar.

ICA-Prijzen

Tijdens de sluitingsceremonie werden nog verschillende ICA-prijzen uitgereikt. De ICA Honorary Fellowship ging naar Georg Gartner (Oostenrijk – voormalig president), Vladimir Tikonov (Rusland – voormalig vicepresident en commissievoorzitter) en Lysandros Tsoulos (voormalig commissievoorzitter). Diplomas for outstanding services to ICA gingen naar Paola Zamperlin, Margherita Azzari en Gilberto Fumarola (het Italiaanse organisatiecomité) en naar Manuela Schmidt (Oostenrijk – ICA-webmaster).

Auteurs

Afbeelding voor Menno-Jan Kraak

Menno-Jan Kraak

Volledige biografie
Afbeelding voor Barend Köbben

Barend Köbben

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.    Gesponsorde berichten