Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Ik zie de energietransitie als de grootste opgave van mijn generatie’

‘Ik zie de energietransitie als de grootste opgave van mijn generatie’

Dinsdag 14 december 2021Afbeelding ‘Ik zie de energietransitie als de grootste opgave van mijn generatie’

Twee masters en een baan, Lou (23) doet het tegelijk. Ze rondt nu haar scriptie af voor de master Spatial Planning, en is inseptember begonnen aan een tweede master: Environment and Resource Management. Daarnaast werkt ze als onderzoeksmedewerker voor de Universiteit Utrecht aan een Europees project over de warmtetransitie.

“Tijdens de eerste master kwam alles uit de planologie aan bod: wonen, werken, infrastructuur, duurzaamheid’, vertelt Lou. ‘En toen merkte ik dat ik vooral in het laatste verder wilde. Het liefste binnen de energietransitie, dat zie ik als de grootste opgave van mijn generatie. Het voelt goed om daar mijn steentje aan bij te dragen.”

Europees leerproces

Haar scriptie gaat over een door de Europese Unie gefinancierd project, dat zich richt op de warmtetransitie in verschillende steden: Dublin, Rotterdam, Bilbao, Winterthur, Wenen, München en Bratislava. De Universiteit Utrecht is een van de onderzoekspartners van dit project, genaamd Decarb City Pipes 2050. De scriptie leverde haar uiteindelijk haar baan als onderzoeksmedewerker op, die ze nu naast haar tweede master invult.

“Sommige steden zijn al wat verder in de transitie om van fossiele brandstoffen af te komen, andere staan nog aan het begin”, legt Lou uit. “Het project is opgezet zodat steden van elkaar kunnen leren wat wel of niet goed werkt. Het is een Europees leerproces. Als onderzoekspartner schrijven wij meerdere papers die worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, en die natuurlijk tussen de steden worden gedeeld.”

Bestuurlijke kaders

Lou doet samen met haar scriptiebegeleidster onderzoek naar de rol van experimenten en bestuurlijke kaders binnen elke stad. Overal zijn andere projecten en initiatieven. In Nederland is er bijvoorbeeld het Programma Aardgasvrije Wijken, waarin het Rijk probeert om gemeenten en betrokken partijen zo goed mogelijk te ondersteunen in de aardgasvrije opgave. Lou kijkt welke beperkende en bevorderende factoren een rol spelen in elke stad. “We zitten nu in de fase waarin we alle beleidsstukken aan het doorploeteren zijn. Daarna volgen interviews met beleidsmedewerkers en andere betrokkenen.”

Aan het project werken veel verschillende mensen uit alle deelnemende steden mee. Onder andere beleidsmedewerkers en wetenschappers, maar ook ingenieurs die weten hoe het ‘onder de grond’ werkt, en hoe huizen aangesloten kunnen worden op een duurzame warmtevoorziening. De energieleveranciers mogen daarbij natuurlijk ook niet vergeten worden. “We proberen zo een heel breed plaatje van de situatie in elke stad te krijgen.”

Wetenschappelijk onderzoek

Lou wil graag een lans breken voor de wereld van het wetenschappelijke onderzoek. “Het is niet zo’n gangbare en populaire richting onder mijn studiegenoten, maar ik vind het juist erg leuk omdat je de diepte in kunt gaan met één onderwerp, en daar een expert in kan worden. Je kunt iets wat je interessant vindt tot op de bodem uitzoeken. En dat allemaal als onafhankelijk onderzoeker.”

Twee jaar geleden zou ook zij er anders over hebben gedacht, geeft ze toe. “Ik heb in mijn tussenjaar bij een ontwikkelaar gewerkt, dus toen kreeg ik een kijkje in de commerciële keuken. Daarnaast heb ik als onderdeel van de bachelor meerdere opdrachten bij gemeenten en provincies gedaan, dus ik heb ook wat van de overheid meegekregen. Dat beviel allemaal goed. Het is pas recent dat ik me op de onderzoekswereld heb gestort, en ik denk dat ik dat blijf doen. Ik hoop dat ik hierna een promotieplek kan bemachtigen, het liefst voor een onderzoek over de energietransitie.”

Lou studeerde sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht (UU). Daarna werkte ze een jaar bij een internationaal bedrijf op de Zuidas dat zonneparken ontwikkelt. Ze ging terug naar de schoolbanken in Utrecht voor de master Spatial Planning. Recent startte ze met een tweede master aan de Vrije Universiteit: Environment and Resource Management. Sinds augustus werkt ze voor de UU aan het Decarb City Pipes 2050 project.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.