Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenInnovatief NCG-symposium met Baarda Lecture

Innovatief NCG-symposium met Baarda Lecture

Zondag 1 december 2019

Op 21 november vond bij het ITC in Enschede het vierde NCG-symposium plaats. Het programma bestond uit de Baarda Lecture en 34 parallelsessies. In 2018 waren dat er 48 in Wageningen en in 2017 60 in Delft.

Het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica, NCG dus, had opnieuw Engels als voertaal. NCG-voorzitter Arnold Bregt (WUR) kon circa honderd deelnemers welkom heten. Hij vroeg hen om te beginnen met zijn buurman (soms buurvrouw) te bespreken wat de ‘topics’ zijn voor de komende vier jaar. De behoefte om dat daarna plenair te delen was niet groot, maar kunstmatige intelligentie en ‘inside building navigation’ sprongen eruit.

Baarda Lecture

Voor de Baarda Lecture was prof.dr.-ing.habil. Monika Sester van de Leibniz Universiteit uit Hannover gevraagd. Ze voelde zich vereerd te zijn gevraagd en haar titel was ‘Monitoring cities with modern sensors and analysis methods’. In Europa zag zij het klimaat en smart cities over het algemeen als aandachtspunten. Het thema ‘Internet of things’ met sensoren is niet alleen interessant voor stadsbesturen, maar ook voor burgers. Specifiek in Duitsland is de topper het ‘Digital Cabinet of the Federal Government’. In 50 minuten met 115 sheets kwam veel innovatiefs aan de orde: meestal met data van Hannover, maar soms ook van New York met nog meer verkeer. Door integratie van puntenwolken van diverse zaken en tijden, van vaste én beweeglijke zaken, werden automatisch veranderingen opgezocht (‘ray tracing’). Bij beweeglijke zaken kan dit ook het gedrag door de tijd zijn en syntheses van 3D-puntenwolken met de realiteit gaven boeiende syntheseplaatjes. Dat waren bijvoorbeeld ‘Seasonal images’ van zomer en winter op dezelfde plek. Bij een straatparkeerstudie werd zelfs tussen stilstaande auto’s een dito bergcontainer ontdekt. Herkenning van verkeersgedrag uit GPS werd ook een verworvenheid en 30% van het autoverkeer bleek ergens te zoeken naar parkeerplaatsen – uiteraard verschillen tuin- en binnensteden.

Haar laatste voorbeeld betrof het weer en dan vooral regen van tweets tot kaartweergaven. De samenvatting van professor Sester somde op dat er al veel sensors zijn, er veel dynamisch is, dat processen in de stad van groot belang zijn en veel data ‘input to learn from’ zijn. Een vraag is hoe burgers kunnen worden gemotiveerd om hun data voor het algemeen nut te laten gebruiken. Een vraag is ook of data moeten worden opgeslagen en zo ja, hoelang? Veel data zijn ook persoonlijk identificeerbaar en dus is privacy ook in een moderne stad ook een probleem. Aan het slot van de plenaire sessie bedankte prof.dr.ir. Arnold K. Bregt de vanwege zijn pensionering bij het Kadaster vertrekkende NCG-secretaris ir. Sieb R. Dijkstra. Een opvolger kon nog niet worden genoemd.

Parallelsessies

Van de 34 parallelsessies (van een kwartier) waren er 15 van de Universiteit Twente, waar het ITC toe behoort, 14 van de TU Delft, vier van WUR en één van NEO. Er werden er maximaal vier sessies tegelijk gehouden. Van de PhD-onderzoekspresentaties waren er maar enkele van Nederlanders. Toch kan bijvoorbeeld alleen al uit het blok ‘3rd Dimension’ wat worden doorgegeven van het ‘Amersfoort Experiment’ en de ook Nederlandse behoefte aan de 3D-Kadaster (PhD=Pholosophiae Doctor). Kaixuan Zhou sprak over dat Amersfoort 2010-2018 in zijn presentatie ‘LiDAR-guided Edgeaware Dense Matching on Multi-view Images for Creating a Up-to-date 3D City Model’. Zie ook de website [1]. Het 3D-model kwam uit BGT/BAG en LiDAR-puntenwolken. Konden door confrontatie veranderingen eerder alleen worden gedetecteerd als ze 50 m2 of meer betroffen, nu werd dat voor het eerst gereduceerd tot 2×2 m! Over ‘3D Cadastre within objects’ spatial development lifecycle’ in het blok ‘Crowd, citizen, assessment’ zou Eftychia Kalogianni spreken, maar professor Peter van Oosterom moest haar presentatie overnemen. Een sheet met veel 3D-gebruik van objecten toonde het contrast met de 2D-landadministratie. Waar alles 3D is, koop je het duurste ding in je leven in 2D, aldus een populaire samenvatting van Van Oosterom. Nu druipt het in de levensduur van een fysiek object nog van vele geïsoleerde fasen met eigen standaarden. Een 3D-BIM is het meest intelligent en wordt steeds meer gebruikt. Het belooft naast nieuwe acquisitietechnieken een bron voor hergebruik in de landadministratie te worden (BIM Legal Prototype). Het in revisie zijnde ISO 1952 Land Administration Domain Model speelt in het wereldwijde kadastrale lappendeken een grote instrumentele rol. Nederland is met een 2D-Kadaster nog geen uitzondering.

Samenvattingen van alle presentaties staan op de NCG-website [2]. Slot Volgend jaar zal er op het NCG-symposium weer de tweejaarlijkse Tienstra Award worden uitgereikt.

Referenties

Afbeelding voor Adri den Boer

Adri den Boer

Volledige biografie

Gesponsorde berichten