Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Inwoners weten zelf vaak het beste wat er speelt in hun buurt’

‘Inwoners weten zelf vaak het beste wat er speelt in hun buurt’

Woensdag 7 april 2021Afbeelding ‘Inwoners weten zelf vaak het beste wat er speelt in hun buurt’

Terwijl heel Nederland duimendraaiend de lockdown uitzat, vond Maartje (26) juist een nieuwe uitdaging. In januari begon ze als trainee bij het Traineeship Rivierenland, een samenwerking tussen zes gemeenten en een zogenoemde bedrijfsvoeringseenheid in West- Gelderland. De komende twee jaar gaat Maartje aan de slag voor drie verschillende gemeenten, op drie verschillende afdelingen.

Haar eerste opdrachtgever is de gemeente Zaltbommel, waar ze acht maanden aan een nieuw participatiebeleid gaat werken. “Net als in veel andere gemeenten wordt er in Zaltbommel al veel gedaan op het gebied van participatie, maar is het nog niet vertaald naar concreet beleid, afgezien van het onderdeel gebiedsgericht werken,” vertelt Maartje. “Vorig jaar werd er door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin werd opgedragen dat wél te doen, en aan die klus werk ik nu.”

De eerste weken bestonden vooral uit inlezen in het thema. “Onderwerpen als participatie en leefbaarheid spreken mij aan, ik heb er zowel mijn bachelor- als masterscriptie over geschreven,” vertelt Maartje, die wordt begeleid door een senior beleidsadviseur. “Dat ik die kennis nu direct in de praktijk kan toepassen, vind ik natuurlijk heel erg leuk.”

Speeltuin en buurthuis

Een van de voornaamste uitdagingen is het scheppen van duidelijkheid in het verwachtingspatroon van de inwoner naar de gemeente en andersom. “Heldere communicatie is een belangrijk onderdeel van het participatiebeleid,” stelt Maartje. “Voor de inwoners moet het duidelijk zijn bij welke persoon ze met een vraag terechtkunnen, of er budget is voor hun initiatieven en wat er mogelijk is binnen de bestaande wet- en regelgeving. Uiteraard is het dan ook aan de gemeente om te kijken hoe die hierbij kan helpen of ondersteunen.”

De gemeente hoopt daarmee de inwoners van Zaltbommel en omgeving te stimuleren om initiatieven op poten te zetten die bijdragen aan een betere leefomgeving, en hen beter te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. “Inwoners weten zelf vaak het beste wat er speelt in hun buurt,” vervolgt Maartje. “Het is niet alleen aan de gemeente om te bepalen of er geld moet worden vrijgemaakt voor een speeltuin, of hoeveel dagen in de week het buurthuis open moet zijn. Daarin hebben buurtbewoners een stem en het is belangrijk dat die wordt gehoord.”

Beeldschermparticipatie

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in tijden van corona. Naar het voorbeeld dat de gemeente wil stellen, werkt Maartje grotendeels thuis. “Onder normale omstandigheden zou ik de wijk ingaan, bijeenkomsten willen organiseren en mensen vragen naar hun mening en ideeën, maar dat gaat nu helaas niet,” vertelt Maartje, die voor het contact met de inwoner voorlopig is aangewezen op digitale ontmoetingen. “Mensen zijn toch meer op hun gemak als je daadwerkelijk in hun straat bent en ze opzoekt.”

Toch weerhoudt het thuiswerken Maartje er niet van dat ze zich volwaardig lid voelt van haar nieuwe werkgever. Daar draagt ook de opleidingsdag aan bij, die ze om de week bijwoont met de andere zes trainees van regio Rivierenland. “Tijdens een opleidingsdag volgen we trainingen en leren we bijvoorbeeld over de structuur van een gemeente en de functie van de raad. Daarnaast is er ruimte om met medetrainees te sparren over je ervaringen,” vertelt Maartje, die nog niet weet wat haar volgende opdracht zal zijn. “Als het goed is heb ik daar wel een stem in, maar het staat vast dat het bij een andere gemeente is. Dat maakt dit traineeship zo uniek.”

Maartje behaalde haar bachelor Sociale geografie aan de Universiteit Utrecht, waarna ze de masteropleiding volgde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na een jaar te hebben gewerkt als junior adviseur bij PLANTERRA, ging ze afgelopen januari aan de slag als trainee bij het Traineeship Rivierenland in Gelderland.

Auteurs

Afbeelding voor Kevin van Huët

Kevin van Huët

Volledige biografie