Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenJuryrapport Geo Prestige Award

Juryrapport Geo Prestige Award

Zondag 1 december 2019Afbeelding Juryrapport Geo Prestige Award

De vakjury selecteerde dit jaar Ad van der Meer, Dzenita Murguzovic en Niene Boeijen als genomineerden. Uit die selectie heeft de geocommunity in Nederland webkartograaf Niene Boeijen als winnaar gekozen.

Juryrapport

‘Voor de Geo Prestige Award 2019 heeft de geocommunity in Nederland een twaalftal personen en organisaties voorgedragen. Deze twaalf hebben volgens hun supporters allemaal iets bijzonders voor het vakgebied gedaan. Het was de mooie taak van de vakjury drie personen even nader uit te lichten, zodat het publiek een definitieve winnaar aan kon wijzen.

De vakjury, dit jaar bestaande uit Victor Jetten (winnaar 2018), Koos Krijnders en Erik Meerburg, heeft uit de inzendingen een keuze gemaakt en drie personen genomineerd voor de Geo Prestige Award. In willekeurige volgorde zijn dit Ad van der Meer, Dzenita Murguzovic en Niene Boeijen.

Niene Boeijen heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden door haar geo-werk, dat zich afspeelt op het grensgebied van techniek en kunst. Met een enorme technische vaardigheid maakt zij de mooiste web(kaart)applicaties. Daarnaast zet zij zich in voor de externe verspreiding van het vakgebied. Onder andere als organisator van de Maptimeactiviteiten in Amsterdam en Utrecht, maar ook door het geven van inspirerende presentaties en workshops op (inter) nationale conferenties en congressen.

Ad van der Meer is zijn hele carrière actief geweest met geo. Als verantwoordelijke voor de inwinning van de basisinformatie van de gemeente Amsterdam heeft hij uiteraard zijn stempel gedrukt op de gemeentelijke geodata en daarnaast is hij ook jarenlang redacteur van het blad Geo-Info geweest. Tekenend is dat zijn nominatie komt van andere GIN-bestuurders, dat zegt wat moois over zijn inspanningen, juist ook voor de vereniging.

Dzenita Murguzovic is om een heel andere reden genomineerd. Zij staat symbool voor de stille krachten die talloze organisaties helpen te komen waar ze zijn. Het is dan ook niet voor niets dat zij is genomineerd door haar klanten: de mensen die zij verder heeft geholpen. Ze roemen haar vakkennis, de manier waarop ze de techniek weet in te richten voor de processen en de manier waarop ze de mensen die ermee gaan werken ondersteunt. De kurk waar geo in Nederland op drijft.’

Over Niene Boeijen

In haar werk als webkartograaf bij Webmapper is Niene bezig met de laatste technologieën op het grensvlak van web, geo-analyse en kartografie. Een kaart is niet alleen informatief, maar mag ook aantrekkelijk en kunstzinnig zijn, vindt ze. De afgelopen jaren heeft ze Maptime meet-ups georganiseerd in Amsterdam en Utrecht. Daarnaast heeft ze lezingen en workshops gegeven bij verschillende geo-gerelateerde opleidingen op (inter-)nationale bijeenkomsten en bij overheidsorganisaties.’