Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenKaarten waar geografen van smullen

Kaarten waar geografen van smullen

Maandag 22 oktober 2018Afbeelding Kaarten waar geografen van smullen

Geografie en cartografie vormen een bijzonder goed huwelijk. Dat blijkt niet alleen uit de talloze verhalen van geografen, zoals Falco, Wouter en Marijke. Maar bijvoorbeeld ook uit de populariteit van de Scratch Map, die in het huis van menig geograaf aan de muur hangt. Daarnaast zijn vrijwel alle geografen tijdens hun studie al eens in aanraking gekomen met het verwerken van ruimtelijke informatie in GIS. Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan. Maar één ding is zeker: de eerste geograaf die verveeld naar een kaart tuurt moeten wij nog tegenkomen… Daarom hebben we een aantal interessante kaarten op een rij gezet.

The True Size

Het weergeven van het ronde oppervlak van de aarde op een platte kaart zorgt voor een onvermijdelijke vertekening. Er bestaan daarom verschillende projectiemethoden om kaarten weer te geven, allen met een andere vorm van vertekening.  Een veelgebruikte kaartprojectie is de Mercatorprojectie, maar het nadeel van die weergave is het vertekende beeld in de richting van beide polen. Daardoor lijkt Groenland vaak groter dan heel Europa en is Antarctica een soort supercontinent.

The True Size houdt rekening met de vertekening in de Mercatorprojectie, door weer te geven welke vertekening er optreedt als een land op een andere breedtegraad zou hebben gelegen. Zo wordt de enorme omvang van Indonesië nog duidelijker als je het naar de plek van Europa sleept en stelt Nederland op de Mercatorkaart al helemaal niks voor als het op de evenaar zou hebben gelegen. Tip: Gebruik het kompas linksonder om landen te draaien.

Travic

OV-apps als 9292 en de reisplanner van de NS zijn behoorlijk accuraat in het weergeven van reisroutes met het openbaar vervoer en mogelijke vertragingen. Aan de hand van dergelijke online beschikbare data heeft Travic het wereldwijde openbaar vervoer gevisualiseerd. Alle bussen, treinen, trams, metro’s en veerponten bewegen als bolletjes over de kaart. Hoewel de kaart van Travic niet volledig realtime is, biedt het zeker een interessant inkijkje in de logistieke bewegingen van het openbaar vervoer. Tip: Klik op de pijltoetsen onderin om de tijd te versnellen of te vertragen.

Travic laat zien hoe het het openbaar vervoer zich onder andere door Nederland beweegt. Trams, treinen, metro’s en bussen worden weergegeven als bewegende bolletjes op de kaart. Bron: Travic.

Leefbaarometer

Ook overheden maken gebruik van cartografie, bijvoorbeeld om (ruimtelijke) informatie over te brengen aan haar burgers. De Leefbaarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is slechts één van de talloze voorbeelden waarbij resultaten van overheidsonderzoek zijn gevisualiseerd. De Leefbaarometer toont aan hoe leefbaar de Nederlandse steden, wijken en buurten zijn. Dat gebeurt op basis van honderd indicatoren, zoals het aantal nabije voorzieningen en groen in de buurt, maar ook het aantal inbraken en de geluidsoverlast in de buurt. Tip: Zoom in om de leefbaarheid van je eigen buurt te bekijken.

Before the Flood

Nederland staat als geen ander land bekend om de strijd tegen het water. Before the Flood benadrukt maar weer eens dat die eer niet onverdiend is. De kaart laat zien welk effect de opwarming van de aarde zal hebben op het niveau van de zeespiegel. Vooral Nederland, gebieden rondom de Kaspische Zee en delen van Zuidoost-Azië zullen de gevolgen ervan ondervinden blijkt uit deze interactieve kaart.

LocalFocus

Een enigszins vreemde eend in de bijt in dit lijstje is LocalFocus. Waarom? LocalFocus is  geen kant-en-klare kaart die onder je neus wordt geschoven, maar een tool waarmee je heel eenvoudig zelf kaarten kunt maken. Het zou kunnen dat de huisstijl je bekend voorkomt, want onder andere de NOS maakt gebruik van het programma om zijn artikelen van ruimtelijke informatie te voorzien. Studenten kunnen met hun studentenmailadres gratis een account aanmaken. Zo geef je met heel weinig moeite je scriptie, paper of essay een behoorlijke upgrade.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.