Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenMet de GrowApp volg je de natuur met timelapsefilmpjes

Met de GrowApp volg je de natuur met timelapsefilmpjes

Dinsdag 1 december 2020Afbeelding Met de GrowApp volg je de natuur met timelapsefilmpjes

Met de App GrowApp maak je time-lapsfilmpjes van een specifieke plek of natuurobject in je omgeving. Door elke week op dezelfde plaats een foto te nemen, wordt zichtbaar hoe de natuur door de tijd (seizoenen en jaren) verandert.

Focussoorten.

Voor welk probleem is deze geo-app een oplossing?

Met het maken van foto’s help je wetenschappers die het effect van klimaatverandering op de natuur bestuderen. Daarnaast is het natuurlijk vooral leuk om de natuur in je eigen omgeving te volgen. Ook zorgt het ervoor dat je naar buiten gaat en even beweegt. GrowApp wordt ook ingezet in het onderwijs om kinderen meer te betrekken bij de levende natuur om hen heen. Hiervoor is een lesprogramma ontwikkeld. Voor het lesprogramma wordt meer op specifieke boomsoorten gericht, de zes focussoorten, zie de afbeelding hierboven.

Afbeelding 1 – Registreren
Afbeelding 2 – Foto-locaties-zoom.
Afbeelding 3 – Foto.

Wat doet het? Hoe werkt het? Top en tip…

Als je de GrowApp start, begin je op het scherm met de fotolocaties. Je kunt de foto’s ook in de GrowApp webapplicatie op je computer bekijken. Daar kun je de fotolocaties filteren op periode, focussoorten en zoektermen. Je kunt je in de app registreren (afbeelding 1), maar dat is voor de werking wellicht niet nodig.

Op de locatie waar je de tijdreeks wilt maken, zoek je een herkenningspunt (derde stoeptegel, paaltje, etc.) dat je makkelijk terug kunt vinden. Vervolgens klik je op de ronde blauwe fotoknop rechtsonder in het scherm en maak je de gewenste foto door op de ronde witte fotoknop midden onder in het scherm te klikken. Na het aanvullen met hashtags (#) voor eigen of de focussoorten, klik je op de ronde blauwe knop met pijl naar rechts rechtsonder in het scherm. Nu wordt de foto gepubliceerd en is beschikbaar voor anderen.

Op elk moment kan aan een fotolocatie een nieuwe foto toegevoegd worden als je voldoende in de buurt van die locatie bent. Open de fotolocatie en klik op de ronde blauwe fotoknop met het plusteken. De eerste foto uit de reeks wordt vervolgens half doorzichtig in het scherm getoond met daar overheen het huidige beeld. Probeer de nieuwe foto zo goed mogelijk op de doorzichtige foto te plaatsen. Vervolgens druk je op de fotoknop om de foto toe te voegen.

Als tip zou ik nog willen meegeven dat je de foto elke week op een bepaalde dag en tijdstip kunt maken. Als je vroeg of juist laat bent in de dag, dan kan het zijn dat je in de winter in het donker fotografeert. De top gaat uit naar de uitlijnfunctie. Door het half doorzichtig tonen van de eerste foto was het heel makkelijk om dezelfde beeldhoek te kiezen en de foto’s goed over elkaar heen te laten vallen. Van te voren hadden we goed op een duidelijk herkenbaar punt gelet. Nu maar hopen dat niemand het paaltje uit de berm rijdt.

Achtergrond

De app is gratis voor Android en iOS en is ook beschikbaar als website in de browser via: https://growapp.today/. In de Google Play Store krijgt GrowApp gemiddeld een rating van 3.8 uit 5 voor 22 recensies. De app heeft 5000+ installaties. De informatie is voor het laatst bijgewerkt op 29 januari 2020 maar onduidelijk is of van dan ook de laatste versie is. Voor de iPhone en iPad is geen rating in de store beschikbaar. De laatste versie is 1.019 van 18 juli 2019.

Leuke app

Ik was eigenlijk verbaasd dat de GrowApp maar zo weinig gebruikt wordt. Bij een hackathon voor het volgen van een kruidenrijk grasland werd het als voorbeeldconcept aangehaald. Hopelijk zien meer mensen dit als gewoon een leuke app om te gebruiken of juist om een bijdrage aan de wetenschap te leveren.

Afbeelding voor Inge La Rivière

Inge La Rivière

Volledige biografie

Gesponsorde berichten