Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Milieu en infrastructuur zijn vraagstukken waar veel kansen liggen’

‘Milieu en infrastructuur zijn vraagstukken waar veel kansen liggen’

Vrijdag 18 juni 2021Afbeelding ‘Milieu en infrastructuur zijn vraagstukken waar veel kansen liggen’

Studenten bezitten veel verse kennis die binnen de muren van de universiteit blijft. In Groningen is een oplossing gevonden om dit jonge potentieel te benutten: STUDENT-labs. Via dit platform voeren studenten grote en kleine klussen uit voor het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden. Peter (23) werkt er sinds vorige zomer naast zijn master. “Onder begeleiding van professionals leveren we voordelig en snel advies.”

STUDENT-labs is een samenwerking tussen studenten van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. De studenten worden actief gecoacht door het team van RIO Projects, een advies- en managementbureau uit Groningen.

Challenge Lab

Peter maakte kennis met het platform door mee te doen aan een Challenge Lab waarin een praktijkcasus aan de deelnemers werd voorgelegd. Hij haalde een gedeelde eerste plaats met zijn team. “Het ging om een hotel dat energieneutraal moest zijn”, vertelt hij. “We ontworpen een gebouw dat deels onder de aardbodem zat, waardoor het minder hitte verloor in de winter en koeler bleef in de zomer.”

Na dit succes bleef Peter gemiddeld tien uur voor STUDENT-labs werken. Nu organiseert hij zelf de Challenge Labs en zit hij in de studentenraad. Samen met een collega kijkt hij hoe de organisatie steeds beter kan functioneren en wat daarvoor nodig is. Dat wordt belangrijker omdat er nieuwe opdrachten zijn binnengehaald en het aantal medewerkers in de laatste maanden is verdubbeld.

Leefbaarheid

Andere klussen zijn er ook, zoals een grote opdracht in samenwerking met twee professoren. “We onderzoeken het onderwijs en de leefbaarheid in de gemeente Eemsdelta”, zegt Peter. “Daar wordt een nieuwe schoolcampus gebouwd en we kijken hoe de kwaliteit van het onderwijs nu is en wat de nieuwe campus voor effect heeft op de regio. Wat dat zo leuk maakt, is dat we de omgeving en de bewoners goed leren kennen. We nemen enquêtes en interviews af bij beleidsmakers, leerlingen en ouders.”

Kweekvijver

Door de samenwerking met onderwijs, overheid en bedrijfsleven krijgen de studenten al veel mee van het werkende leven. Peter noemt het een kweekvijver. “Je krijgt kansen om werkervaring op te doen en een goede start te maken van je carrière. Het is een groeimogelijkheid naast je studie. Je kunt je nu alvast laten zien.”

Toch staat voor Peter nog niet vast wat zijn vervolgstap wordt. Hij volgt nu de master Environmental and Infrastructure Planning en moet nog een paar vakken afronden en zijn scriptie schrijven. “Milieu en infrastructuur zijn vraagstukken waarvoor veel kennis nodig is en waar veel kansen liggen. Daar zou ik me graag voor inzetten. Of ik dat liever doe vanuit de overheid, de politiek of het bedrijfsleven, dat weet ik nog niet.”

Peter behaalde zijn bachelor Spatial Planning and Design aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nu volgt hij de master Environmental and Infrastructure Planning. Hij liep in 2019 stage bij ontwerpbureau De Zwarte Hond en sinds september 2020 werkt hij voor STUDENT-labs.

Auteurs