Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenOmmetje

Ommetje

Dinsdag 1 september 2020Afbeelding Ommetje

Nu, in coronatijd, is het nog belangrijker geworden om goed voor jezelf te zorgen. Het is zo makkelijk om uren door te werken zonder te bewegen en dat is niet alleen niet goed voor je conditie. Door te bewegen houd je je hersenen gezond. Hiervoor heeft de Hersenstichting een app laten ontwikkelen: Ommetje.

Ik had de Ommetje-app al enige tijd op het oog na berichten op LinkedIn, omdat ommetje voor mij klinkt als een gelopen route. Ik ging ik er vanuit dat er gebruik werd gemaakt van geo-informatie, de voornaamste voorwaarde om toegang tot deze rubriek te krijgen. Eerder (15 februari) kon ik Ommetje niet gebruiken omdat in het registratieproces bleek dat ik alleen mee kon doen als betalend team, bijvoorbeeld als mijn werkgever zich financieel aan het platform zou verbinden. Ik heb Ommetje toen niet onderzocht op de geo-eigenschappen.

Vanwege corona is een campagne gestart waarbij de Ommetje-app gratis toegankelijk is gemaakt en kan de app vrij geïnstalleerd worden op een Android of iPhone smartphone. Vooralsnog kan de app gratis gebruikt worden tot 1 september 2020. Het doel van de campagne is om iedereen te activeren om door de dag heen meer te bewegen en meer bewustwording rondom hersengezondheid bij te brengen. Via de app verleidt Erik Scherder (hoogleraar Neuropsychologie en ambassadeur van Ommetje) ons om dagelijks een ommetje van minimaal 20 minuten te maken.

Wat doet Ommetje en hoe werkt het?

Bij de eerste indruk van de app werd niet direct duidelijk dat geo-informatie daadwerkelijk een rol speelt. De app geeft soms in de terugkoppeling aan dat een ommetje actief gelopen is, wat een extra punt oplevert, en mijn aanname is dat dit met de locatiefunctionaliteit bepaald wordt. Uit de rechten die je Ommetje geeft, blijkt dat deze toegang heeft tot de volgende locatiegegevens:
  • Approximate location (network-based);
  • Precise location (GPS and network-based);
  • Access extra location provider commands.

De Ommetje-app is daarmee een geo-app.

Na het installeren en registreren is het gebruik heel eenvoudig. Bij het openen van de app klik je op de knop ‘Ik ga een Ommetje lopen’. De app geeft daarna aan dat je aan het lopen bent en vraagt je je telefoon te locken en van je omgeving te genieten. Tijdens het ommetje wordt de tijd en activiteit geregistreerd. Wanneer je klaar bent, druk je op de stopknop en kun je je Ommetje delen. Vervolgens krijg je nog eventueel gewonnen medailles, je score, een hersenweetje en je ranking in beeld. Het beeld van de ranking is visueel in een landschap geplaatst als een weg omhoog naar het volgende level. Bij het bereiken van het volgende level ‘loop’ je virtueel in een nieuw landschap.

Een ommetje moet minimaal twintig minuten duren. Wil je eerder stoppen dan krijg je de keuze om door te lopen of echt te stoppen. In geval van het laatste wordt je ommetje niet geregistreerd. Wil je langer dan 55 minuten lopen dan wordt dat ook niet geregistreerd. Het startscherm biedt naast de startknop toegang tot de ranglijst met uitleg over de punten (XP, Experience Points), de te behalen medailles, statistieken als aantal ommetjes, totale tijd, huidige reeks en langste reek, je eerder gelopen ommetjes en een mogelijkheid om te doneren. Helaas is er geen kaartje waar je je Ommetjes gelopen hebt. Bij de enquête over verbeterpunten heb ik dat als wens aangegeven.

Voor welk probleem is deze geo-app een oplossing?

De Hersenstichting maakt heel duidelijk waarom je deze geo-app zou moeten gebruiken, namelijk: meer bewegen voor gezonde hersenen. Ommetje stimuleert gebruikers om te blijven deelnemen door gaming elementen als medailles, levels en ranking (competitie). Ook kunnen extra punten verdiend worden voor actief lopen, delen van de campagne op social media en door opeenvolgende dagen te lopen.

Andere fitnessapps herinneren je er ook aan dat het alweer even geleden is dat je de app gebruikte. Door juist elementen die een positieve bijdrage kunnen hebben op een blijvende gedragsverandering te belonen wordt dit extra gestimuleerd. Verder geeft de app bij ieder ommetje een ‘hersenweetje’ met informatie die meer inzicht geeft in hoe ik mijn hersenen gezond kan houden. Daarmee onderscheidt de app zich van reguliere fitnessapps.

Interessante data?

Zelf vind ik de competitie met anderen niet zo belangrijk en wil ik liever persoonlijke doelen stellen, zodat ik alleen van mezelf hoef te winnen. Dat heb ik in de enquête aangegeven. Verder lijkt het mij interessant om de geoinformatie (anoniem) te analyseren. Waar loopt Nederland zijn ommetjes en maakt het nog uit of dat een kort ommetje is of een lang?

Achtergrond

De app is ontwikkeld door Better Together Agency, Little Chicken Game Company en Canvas Heroes in opdracht van de Hersenstichting. De app is gratis beschikbaar voor Android (versie 4.1 en hoger) en iPhone (iOS 9.0 of nieuwer). In de Google Play Store krijgt Ommetje gemiddeld een rating van 3,2 uit 5 voor 159 recensies. De iPhone app krijgt gemiddeld een rating van 4,2 uit 5 voor 67 beoordelingen. Er zijn sinds de introductie van versie 1.0 in januari dit jaar regelmatig updates gedaan. De laatste versie 2.2.5 is van resp. 24 en 25 juni 2020 voor Apple en Android.

Afbeelding voor Inge La Rivière

Inge La Rivière

Volledige biografie

Gesponsorde berichten