Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenOpen data en nieuwe bestuursleden vullen de nieuwjaarswebinar

Open data en nieuwe bestuursleden vullen de nieuwjaarswebinar

Vrijdag 26 maart 2021Afbeelding Open data en nieuwe bestuursleden vullen de nieuwjaarswebinar

Vorig jaar zaten we met meer dan zestig deelnemers in een klein zaaltje, tijdens de ‘Geo en Machine Learning Nieuwjaarsborrel’ in Zwolle. Dit jaar werd er – geheel coronaproof – een nieuwjaarswebinar georganiseerd, zoals gebruikelijk in combinatie met een interessant thema: Beeldmateriaal5 (BM5). Erik Nobbe, programmamanager Beeldmateriaal bij Het Waterschapshuis, en Matthijs van Til, eigenaar van het bedrijf Readar, hebben hier invulling aan gegeven.

Elbert de Hon: “ Vanuit mijn MGI (GIS)-achtergrond van de Wageningen Universiteit weet ik dat dit vaak voor thesisonderzoeken erg interessante data zijn voor vegetatie-indices.”

Opname van de nieuwjaarswebinar.

Met een vraaggesprek werden de verschillende aspecten van BM5 behandeld. De hoge resolutie luchtfoto’s worden vanaf 2021 volledig landsdekkend ingewonnen met een resolutie van 7,5 cm, en bovendien met open data-rechten aangeboden. Het lageresolutiebestand blijft onveranderd (25 cm zomeropname met infraroodband). Door de resolutie van 7,5 cm wordt straatmeubilair beter zichtbaar, zoals zitbankjes. Ten opzichte van eerdere Beeldmateriaal-projecten is de overlap in inwinning verhoogd van 60 naar 80 procent. Voor het berekenen van een hoogtemodel uit luchtfoto’s is dit een grote verbetering.

Afbeelding erik-en-carline
Afbeelding erik-en-matthijs

Vragenronde

In de chat werden allerlei vragen gesteld. Jeroen Leusink, technisch manager van Beeldmateriaal bij Het Waterschapshuis, was gelukkig aanwezig als moderator. Hij kon zelf wat vragen beantwoorden en er een aantal doorspelen aan Erik en Matthijs.

Al met al een leuke manier om elkaar toch te ontmoeten. Carline Amsing, bestuurslid GIN, gaf bij de start een korte introductie en stelde de twee nieuwe kandidaat-bestuursleden voor: Erik Nobbe en Peter Kaspers (Aeres Hogeschool) mogen zich alvast gaan inzetten voor onze vereniging. Carline en Erik sloten de nieuwjaarswebinar af met een aantal praktische verenigingsmededelingen, om vervolgens te proosten op het nieuwe jaar.

Auteurs

Afbeelding voor Carline Amsing

Carline Amsing

Volledige biografie

Gesponsorde berichten