Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenSim City in het echt: 7 interessante geplande steden

Sim City in het echt: 7 interessante geplande steden

Maandag 11 maart 2019Afbeelding Sim City in het echt: 7 interessante geplande steden

Steden ontwikkelen zich op verschillende manieren. Zo kenmerken sommige steden zich door een sterke padafhankelijkheid: de situatie waarin keuzes en gebeurtenissen in het verleden bijdragen aan het ontwikkelpad voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam als havenstad. Of Eindhoven als technologische hub door de oprichting van Philips. Andere steden – zoals Almere en Lelystad – kennen als geplande steden weer een heel andere ontwikkeling. Grote wijken worden voor de bouw zorgvuldig gepland en ze worden dikwijls verweten weinig uit te stralen. Maar daar denkt een geograaf natuurlijk anders over. Een geplande stad is immers toch een beetje Sim City in het echt. Een goede reden om wat interessante – en wellicht wat minder bekende – geplande steden op een rijtje te zetten. Welke steden kende je al?

Naypyidaw, Myanmar

Een vrij recent gebouwde en geplande stad is Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar. De reden voor de bouw van een nieuwe hoofdstad blijft tot op de dag van vandaag een beetje onduidelijk, maar de strategische ligging in het centrum van het land lijkt de meest aannemelijke reden. In 2002 werd begonnen met de bouw. Hoewel Naypyidaw in 2012 helemaal afgerond had moeten zijn – voor zover een stad überhaupt ‘af’ kan zijn – wordt er vandaag de dag nog steeds veel gebouwd. Overigens erkent niet ieder land Naypyidaw als hoofdstad: voor de Europese Unie, België en de Verenigde Staten is dat nog steeds Yangon. Daarnaast hebben veel andere landen hun ambassade nog gevestigd in Yangon.

Astana, Kazachstan

Een van de meest bizarre geplande steden is de hoofdstad van Kazachstan: Astana, wat in het Kazachs ook letterlijk ‘hoofdstad’ betekent. Astana is het kindje van Noersoeltan Nazarbajev, sinds jaar en dag de president van Astana. Hij nam de Japanse architect Kisho Kurokawa in de hand om een compleet nieuw stadscentrum te bouwen naast het al bestaande dorp dat destijds Akmola heette. In 1997 werd Astana officieel de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Een geslaagd project? In ieder geval interessant. Bizarre gebouwen wisselen elkaar af met wijdse openbare ruimten; Astana komt misschien nog wel het dichtst in de buurt bij de stad die je in Sim City bouwde.

Het stratenpatroon van Sun City (dat later in dit artikel besproken) is van bovenaf duidelijk zichtbaar. Bron: Wikimedia Commons.

Noida, India

Sommige steden zijn zó gepland, dat zelfs de naam een beetje kunstmatig aanvoelt. Het Indiase Noida is de afkorting van New Okhla Industrial Development Authority. Noida is een voorstad van New Delhi, dat overigens ook deels een geplande stad is. Het is een prima plek om de hectiek en viezigheid van de Indiase hoofdstad even te ontvluchten, want Noida is de meest groene stad van het land. Bijna vijftig procent van de oppervlakte bestaat uit parken en beplanting.

Sun City, Amerika

Een stad speciaal voor ouderen? Het bestaat in Amerika. In Sun City kun je alleen een huis kopen als je 55 jaar of ouder bent. De stad is een populaire bestemming voor sunbirds, veelal gepensioneerden die tijdens de koudere maanden verhuizen naar de zuidelijkere gelegen en warmere gebieden. Wat dat betreft is alleen de naam van de stad al gepland om de juiste doelgroep aan te trekken. Vanuit bovenaf lijkt het net of er een ufo is geland op de plek van Sun City; delen van de stad zijn goed te herkennen aan het ronde stadspatroon.

Naamloze hoofdstad, Egypte

Een geplande stad die nog niet eens een naam heeft is de nieuwe voorgestelde hoofdstad van Egypte. Hoewel er veel onduidelijkheid bestaat over de hoe’s en wat’s, is het de bedoeling dat een nieuwgebouwde stad in de woestijn Caïro moet gaan vervangen. De plannen zijn ambitieus en kunnen niet bij iedereen op goedkeuring rekenen. Zo stellen experts dat het geld beter kan worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van Caïro en het vlot trekken van de Egyptische economie. Een van de geruchten is dat de nieuwe hoofdstad ’s werelds eerste stad wordt waar je niet meer met contant geld kunt betalen. Ondanks de onduidelijkheden zou de stad op korte termijn moeten worden ingewijd.

Ook La Plata is van bovenaf duidelijk te herkennen. Bron: Wikimedia Commons.
Een maquette van Welthauptstadt Germania, een idee van Adolf Hitler dat nooit werd uitgevoerd. Bron: Wikimedia Commons.

Germania, Duitsland

Een stad die er gelukkig nooit kwam is Germania (foto linksboven). Of anders, en niet geheel verrassend: Welthauptstadt Germania – Wereldhoofdstad Germania. Het is wellicht niet het meest bekende verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, maar zeker voor geografen wel extra interessant. Onder zijn leiding had Adolf Hitler enorme plannen om Berlijn te transformeren tot een stad die van alle moderne gemakken zou zijn voorzien. Hij stelde zijn eigen architect Albert Speer aan om de ontwerpen aan te leveren, waarna Germania moest worden gebouwd zodra de oorlog zou zijn gewonnen door de Duitsers. Dat gebeurde niet en het plan viel in duigen. Naast Germania waren er nog vier steden aangewezen als zogenoemde Führerstadt – steden die een enorme planologische verandering zouden ondergaan: Linz, München, Hamburg en Neurenberg.

La Plata, Argentinië

Een wat ouder voorbeeld van een geplande stad is de Argentijnse stad La Plata (foto rechtsboven). De stad werd in 1880 gebouwd om Buenos Aires te vervangen als provinciehoofdstad. Buenos Aires bleef natuurlijk fungeren als nationale hoofdstad. De geplande stad is in Zuid-Amerika een vrij uniek concept. Vooral Azië en Europa grossieren met geplande steden. Net als Sun City is La Plata vanuit het vliegtuig niet lastig te herkennen: de stad kent vier hoofdstraten en twee diagonale straten die de stad doorkruisen. Lekker overzichtelijk.

Omslagfoto: Eigen foto van Astana, Kazachstan, met het presidentieel paleis op de achtergrond.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.