Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenSociale geografie in Nederland: bij welke universiteiten kun je terecht?

Sociale geografie in Nederland: bij welke universiteiten kun je terecht?

Maandag 25 maart 2019Afbeelding Sociale geografie in Nederland: bij welke universiteiten kun je terecht?

De inschrijfdeadline van 1 mei voor het nieuwe studiejaar nadert met rasse schreden. Voor veel (toekomstige) geografiestudenten hét moment om de knoop door te hakken wat betreft de studiekeuze of vervolgstudie. Kies je voor een specifieke studierichting? Of weegt de sfeer in de studiestad toch net wat zwaarder? Om je een beetje op weg te helpen – of als je gewoon nieuwsgierig bent – hebben wij vast op een rijtje gezet waar je sociale geografie kunt studeren en welke specialismen je waar kunt vinden. Wat mis je nog?

Universiteit Utrecht

De universiteit met jaarlijks de grootste aanwas aan geografen is de Universiteit Utrecht. Afgelopen jaar volgden 754 studenten de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie. Naast de meer bekendere tracks binnen de studie, zoals economische geografie of stadsgeografie, kun je je tijdens de bachelor in Utrecht ook specialiseren als regionaal en cultureel geograaf. Je leert dan onder andere hoe regio’s zijn ingebed in een bredere context en welke samenhang er bestaat tussen de inrichting van een regio en bijvoorbeeld de economie, bevolking en cultuur.

Als je op zoek bent naar geografische masters in Utrecht: Economische Geografie is een populaire en goed aangeschreven master. Ben je liever op een technischere manier bezig met geografie? Dan is de GIS-master, ook wel GIMA genoemd, misschien wat voor jou. In samenwerking met de universiteiten in Twente, Delft en Wageningen biedt de Universiteit Utrecht een tweejarig programma aan waar je alles leert over het werken met geografische informatiesystemen. Heb je de ambitie om in de toekomst voor de klas te staan? Dan is de opleiding Geografie: educatie en communicatie je misschien wel op het lijf geschreven.

Hier vind je meer over de bachelor Sociale Geografie en Planologie in Utrecht.
Meer weten over de masters die de Universiteit Utrecht aanbiedt? Kijk dan hier.

Universiteit Amsterdam

Na de Universiteit Utrecht studeerden de meeste geografen aan de Universiteit van Amsterdam: 379 bachelorstudenten volgden daar het afgelopen jaar de opleiding Sociale Geografie en Planologie. Als geograaf kun je je er in grofweg drie richtingen specialiseren: als stadsgeograaf, politiek geograaf en financieel of economisch geograaf.

Het masteraanbod voor geografen is in Amsterdam niet zo uitgebreid als in Utrecht. De Engelstalige master Human Geography is de meest logische vervolgkeuze in de hoofdstad, of Urban and Regional Planning voor planologen. Desondanks biedt de eerstgenoemde opleiding vier specialisatietracks: economische geografie, milieugeografie, politieke geografie en stadsgeografie.

Hier vind je meer over de bachelor Sociale Geografie en Planologie in Amsterdam.
Meer weten over de masters die de Universiteit van Amsterdam aanbiedt? Kijk dan hier.

Radbound Universiteit, Nijmegen

Vorig jaar studeerden 326 geografen aan de Radboud Universiteit, waar het bachelorprogramma Geografie, Planologie en Milieu heet. Tijdens het eerste jaar volg je, net als bij de meeste andere universiteiten, een gezamenlijk vakkenpakket met de planologen. In het tweede en derde jaar krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren in verschillende richtingen, bijvoorbeeld door specialistische vakken of een minor te volgen.

Voor sociaal geografen biedt de Radboud Universiteit vijf verschillende mastertracks aan: Conflicts, Territories and Identities, Cultural Geography and Tourism, Economic Geography, Europe: Borders, Identities and Governance en Globalisation, Migration and Development. Daarmee biedt de Radboud Universiteit een aantal programma’s aan die je niet zult vinden bij andere universiteiten.

Hier vind je meer over de bachelor Geografie, Planologie en Milieu in Nijmegen.
Meer weten over de masters die de Radboud Universiteit aanbiedt? Kijk dan hier.

Rijksuniversiteit Groningen

Tot slot kun je Human Geography & Urban and Regional Planning studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar volgden 308 bachelorstudenten die opleiding. De opleiding is een goede keuze voor studenten die internationaal zijn georiënteerd: de gehele bacheloropleiding is namelijk in het Engels. De studie staat bekend om zijn tracks in economische geografie, vastgoedstudies, bevolkingsstudies en culturele geografie.

De master Culturele Geografie is een van de redenen waarom masterstudenten naar Groningen verhuizen. Deze staat goed aangeschreven en is voor veel studenten een reden om in ieder geval een deel van de studietijd in Groningen door te brengen. Verder kun je in Groningen bijvoorbeeld Economische Geografie studeren.

Hier vind je meer over bachelor Human Geography & Urban and Regional Planning.
Meer weten over de masters die de Rijksuniversiteit Groningen aanbiedt? Kijk dan hier.

Overig

Natuurlijk zijn er ook andere onderwijsinstellingen waaraan je geografie kunt studeren. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Geo Media & Design aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, Ruimtelijke Ontwikkeling aan de Hogeschool Rotterdam of Built Environment aan de Breda University of Applied Sciences. Het belangrijkste is bovenal dat je een opleiding vindt die goed bij je past.

Omslagfoto: Bewerkte versie van Businesswoman in front of a choice.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.