Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenTopotijdreis blijft tot de verbeelding spreken
Miljoenen bezoekers op digitale tijdreis door eigen leefomgeving

Topotijdreis blijft tot de verbeelding spreken

Dinsdag 29 maart 2022Afbeelding Topotijdreis blijft tot de verbeelding spreken

Op de website www.topotijdreis.nl scrol je makkelijk en snel door topografische kaarten of luchtfoto’s tot wel 200 jaar terug. Door je eigen woonplaats, geboorteplaats, of waar dan ook in Nederland. Sinds de introductie in 2015 trekt de site miljoenen bezoekers. De verwachting is dat dit aantal verder zal stijgen door de recente vernieuwingen.

Meer dan 200 jaar topografische kaarten

Ter ere van 200 jaar topografische kaarten van de Nederlandse overheid, werd Topotijdreis in 2015 geïntroduceerd door het Kadaster en kaartenspecialist Esri. De Nederlandse overheid maakt al sinds 1815 onafgebroken topografische kaarten. Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht, dat later als de Topografische Dienst onderdeel werd van het ministerie van Defensie. In 2004 werd de dienst onderdeel van het Kadaster. Veel van de historische kaarten in Topotijdreis zijn dan ook oude topografische militaire kaarten. Om het hoge kwaliteitsniveau te behouden, wordt voortdurend geïnvesteerd in innovaties, in samenwerking met overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap.

Nieuwe mogelijkheden, meer informatie

Dankzij de vernieuwingen op de website is het nu mogelijk om twee topografische kaarten dan wel luchtfoto’s met elkaar te vergelijken, op zowel een desktop als smartphone. Deze twee kaarten zijn met met elkaar gesynchroniseerd waardoor je continu naar hetzelfde gebied kijkt. Zelfs na scrollen of in- of uitzoomen. Zo kun je dezelfde straat, wijk of stad uit de vroege 19e eeuw vergelijken met de meest recente kaarten en luchtfotos van 2021. Dankzij de vernieuwde tijdbalk is er ook meer ruimte voor de daadwerkelijke kaarten van het gebied.

Makkelijker delen via social media

Topotijdreis biedt tegenwoordig ook meer mogelijkheden om de informatie te delen via de sociale media Twitter, LinkedIn & WhatsApp. Door de link te kopiëren en te versturen, ziet de ontvanger hetzelfde gebied, in het hetzelfde jaar, en op hetzelfde schaalniveau als degene die de link deelt. Dit werkt ook met een vergelijkfunctie, waarbij twee kaarten met elkaar vergeleken worden.

Samenwerking Kadaster, Esri en Studi Wolf

Esri en digitaal ontwerpbureau Studio Wolf hebben in opdracht van het Kadaster de recente vernieuwingen doorgevoerd op de site. Esri is de leverancier van de gebruikte mapping-technologie, verzorgt de hosting van de app en dataservices en voert het projectmanagement uit. Studio Wolf is een design- en ontwikkelstudio voor interactieve kaarten. Voor Topotijdreis brengt de studio kennis in rond online toegankelijkheid en UI/UX; daarnaast heeft Studio Wolf de nieuwe website gerealiseerd. De website is gebouwd in Typescript, gebaseerd op React. Hierbij is intensief gebruikgemaakt van de laatste versie van Esri’s mapping API: ArcGIS API for JavaScriptypescript (zie developers.arcgis.com/javascript/latest).

Zelf op tijdreis? Wil je wel eens weten hoe jouw stad of dorp er 50, 100 of 200 jaar geleden topografisch uitzag? Ervaar het zelf en maak een reis door de tijd  op www.topotijdreis.nlwww.topotijdreis.nl.

Auteur

Afbeelding voor Karl Adams

Karl Adams

Karl Adams is verbonden aan het Kadaster.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.