Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Veel bewoners voelden zich lang niet gehoord in de K-buurt’

‘Veel bewoners voelden zich lang niet gehoord in de K-buurt’

Vrijdag 18 juni 2021Afbeelding ‘Veel bewoners voelden zich lang niet gehoord in de K-buurt’

 Veel hoogbouw, functioneel ingedeeld en vooral gericht op wonen. Het zijn zomaar een aantal eigenschappen die van toepassing zijn op de K-buurt in Amsterdam-Zuidoost. Maar met die omschrijving doe je de wijk tekort, vindt Zoe (23). Vorig jaar september begon ze als procesbegeleider bij Hart voor de K-buurt – eerst als onderdeel van een stage, en sinds februari op zzp-basis. “De K-buurt is een diverse en warme buurt. Ik voelde me er gelijk thuis.”

Afgelopen zomer rondde Zoe de master Urban Geography af aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik had destijds nog helemaal geen praktijkervaring opgedaan, en door de coronapandemie lagen de banen niet voor het oprapen”, vertelt Zoe. “Het leek me daarom leerzaam om eerst een tijdje stage te lopen, het liefst bij een organisatie die zich bezighoudt met buurtparticipatie.” Die kans kreeg ze bij de Hart voor de K-buurt, een buurtplatform in de Bijlmer dat wordt gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam.

Oren en ogen

Hart voor de K-buurt werd in 2016 opgezet om zich te buigen over de inrichting van zes kavels in het centrale deel van de buurt, waaronder het plein bij metrostation Kraaiennest. Sindsdien is het takenpakket sterk uitgebreid. Inmiddels vervult het platform een belangrijke rol als oren en ogen van de wijk en is het betrokken geweest bij de organisatie van allerlei buurtinitiatieven, zoals het op poten zetten van een jongerenfestival en het starten van een eigen televisiekanaal.

De bevolkingssamenstelling van de K-buurt is divers. Er wonen mensen met verschillende etnische achtergronden, onder wie velen met wortels in het Caribisch gebied en Ghana. Een grote groep bewoners woont al heel lang in de K-buurt en voelt zich sterk verbonden met de wijk. De afgelopen jaren trekt dit deel van Amsterdam ook veel hoogopgeleiden aan, met gentrificatie tot gevolg. Het leidt soms tot botsende belangen. “Luisteren naar de wensen van bewoners betekent soms ook dat je verschillende meningen tegen elkaar moet afwegen”, vertelt Zoe. “De ene groep bewoners wil meer rust in de wijk, de andere juist meer rumoer. Dat kan best ingewikkeld zijn.”

Participatiemoe

Het contact met de bewoners is een belangrijk onderdeel van het werk van Zoe. “Elke vrijdagmiddag ga ik in gesprek met zogenoemde stakeholders”, vertelt Zoe. “Zij zijn goed op de hoogte van wat er speelt in de K-buurt en delen waar buurtbewoners tegenaan lopen of behoefte aan hebben.” Iedere week schuiven er weer andere mensen aan bij het overleg – van leden van de hindoestaanse gemeenschap tot architecten die input leveren voor het stedenbouwkundig plan.

Die betrokkenheid van buurtbewoners is geen vanzelfsprekendheid in Amsterdam-Zuidoost. “Veel mensen zijn participatiemoe omdat ze zich lange tijd niet gehoord voelden in de K-buurt,” zegt Zoe. “Het afhuren van een zaaltje en iemand van de gemeente laten spreken, werkt hier niet. Daar komen bewoners niet op af.” Hart voor de K-buurt zet dan ook andere communicatiemiddelen in om haar inwoners te bereiken. “Met een podcast proberen we jonge mensen het woord te geven. En soms doet een kort telefoontje of even bijpraten ook wonderen.”

Talentontwikkeling

Een van de uitdagingen voor de K-buurt ligt in het creëren van een omgeving waar niet alleen maar wordt gewoond. “Momenteel is de K-buurt vrij monofunctioneel ingericht, zonder al te veel voorzieningen”, vertelt Zoe. In de toekomst wil het platform zich inzetten voor meer levendigheid, waar de bewoners van profiteren. “Denk aan een jongerencentrum, of multi-inzetbare gebouwen waar zowel kan worden gesport als culturele activiteiten kunnen worden georganiseerd”, vervolgt ze. “Of initiatieven gericht op talentontwikkeling. Met een beetje hulp heeft de K-buurt veel te bieden.”

Zoe behaalde haar bachelor Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze de masteropleiding volgde aan diezelfde universiteit. Nadat ze afgelopen zomer afstudeerde, begon ze in september aan een stage bij Hart voor de K-buurt in Amsterdam-Zuidoost. Sinds februari vervult ze haar rol als procesbegeleider op zzpbasis.

Auteurs

Afbeelding voor Kevin van Huët

Kevin van Huët

Volledige biografie