Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVoorkom ‘rijdende rechter’-taferelen: doe altijd een nulmeting voor de bouw

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van GIN.

Voorkom ‘rijdende rechter’-taferelen: doe altijd een nulmeting voor de bouw

Vrijdag 2 december 2022

Brontekst: Susan Peek | Beeld: Topcon

Arthur Maassen, eigenaar van Maatvoeren en Landmeten B.V. (M&L) is fervent voorvechter van de  nulmeting. Mits nauwkeurig gedaan met de juiste apparatuur voorkomt de nulmeting dubbelwerk, faalkosten en aanpassingen tijdens de uitvoering. Ook in situaties rond erfgrenzen en het gebruik van kadasterkaarten is een nulmeting absoluut noodzakelijk. Maassen: “Wie die controle met een nulmeting overslaat, riskeert Rijdende Rechter-taferelen.” 

Kadasterkaarten

De oudste Nederlandse kadasterkaarten dateren van 1812 tot 1832. Zelfs de eerste digitale metingen werden alsnog op de analoge bijbladen verwerkt. Pas rond de jaren ‘90 werden deze analoge bijbladen ‘overgetrokken’ tot digitale kaarten. Dat betekent dat zelfs moderne metingen soms niet exact op de kaart staan. En bedenk: een afwijking van 1 mm op een kaart met een schaal van 1:1000, staat gelijk aan een afwijking van 1 hele meter op een echt kavel of bouwplaats.

Veldwerk voor werkelijke ligging

“Ga met de gedigitaliseerde kadastrale kaart dus geen discussie aan met de buren of gemeente”, adviseert Maassen. “Toch gaat het vaak mis, ook door professionele partijen die eigenlijk beter zouden moeten weten. Vaak maken zij nog steeds een verkeerde keuze vanwege tijd of winstbejag. Bij twijfel over de erfgrens? Er is maar één kadaster! Google niet, maar ga rechtstreeks naar www.kadaster.nl, en vraag het kadastrale veldwerk op. Want alleen het veldwerk geeft de werkelijke ligging van de kadastrale grens weer.”

Metingen bij grensconflicten

Erfgrenzen liggen al enige tijd onder een vergrootglas. Sinds de komst van ‘De Rijdende Rechter’ hoor je vaker begrippen als ‘grensconflict’ en ‘verjaring’. Maassen heeft de afgelopen jaren meerdere malen voor de rechtbank gemeten. Hij benadrukt nogmaals dat alleen het kadastrale veldwerk echte, betrouwbare informatie verschaft. “Het kadaster – of een echt goede landmeter – zet bovendien ook niet de juridische kadastrale grens uit, maar de grens zoals die ooit bedoeld was. Bij een opgelopen conflict kijkt een rechter naar wat het kadaster heeft uitgezet en pas daarná bepaalt hij wat het juridische oordeel is over die grens. Daarbij zijn diverse afwegingen van belang, waaronder verjaring.”

Borg kwaliteit, voorkom faalkosten, doe altijd een nulmeting!

“Bij projectontwikkeling adviseer ik daarom vóóraf heel goed naar de fysieke erfgrenzen én naar de kadastrale grenzen te kijken. Dat wil zeggen: de kadastrale grenzen uit reconstructie na een nulmeting. Voor het uitvoeren van een goede nulmeting zijn de meetmethode en de meetapparatuur van groot belang. Persoonlijk werk ik graag met Topcon: modern, nauwkeurig en gebruiksvriendelijk.” Maassen tot slot: “Controleren is alles voor een landmeter. Door knelpunten vroegtijdig te detecteren, kun je anticiperen op afwijkingen en het ontwerp erop aanpassen. Zo ga je nauwkeurig te werk, voorkom je faalkosten en borg je de kwaliteit.”

Meer weten of hoe je de nulmeting doet en hoe je deze in je workflow integreert? Download de whitepaper!