Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Waar de auto zich steeds meer vastrijdt, heeft de fiets juist de toekomst’

‘Waar de auto zich steeds meer vastrijdt, heeft de fiets juist de toekomst’

Donderdag 5 juli 2018Afbeelding ‘Waar de auto zich steeds meer vastrijdt, heeft de fiets juist de toekomst’

‘Zeg Arjen, nu je toch bezig bent met onderzoek naar fietsroutekeuzegedrag, zou je niet wat centen willen verdienen met een parttime baan bij de Fietscommunity waarin je bezig gaat met verschillende onderzoeken naar de fiets in Nederland?’ Dat was de vraag die mijn vader mij stelde op een doordeweekse avond net voordat ik naar bed ging. Met een vader die zich inmiddels diep had geworteld in de wereld van mobiliteit en ruimtelijke ordening, is het natuurlijk fijn als je in je vakgebied nog tijdens je studie een baan aangeboden krijgt. Het bleek het begin van mijn tijd bij de Fietsersbond, waar ik inmiddels na het afronden van mijn masterstudie Urban Geography nagenoeg fulltime bezig ben om het fietsen in Nederland te stimuleren en verbeteren.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Arjen Klinkenberg.

Tegen het einde van mijn studietijd aan de UvA volgde ik onder leiding van onder meer Marco te Brömmelstroet het vak Ruimte en Mobiliteit. De mobiliteitsontwikkelingen triggerden mij gelijk. Waar de auto zich steeds meer lijkt vast te rijden in het drukke verkeer, heeft de fiets de toekomst. Daarom ging ik op zoek naar een masterstudie waarbij ik uiteindelijk mijn scriptie kon schrijven over de fiets en dat bracht mij in Utrecht bij de opleiding Urban Geography, waar ik zeker de mogelijk zou krijgen om mijn scriptie over het ijzeren ros te kunnen uitwerken.

Masterscriptie over Fietsroutekeuzegedrag

Uiteindelijk koos ik om het onderwerp ‘Fietsroutekeuzegedrag’ te onderzoeken in mijn thesis: ‘Schoonheid of comfort: De fietser gaat liever rechtdoor!’. Waarom kiezen fietsers een bepaalde route om van huis naar werk te komen, kiest men altijd maar de snelste route? Of het meest comfortabele asfalt? De minste rotondes en verkeerslichten? En welke factoren spelen er ‘behind the scenes’ mee, zoals persoonlijke kenmerken als etniciteit en leeftijd wellicht?

‘Het is natuurlijk fijn als je nog tijdens je studie een baan aangeboden krijgt. Het bleek het begin van mijn tijd bij de Fietsersbond, waar ik inmiddels fulltime werk.’

Om deze vragen te beantwoorden kwam ik bij de provincie Utrecht terecht, waar ik onder leiding van ‘fietsexpert’ Herbert Tiemens aan de slag ben gegaan met de gegevens van de Fietstelweek. Het onderzoek koste mij uiteindelijk een kleine twee jaar, mede door een slechte relatie met mijn begeleider (die het issue compleet anders wilde benaderen dan ik wilde en kon), maar leverde interessante inzichten op. Ik concentreerde mij op drie drukke (korte) routes in Utrecht, zoals de route over het Smakkelaarsveld en het Vredenburg, en ontdekte dat, zoals verwacht, de afstand van de route de belangrijkste factor voor routekeuze is. Maar daarnaast is de invloed van bestrating, breedte van de weg en de scheiding van modaliteiten, kort gezegd comfort en veiligheid, zijn niet te onderschatten. Vooral het feit dat drukte op de route en vertraging door verkeerslichten en vergelijkbare barrières nauwelijks men van de route weerhouden verbaasde me, maar werd toch duidelijk aangetoond in mijn analyses.

Fietserbond Routeplanner

Waar ik tijdens het schrijven van mijn scriptie aan de slag ging bij de Fietscommunity (het vullen van een database vol onderzoek naar de fiets, van gezondheid tot technologische ontwikkelingen, zie www.fietscommunity.nl) en een stage bij de Fietsersbond, draaide die onbetaalde stage al snel uit op een betaalde baan. Ik sloot aan bij Team Routeplanner, waar ik me bezig hou met de ontwikkeling van de Fietsersbond Routeplanner, die wordt bijgehouden door vrijwilligers, waarbij zij zelf via GIS-achtige software wegen en kenmerken van wegen op hun eigen computer kunnen intekenen en aanpassen.

‘Zoals verwacht bleek afstand de belangrijkste factor voor de routekeuze. Maar ook de invloed van bestrating, breedte van de weg en de scheiding van modaliteiten, kort gezegd comfort en veiligheid, zijn niet te onderschatten.’

Een van mijn kerntaken was, en is, het ontwikkelen van de pedelecplanner, een dochter van de routeplanner die gericht is op de berijders van de speedpedelec, de snelle E-bike met een maximumsnelheid van 45 km/h, die sinds de wetswijziging vorig jaar niet meer op het fietspad mag en de regels van de scooter moet naleven. Deze functie heeft mij binnen de Fietsersbond ook secretaris van de Commissie Speedpedelec gemaakt, die onderzoekt wat de beste plek is voor dit vervoersmiddel, want daar is nogal veel discussie over… Naast deze projecten werk ik mee aan Fietsen Alle Jaren (ouderen die niet meer kunnen fietsen toch het gevoel van ‘De wind door je haren’ middels ritten in een riksja) en het oprichten van een jongerentak van de Fietsersbond, want zoals elke organisatie vergrijzen ook wij. Een breed, zeer gevarieerd takenpakket waar ik veel energie en ideeën in kwijt kan!

Communicatie en onderzoeksvaardigheden

Waar ik tijdens de studie Sociale Geografie en Planologie vaak het gevoel had dat het ontzettend breed was, je niet echt naar een functie toegroeide en specialiseren grotendeels achterwege bleef, merk ik nu wel dat de vaardigheden van het doen van een universitaire studie fijn zijn in het werk, voornamelijk ook in communicatie en qua onderzoeksvaardigheden (GIS), maar dat ik ook inhoudelijk van heel veel zaken een goede basiskennis heb. Met het brede perspectief dat je als geograaf hebt ontwikkeld, zie je verschillende belangen en kanten van een onderwerp zeer goed in, en biedt het je veel houvast in het aanpakken van een gevarieerd vraagstuk.

Van 2011 tot 2015 studeerde Arjen Sociale geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna startte hij de master Urban Geography, die hij begin dit jaar afrondde. Hij werkte van april tot november 2017 bij Fietscommunity en sindsdien bij de Fietsersbond.

Heb je een vraag voor Arjen? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.