Wat kun je worden met sociale geografie?
Maandag 23 april 2018
Het is een vraag die je je hele vroege carrière achtervolgt: wat kun je worden met sociale geografie? Allereerst als je aan het einde van de middelbare school je vervolgplannen aan je ouders openbaart en vervolgens gedurende de hele studie bij verjaardagsfeestjes en familiebijeenkomsten waar niet-geografen maar niet lijken te begrijpen wat je eigenlijk dagelijks doet. Maar – het ergste: tegen de tijd dat je gaat afstuderen, begin je het jezelf ook af te vragen.
Juist die vraag is de reden waarom wij in 2016 zijn begonnen met DEGEOGRAAF.com. We willen laten zien wat je met onze studie kunt doen en worden. Dat is namelijk heel veel! Dat doen we door middel van interviews met geografen over van alles en nog wat: uitwisselingen, scripties, stages en (eerste) banen. Inmiddels staan er meer dan 100 interviews op onze website en is het tijd om eens de balans op te maken.
Wat kun je worden met sociale geografie?
Je kunt aan de slag bij de overheid..
Een aanzienlijk deel van de studenten komt terecht bij de overheid en dan vooral bij gemeenten. Er is namelijk veel vraag naar beleidsmedewerkers met een achtergrond in de geografie en planologie, met name op afdelingen zoals wonen, vastgoed, grondbeleid, gebiedsontwikkeling et cetera. Talloze geografen die we spraken kwamen bij de overheid terecht, zoals:
- Maaike bij de gemeente Haarlem, waar ze zich als planoloog inzet voor het programma Amsterdam Beach, met als doel het versterken van de toeristische potenties van de kustregio binnen de Metropoolregio Amsterdam.
- Anke bij de gemeente Den Helder, waar ze als economisch beleidsadviseur de strijd aangaat met winkelleegstand.
- Jonathan bij de provincie Noord-Holland, waar hij als geodata-expert met zijn ruimtelijke analyses inzichten geeft aan beleidsmakers, die ze zonder hem niet zouden hebben gehad.
- Aafke bij de provincie Groningen, waar ze meewerkte aan nieuw (duurzaam) energiebeleid. Een ‘hot topic’ in een provincie die wordt geteisterd door aardbevingen als gevolg van gaswinning.
- Marlies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze het Orange Carpet-beleid evalueert. Dit beleid houdt in dat het reizigers die voor Nederland van economisch of politiek belang zijn makkelijker wordt gemaakt om een Schengenvisum voor Nederland aan te vragen.
- Eileen bij Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar ze meewerkt aan het project ‘proeftuin Nederland van morgen’, dat in het teken staat van de ruimtelijke ontwikkeling van de toekomst.

Je kunt aan de slag bij een onderzoeks- en/of adviesbureau
Tijdens de studie wordt er flink ingezet op het aanleren van onderzoeksvaardigheden en word je bovendien op het hart gedrukt altijd een brede blik te hebben, een gedegen mening te vormen en met goede argumenten te komen. Die vaardigheden komen later goed van pas in de rol van onderzoeker/adviseur, zoals voor:
- Jeffrey die werkt als data analist bij Bureau RMC, waar hij met behulp van meetkastjes onderzoek doet naar passantenstromen in winkelgebieden en -panden.
- Lisanne die werkt als mobiliteitsadviseur bij XTNT, waar ze zich onder andere inzet voor het programma SAA (Schiphol-Amsterdam-Almere). Dit is een langdurige en omvangrijke verkeersingreep tussen deze drie locaties: wegverbredingen, nieuwe wegen en de aanleg van een lange landtunnel.
- Bram die werkt als gebiedsadviseur bij Bureau Buhrs, waar hij bijvoorbeeld woonwijken, bedrijventerreinen, recreatiegebieden of zelfs hele steden weer ‘op de kaart’ zet met behulp van gebiedsmarketing.
- Wessel die werkt als ruimtelijk adviseur bij Rho adviseurs, waar hij zowel door de ogen van bestuurders als die van bewoners naar ruimtelijke plannen moet kijken.
- Jeanine die werkt als beleidsadviseur bij Regioplan, waar ze zich bezighoudt met integratie- en migratievraagstukken. Het doel is om met gericht onderzoek bij te dragen aan beleidsvorming en uitvoering op deze terreinen.
- Reena bij ITC Groep, waar ze als omgevingsmanager de schakel vormt tussen bewoners en marktpartijen die bij een project betrokken zijn. Ze schrijft aanbestedingsplannen waarin ze de werkzaamheden die plaatsvinden in de openbare ruimte stap voor stap uitlegt.
Je kunt aan de slag met geodata
Veel geografen en planologen gaan aan de slag met geodata, bijvoorbeeld als onderdeel van hun werk bij de overheid of bij onderzoeks- of adviesbureaus. Er zijn echter ook geografen die zich in hun werk volledig richten op geodata, zoals:
- Falco bij Esri Nederland, waar hij (namens Esri) nieuwkaarten maakt voor de website van BNR Nieuwsradio. Bijvoorbeeld over het bereik van Noord-Koreaanse raketten, digitalisering van gemeenten en de zoektocht naar de vermiste Argentijnse onderzeeër.
- Wessel bij GEODAN, waar hij meewerkt aan de ontwikkeling van software die gebruikt wordt bij ruimtelijke planvormingsprocessen. Hierbij worden bijvoorbeeld kaarten door middel van touch tables inzichtelijk gemaakt.

Je kunt aan de slag bij project ontwikkelaars..
Het lijkt weliswaar niet de meest logische vervolgstap voor een geograaf of planoloog, maar toch komt er uiteindelijk best een aantal terecht bij een projectontwikkelaar, zoals:
- Patrick bij Nijhuis-Noord, waar hij de projectontwikkelaars ondersteunt in hun dagelijkse bezigheden en onderzoek doet naar ontwikkelingen op het niveau van een project tot ontwikkelingen op het gebied van de stad of de regio – zowel wat beleid als marktsituatie betreft.
- Yvette bij SENS real estate, waar ze onder andere betrokken is bij de transformatie van een kantoorgebouw naar woningen in Den Haag.
Je kunt het onderwijs in
Als geograaf ben je natuurlijk uitermate geschikt om aardrijkskunde te geven op de middelbare school. Een aantal geografen dat wij hebben geïnterviewd staat voor de klas, zoals:
- Bas bij het Don Bosco College in Volendam. Volgens hem is het de mooiste baan om kinderen te mogen bijstaan tijdens hun route naar het eindexamen en volwassenheid.
- Anna bij het Stedelijk Gymnasium Arnhem, waar ze lesgeeft aan zeven verschillende gymnasiumklassen verspreid over de tweede, de derde en de vierde klas.
Je kunt je eigen bedrijf beginnen..
Ongeacht wat je studeert kun je natuurlijk altijd je eigen bedrijf beginnen, net als deze geografen:
- Marlous, die haar eigen omgevingsmanagementbureau heeft opgezet. Vanuit haar overtuiging wil ze ruimtelijke vraagstukken op een manier oplossen waarin alle belangen zo goed mogelijk worden behartigd en waarin ook bewoners actief betrokken zijn.
- Tijmen, die samen met twee studiegenoten een eigen bedrijf heeft opgezet dat datagedreven apps en visualisaties ontwikkelt: Forget the Fish.
- Bart-Peter en Daan, die samen met één andere studiegenoot Collektiv Kreativ op hebben gezet. Door middel van een frisse blik op ruimtelijke vraagstukken proberen de drie jonge ondernemers een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving.
Of je komt heel ergens anders terecht..
Natuurlijk willen we niet uitsluiten dat je heel ergens anders terecht komt. Zo ben ik zelf nieuwsredacteur bij het Vastgoedjournaal geworden. Sociale geografie is een hele brede studie, dus dat maakt je keuze soms (te) reuze, maar daardoor kom je uiteindelijk altijd wel ergens aan de bak – in elk geval nu er weer heel veel vacatures openstaan.
Reacties