Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenWat kun je worden met sociale geografie?

Wat kun je worden met sociale geografie?

Maandag 23 april 2018Afbeelding Wat kun je worden met sociale geografie?

Het is een vraag die je je hele vroege carrière achtervolgt: wat kun je worden met sociale geografie? Allereerst als je aan het einde van de middelbare school je vervolgplannen aan je ouders openbaart en vervolgens gedurende de hele studie bij verjaardagsfeestjes en familiebijeenkomsten waar niet-geografen maar niet lijken te begrijpen wat je eigenlijk dagelijks doet. Maar – het ergste: tegen de tijd dat je gaat afstuderen, begin je het jezelf ook af te vragen.

Juist die vraag is de reden waarom wij in 2016 zijn begonnen met DEGEOGRAAF.com. We willen laten zien wat je met onze studie kunt doen en worden. Dat is namelijk heel veel! Dat doen we door middel van interviews met geografen over van alles en nog wat: uitwisselingen, scripties, stages en (eerste) banen. Inmiddels staan er meer dan 100 interviews op onze website en is het tijd om eens de balans op te maken.

Wat kun je worden met sociale geografie?

Je kunt aan de slag bij de overheid..

Een aanzienlijk deel van de studenten komt terecht bij de overheid en dan vooral bij gemeenten. Er is namelijk veel vraag naar beleidsmedewerkers met een achtergrond in de geografie en planologie, met name op afdelingen zoals wonen, vastgoed, grondbeleid, gebiedsontwikkeling et cetera. Talloze geografen die we spraken kwamen bij de overheid terecht, zoals:

Jonathan
Jonathan aan zijn bureau bij de provincie Noord-Holland.

Je kunt aan de slag bij een onderzoeks- en/of adviesbureau

Tijdens de studie wordt er flink ingezet op het aanleren van onderzoeksvaardigheden en word je bovendien op het hart gedrukt altijd een brede blik te hebben, een gedegen mening te vormen en met goede argumenten te komen. Die vaardigheden komen later goed van pas in de rol van onderzoeker/adviseur, zoals voor:

Je kunt aan de slag met geodata

Veel geografen en planologen gaan aan de slag met geodata, bijvoorbeeld als onderdeel van hun werk bij de overheid of bij onderzoeks- of adviesbureaus. Er zijn echter ook geografen die zich in hun werk volledig richten op geodata, zoals:

 • Falco bij Esri Nederland, waar hij (namens Esri) nieuwkaarten maakt voor de website van BNR Nieuwsradio. Bijvoorbeeld over het bereik van Noord-Koreaanse raketten, digitalisering van gemeenten en de zoektocht naar de vermiste Argentijnse onderzeeër.
 • Wessel bij GEODAN, waar hij meewerkt aan de ontwikkeling van software die gebruikt wordt bij ruimtelijke planvormingsprocessen. Hierbij worden bijvoorbeeld kaarten door middel van touch tables inzichtelijk gemaakt.
Falco1
Falco aan het werk op het Nederlandse hoofdkantoor van Esri in Rotterdam. Bron: Esri.

Je kunt aan de slag bij project ontwikkelaars..

Het lijkt weliswaar niet de meest logische vervolgstap voor een geograaf of planoloog, maar toch komt er uiteindelijk best een aantal terecht bij een projectontwikkelaar, zoals:

 • Patrick bij Nijhuis-Noord, waar hij de projectontwikkelaars ondersteunt in hun dagelijkse bezigheden en onderzoek doet naar ontwikkelingen op het niveau van een project tot ontwikkelingen op het gebied van de stad of de regio – zowel wat beleid als marktsituatie betreft.
 • Yvette bij SENS real estate, waar ze onder andere betrokken is bij de transformatie van een kantoorgebouw naar woningen in Den Haag.

Je kunt het onderwijs in

Als geograaf ben je natuurlijk uitermate geschikt om aardrijkskunde te geven op de middelbare school. Een aantal geografen dat wij hebben geïnterviewd staat voor de klas, zoals:

Je kunt je eigen bedrijf beginnen..

Ongeacht wat je studeert kun je natuurlijk altijd je eigen bedrijf beginnen, net als deze geografen:

 • Marlous, die haar eigen omgevingsmanagementbureau heeft opgezet. Vanuit haar overtuiging wil ze ruimtelijke vraagstukken op een manier oplossen waarin alle belangen zo goed mogelijk worden behartigd en waarin ook bewoners actief betrokken zijn.
 • Tijmen, die samen met twee studiegenoten een eigen bedrijf heeft opgezet dat datagedreven apps en visualisaties ontwikkelt: Forget the Fish.
 • Bart-Peter en Daan, die samen met één andere studiegenoot Collektiv Kreativ op hebben gezet. Door middel van een frisse blik op ruimtelijke vraagstukken proberen de drie jonge ondernemers een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving.

Of je komt heel ergens anders terecht..

Natuurlijk willen we niet uitsluiten dat je heel ergens anders terecht komt. Zo ben ik zelf nieuwsredacteur bij het Vastgoedjournaal geworden. Sociale geografie is een hele brede studie, dus dat maakt je keuze soms (te) reuze, maar daardoor kom je uiteindelijk altijd wel ergens aan de bak – in elk geval nu er weer heel veel vacatures openstaan.

Reacties

  Plaats een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.